fredag 28 december 2007

Barnmuseum

I projektet 2020 Mars Express har vi bl.a. inspirerats av hur man arbetar med barn på museum. Vi har besökt flera Children's Museum och experimentarier. Nu läser jag i Allt om resors senaste nummer 2008:1 om Irlands första barnmuseum, Imaginosity, som öppnat i Dublin. Här finns bl.a. en liten stad med affärer, doktorsmottagning och bibliotek. Kanske är det besöksvärt.

tisdag 18 december 2007

Intryck från Unga och nätverkskulturer

Jag och kollegan Uli var på konferensen Unga och nätverkskulturer - mellan moralpanik och teknikromantik i samband med Dreamhack 29-30 nov. Här är några av våra intryck:

söndag 16 december 2007

Gamlingar på Facebook - Facebook får rynkor

Ungdomar säger att när 35+ invaderar Facebook, drar de vidare nån annan stans. Såg ett roligt inlägg om hur Facebook kommer att se ut då. John Cow visar hur Facebook - Pensionbook kan komma att se ut när Facebook-användare, blir äldre och äldre ...

Via bloggen Beta Alfa.

fredag 14 december 2007

Sticka!


Har just gått med i en stick-community : http://stickn.ning.com/
Älskar att sticka, men har tyvärr för lite tid. Det finns många dåliga samveten i skåp och lådor, men nu har jag kommit på vad jag ska öra med dem - stickgraffitti! Blev oerhört inspirerad av Knitta-rörelsen i USA. Den startade i augusti 2005 just utifrån frustrationen med alla halfärdiga arbeten. Knitta-anhängare stickar nu in alltmöjligt från lyktstolpar till ölflaskor. Jag har också sett att man haft aktiviteter med anknytning till Knitta på bibliotek.
Det finns också svensk stickgraffitti - Gruppen Stickkontakt. Läste också om broderigraffitti i SJ:s kundtidning Cupé. Tänk att mötas av ett broderat Hej på soffan! Gulligt! Ulrica Erdes heter hon som broderar på buss- och tågsäten.



torsdag 13 december 2007

Ungdomar som spelar datorspel dricker mindre alkohol

Att ungdomar som spelar datorspel dricker mindre alkohol är ett samband som diskuteras i Ungdomsstyrelsens nya skrift Unga och nätverkskulturer - mellan moralpanik och teknikromantik. Ungdomar som spelar datorspel stressar dessutom något mindre än de som inte spelar och idrottar i lika hög grad som andra ungdomar.Man tror kanske att det bara är tonåringar som spelar. Enligt studien spelar var femte 25-åring minst en gång i veckan.I skriften finns också ett antal andra artiklar med olika perspektiv på TV- och datorspelande.
Skriften kan beställas eller laddas ned från Ungdomsstyrelsens webbplats.

Barns läsning av faktaböcker

I senaste numret av Svensk Biblioteksforskning vol 16:2, 2007, finns en artikel av Åsa Roswall och Charlotte Westerberg om hur några barn använder och uppfattar faktaboken. Artikeln bygger på deras magisteruppsats i biblioteks- och informationsvetenskap. Avsikten var att reda ut om läsningen av faktaböcker skiljer sig från den berikande läsning som ofta förknippas med skönlitteratur. Författarna har även undersökt om barns användning av faktaböcker stöds av ett informationsorienterat beteende. Fokus har i detta fall satts på barns fritidsläsning av faktaböcker.

tisdag 11 december 2007

Att lära sig läsa genom skönlitteratur

Aktualiserar igen Karin Jönssons avhandling Litteraturarbetets möjligheter : En studie av barns läsning i årskurs F-3, som jag tidigare tipsat om. I tidskriften Specialpedagogik 2007:6, finns en artikel om hennes arbete.
- Kanske är min avhandling också en reaktion mot alla larmrapporter om att elever läser för lite böcker och propåer om vilka läsmetoder som fungerar bäst. Jag har tvärtom velat lyfta fram att innehåll i skönlitteratur kan användas mycket tidigt i skolan, säger Karin Jönsson

Lina blir krönikör

Lina Ydrefelt, vikarierande barnbibliotekarie i Bromölla, som arbetat med Biblioteket på Myspace och Facebook, har nu blivit en av Kristianstadsbladets lördagskrönikörer. Läs hennes krönika om Internet.

onsdag 21 november 2007

Aktion på Facebook för Bromölla

Sedan IT-avdelningen i Bromölla fått bibliotek et att stänga sina konton på Facebook och Myspace har många engagerat sig för bibliotekets rätt att finnas på communities.

På Facebook finns en aktiongrupp för Bromölla biblioteks rätt att finnas på Facebook. Den som på det här sättet kan ansluta sig till Vi vill ha tillbaks Bromölla på Facebook. Har du inget konto måste du registrera dig först. Uppropet hittar du under gruppen Bibliotek och bibliotekarier på Facebook.

http://apps.facebook.com/causes/view_cause/38596

tisdag 20 november 2007

Interactive city

Kollegan Uli tipsade mig om Interactive city, ett "Second Life" på svenska, fast (än så länge - man vet aldrig) mycket mindre.

"Interactive City öppnar en rad nya möjligheter för både nytta och nöje: Starta företag och testa din affärsidé. Samla bonuspoäng som du kan handla för - eller omvandla till pengar. Spela eller dejta virtuellt. Umgås med goda vänner och knyt nya spännande kontakter över hela världen. Hitta en publik till ditt band. Samla kollegor till virtuella möten och spara både tid och pengar. Shoppa prylar till din avatar eller din lägenhet, men även produkter för det verkliga livet! "

Uppbyggnaden av Interactive City är i full gång. Det är inte klart när staden öppnar, men man uppmanas delta i forum och att investera i lägenheter. Man kan redan idag köpa en 2-rummare för introduktionspriset 50 Euro.
Interactive City lockar också företag med möjligheten att öppna virtuella butiker med verklig försäljning.

Bakom sajten står företaget IcYouAB, som grundades 2007 av entreprenören Fredrik Nilsson. Affärsidén är att utveckla och tillhandahålla en virtuell Internetcommunity i form av ett globalt media- och marknadsföringskoncept. Företaget siktar på börsintroduktion 2008.

Det är intressant att se vad som händer med IC. Grafiken tycks mig vara snyggare och mer tilltalande än i Second Life. Kommer det att bli mest företag som köper in sig här eller kommer biblioteken att följa efter här också? Kommer det mest att bli en handels- och marknadsföringssajt eller kommer det också att fungera som en social mötesplats? Kanske det inte händer någonting? I vilket fall tror jag att inom en inte alltför avlägsen framtid kommer även sådana här virtuella världar att växa som svampar ur jorden.

söndag 18 november 2007

fredag 16 november 2007

Kommuner och Facebook

Bromölla kommunbibliotek är ett av de bibliotek som skaffat konto på Myspace och Facebook. Detta gillades inte av kommunens IT-avdelning. Det finns för många frågetecken till gratis webbplatser, tycker man. Kommunens E-styrgrupp har fattat ett beslut om att biblioteket inte få vara på Facebook, Myspace eller andra jämförbara sajter. Biblioteket tycker att det är viktigt att vara där brukarna/ungdomarna är - communitites är ett sätt att möta ungdomar, få kontakt och sprida information, men som en konsekvens av styrgruppens belsut, har man nu stängt sina konton på Myspace och Facebook. Läs artikel i Kristianstadsbladet!

Hur tänker andra kommuner? Är det dags att lyfta och diskutera den här frågan på ett högre plan? Jag tror att vill vi på biblioteken ha in ungdomar i våra bibliotek, så måste vi förr eller senare använda oss av de mötesplatser de använder sig av och kommunicera där.

lördag 10 november 2007

Digital kompetanse

När jag var på konferensen Ung 3.o i Sandefjord för ett tag sedan, fick jag några nummer av tidskriften Digital kompetanse- Nordic Journal of digital literacy. Den ges ut av Universitetsforlaget i Oslo. Jag har nu läst några artiklar och har hittat mycket intressant och användbart, t.ex. om datorspel och lärande. Rekommenderas!

onsdag 7 november 2007

Världens äldsta bloggare

DN:s nätupplaga skriver idag om Maria Amelia Lopez, 95 från Spanien som fått en blogg i present av sitt "snåla barnbarn". Kul tycker jag med såna kruttanter. Men enligt Radio Jönköping idag, är hon inte alls världens äldsta bloggare. Det är Olive Riley från Australien. Olive, som fyllt 108 år har en blogg som heter The Life of Riley, där hon bl.a. berättar historier från sitt långa liv. Hon klarar dock inte att skriva själv längre, men dikterar för sin vän Mike, som skriver åt henne.

Hittade också en uppgift på vem Sveriges äldste bloggare skulle vara. Det är enligt Mickey Jay Barczyks blogg Allan Lööf, som nu också ska ha fyllt 95. Fast han verkar inte varit särskilt aktiv på sistone.

Hur som helst. Det är kul med dessa gamla bloggare, särskilt om de dokumenterar sina långa liv på det här sättet. Kanske något för vår ABM-portal?

fredag 2 november 2007

Barnbiblioteket som experimentarium



Nu finns en utvärderingsrapport från projektet Børnebiblioteket som eksperimentarium tillgänglig på projektets hemsida. Projektet har bedrivits av Hjørrings och Frederikshavns bibliotek.

Något som skiljer denna rapporten från många andra jag läst om projekt är att man inte berättar om projektet från A till B, inte bara tar fram det som var postivt. Rapporten är mer i diskussionsform och har med synpunkter från brukarna och även t.ex. Deichmanske bibliotek i Oslo, som man samarbetat med och från besökande grupper.

Bilden visar en bokhylla man får klättra i och där man kan lägga sig på kudden och kika upp på en liten bokfilm under hyllan. Den finns i Runde 2 i Hjørring.

onsdag 31 oktober 2007

Vores bibliotek

Vores bibliotek är en landstäckande kampanj som stäcker sig från 1 okt 2007 till 1 januari 2008 och är ett sätt att testa brukarmedverkan. Projektet är ett delprojekt under Brugernes Bibliotek på Roskilde Bibliotekerne och stöttas av Biblioteksstyrelsen.
Det är helt enkelt en blogg, där brukarna får komma med idéer i stället för att stoppa dem i en idélåda på biblioteket. Det ska bli intressant att se vad som kommer ut av detta. Kommer det in fler förslag och idéer? Fördelen med att lägga idélådan på webben är ju att det finns möjlighet till kommentarer och diskussion.

Om datorspel och lärande

I det ännu nyare numret av Datorn i utbildningen, (DiU, 2007:7) finns flera intressanta artiklar om datorspel och lärande. Intresset för området spel och lärande tycks vara något som ökat väldigt på sistone. Lärarutbildningen vid Malmö högskola var tidigt ute och har bedrivit forskning kring möjligheterna att stärka elevers och studenters lärande med stöd av digitala simuleringsspel sedan flera år tillbaka. Jag hittar inte mycket information kring forskningen på högskolans webbplats men här finns ett par kortare artiklar om spel, om ett sjukvårdsspel samt forskning kring hur datorspel kan öka intresset för matematik.
DiU tipsar också om Ungdomsstyrelsens rapport New Game - om unga och datorspel som kom förra året. Den finns att ladda ner som Pdf.

onsdag 24 oktober 2007

3D i skolan

Läste i senaste numret av Datorn i utbildningen (2007:6) om möjligheter för pedagoger att göra sina egna virtuella animationer genom att använda färdiga miljöer som man sedan bygger vidare på. Som exempel nämns hur man kan skapa sin egen Mulleskola eller göra en kurs om hur man släcker en eld.
www.cic.nist.gov/vrml/vbdetect.html kan den som vill pröva se om den webbläsare man använder kan visa 3D. För att skapa en virtuell skola, går man sen till http://www.alivex3d.org/ , registrerar sig och kan sen ladda ner en editor.
Jag skulle gärna vilja veta hur många pedagoger som använder sig av det här eller liknande verktyg i sin undervisning. Jag tänker genast på hur man också skulle kunna använda sig av animerade 3D-miljöer i det pedagogiska biblioteksarbetet.

Förmodligen både enklare och billigare att använda än Second Life? I varje fall än så länge.

onsdag 17 oktober 2007

Lost in Malmö

Omvärldsbloggen rapporterar om ett stort spel, Lost in Malmö, som ska gå av stapeln för gymnasieungdomar i Malmö under höstlovet. Hela stan ska vara en spelplan och ungdomarna är spelpjäser.
Det är ett avancerat företag och genomförs av spelföretaet Ozma Speldesign och programvaruföretaget WIP i amarbete med Gatukontoret i Malmö. Uppgifter löses i lag och svar och ledtrådar skickas med SMS eller MMS.
Det ska bli intressant att se hur det hela avlöper. Själva konceptet kan och har kanske redan använts på bibliotek under t.ex. Harry Potter-nätter, men kan säkert utvecklas vidare. Kanske i samverkan med studenter på interaktions- eller dataspelsutbildningar.

fredag 12 oktober 2007

Ung 3.0

Var på konferensen Ung 3.0 - Ungdom og medieliv, i Sandefjord i veckan. Mycket har man väl hört förut men man kan ju alltid få nya insikter och nya infallsvinklar om man har ett öppet sinne. Många av våra kollegor i Norge arbetar mycket målinriktat och engagerat för att göra biblioteken intressanta för de unga.


Läs gärna på konferensbloggen. Här finns länkar till en hel del intressanta projekt och sammanfattningar och kommentarer från föreläsningarna och seminarierna.

fredag 5 oktober 2007

Fokus rummet

Gotlands länsbibliotek driver ett projekt som kallas Fokus rummet. Två konstnärer - Anette Blomberg och Kenneth Broström - gör om barnbiblioteksmiljöerna på de bibliotek där barnbiblioteksansvarig tycker att rummet behöver förnyas. Vissa skolbibliotek är också med i Fokus rummet, bl a gymnasiebiblioteket Sävebiblioteket.

Läsa & skriva

Läsa & Skriva är en ny webbplats, som är resultatet av ett samarbete mellan Myndigheten för skolutveckling och Institutionen för utbildningsvetenskap vid Mittuniversitetet i Härnösand. Fokus ligger på barns tidiga språk-, läs- och skrivutveckling. Man vänder sig först och främst till pedagoger som arbetar i förskoleklass och/eller skolår 1-5. Men mycket av materialet passar även lärarstudenter och föräldrar.

torsdag 4 oktober 2007

Bokstol eller sittbar bokhylla?


En häftig stol som jag hittade via bloggen Bib-log Bibliotek og IT, ritad av möbelarkitekten Nils Holger Moorman

Den tredie vej

Just nu pågår ett intressant samarbetsprojekt mellan biblioteken i Aalborg, Viborg, Silkeborg, Herning, Randers och Odense. Genom projektet Den tredie vej, ska man skapa ett koncept för ett helt nytt biblioteksrum.
Det är också mycket intressant att läsa projektbloggen och om workshops Man får genast en massa egna idéer!

Ønskebok.no

Ønskebok.no är en ny norsk webbtjänst, som ska hjälpa unga läsare att välja bok. Den är en norsk variant av den brittiska tjänsten Whichbook, "a completely new way of choosing what to read". Visst är det läckert?

onsdag 3 oktober 2007

Försvaret rekryterar vid Dreamhack

Dreamhack i Jönköping den 29 november till den 2 december, väntas locka 15 000 ungdomar. Det hålls turneringar bl.a. i krigsspelet Counterstrike.
Sverige tillhör sedan länge världseliten och de allra bästa kan leva på sin sport, e-sport och åka på turneringar världen över.

Försvaret kommer att vara på plats för att locka ungdomar med hög datorkompetens till sig.
Inomhus på DreamHack, byggs ett över 500 kvadratmeter stort område upp med stridsfordon, stridsflyg, trailer, simulatorer och militär personal. Där kommer enligt Dreamhacks webbsida att finnas:
Stridsfordon i monter och på Elmia: Patria och Stridsfordon 90
Stridsflyg: Fullskalligt JAS 39 Gripen stridsplan inne på DreamHack
Simulatorer: Militära stridssimulatorer som t.ex.
luftvärnssimulator och flygsimulator
Lastbil/Trailer fylld med information och utrustning

Dessutom lockar man med ett pris som är en flygning i JAS39 Gripen, något som privatpersoner inte annars får göra.

fredag 28 september 2007

Community för språkinlärning


Live Mocha är en ny "online language-learning community". Här kan man välja ett språk och nivå man vill börja på och skaffa vänner på samma gång. Genom vägledare och att ens vänner talar språket, kan man få rättelser och tips på hur man ska bli bättre. Man kan också få kontakt med andra på samma nivå genom chattrum eller video.

Skulle säkert kunna användas av bibliotek på något sätt.

Det (nästan) boklösa biblioteket


För några veckor sedan var jag på biblioteket i Aalborg. Där jobbar man sen en tid tillbaka med ett projekt, som man lite provokativt kallar Det (nästan) boklösa biblioteket.

Man konstaterar att Boken är inte längre det centrala mediet i barns och ungdomars liv. Utlåningen går ner. Därför funderar man över hur biblioteket ska se ut för att vara en plats att räkna med. Man anser att barns medievärld då också bör spegla inköpen och följdaktligen lägger man också om mediainköpen. 75% går till spel och andra nyare medier, medan 25 % går till böcker.

90 % av böckerna flyttas bort från hyllorna ner i magasin eller gallras. På så vis blir det mer plats för en aktivare och mer differentierad förmedling av beståndet. Alla böcker läggs med framsidan upp. Alla hyllor blir skylthyllor. I rummet ska finnas plats för andra rum - spelrum, musikrum, lärrum, rum för mindre barn etc. Arrangemangskontot tillförs medel från materialkontot. Förmedling av böckernas innehåll ska ske genom upplevelser och aktiviteter. T.ex. planerar man café för tvåspråkiga barn, läseklubb, spelklubb för tjejer/killar och en mangaklubb. All aktivitet sker i utlåningsarean.

Man pekar på att barnbibliotekariekompetensen inte ser likadan ut som för några år sedan. Barnbibliotekarierna ska t.ex. kunna spela spel tillsammans med barnen och diskutera dess innehåll.

Nu är ju inte barnbiblioteket ens nästan boklöst. 90 % plockas bort från hyllorna, men de finns ju i det öppna magasinet och man ska hela tiden arbeta aktivt med cirkulation av beståndet. Många barn väljer ju bok efter omslaget, så det kanske räcker långt med de som skyltas med. En berättelse kan också ju ha många uttrycksformer - som bok, som spel, som film eller som ljudfil. Att arbeta på det här sättet med bokbeståndet kräver mer arbete, men är kanske nödvändigt.

Det ska bli intressant att följa hur man kommer att arbeta här i Aalborgs bibliotek. Det nya, nästan boklösa biblioteket öppnar den 12 oktober. Projektet stöds av Biblioteksstyrelsen.

Fotogalleri

Mobila strategier

Mobila strategier -en rapport från arbetsgruppen Nya medier, Malmö Högskola, Bibliotek och IT.
Detta är en sammanställning alla som funderar över biblioteksverksamheten de närmaste åren borde läsa!

Bloggopera

Det händer en del spännande med operan som medium. Skrev för ett tag sen om en webbopera, Kains kvinna.
Opera har för mig som inte är särskilt insatt, i stort sett varit lika med klassisk opera. Såg ett intressant inslag i går på TV (minns tyvärr inte i vilket program) om Birgitta Egerbladhs dansteateropera Mitt hjärta brister. Norrlandoperan, som ger denna opera kommer också senare i höst att presentera ett spännande projekt, bloggoperan Sjökor och stekare. Gymnasister i Umeå har bloggat fram handlingen. Utifrån blogginläggen sammanställdes sedan ett libretto. (Källa DIK forum 2007:7. Mer om projektet i nästa nr av tidskriften).

Jag som alltid drar paralleller till biblioteksvärlden undrar hur använder man bloggar på biblioteken på ett kreativt sätt? Finns det bibliotek som använder en blogg för att låta barn eller ungdomar skriva en gemensam berättelse t.ex.?

onsdag 19 september 2007

Alla dessa bloggar

Jag brukar läsa Metro gåendes från tågstationen till jobbet, så det blir oftast en ganska ytlig läsning. Ibland fastnar jag för någon artikel, som jag läser lite närmare. Idag såg jag att tidningen gjort en undersökning angående svenskarnas bloggvanor. Enligt denna svarar 21% i ålderskategorien 18-24 år att man bloggar. Var fjärde läsare uppger att de regelbundet läser bloggar. Totalt är det 55% som har en blogg. Jag själv är ju en av dem, men hör till de ynka 6% som är 45+. Nanok Bie, Metros Internetreporter spår att det här bara är en början och det tror jag också. Men vem ska läsa alla bloggar? Hur många privata bloggar har egentligen ett intresse utanför den närmaste kretsen? Men det kanske är gott nog? Ett sätt att kommunicera, hålla kontakt.

Metro betalar dem som bloggar genom dem - 3 öre per sidvisning. Men för att börja få pengar utbetalda måste man komma upp i 5000 sidvisningar under en månad. Hur många gör det?

Hur orka med att kolla alla bloggar? Jag har i alla fall sorterat in RSS-föden till de bloggar jag tycker är intressanta inom olika kategorier på Netvibes. Smidigt tycker jag. Då kan man scanna sidan och se om det blivit några nya intressanta inlägg. Pageflakes fungerar på ungefär samma sätt.

tisdag 18 september 2007

Goda nyheter

Läste i Metro om två killar i Göteborg som förra året startade en gratistidning, TilliT med enbart positiva nyheter i protest mot den alltför stora fokuseringen på negativa händelser. 5 nummer har givits ut hittills. Den 29 september firas lanseringen av deras Internetportal

Lite mer av möjligheter i stället för problem i vårt samhälle, tack!

söndag 16 september 2007

In 2017 libraries will be...

Kunde inte låta bli att kopiera in följande sammanfattning av biblioteksvisioner från National Library of New Zealand at LIANZA Conference 2007: TRANZFORM - Te Tīnihanga (9-12 September).



Motivating

Where I am, tailored to my interests and delivered in the format required. i.e. virtual or hard copy

Social Connected Seamless Mobile

A Place ASpace Where I want to be

An Option on your i-pod

Ubiquitous

Like McDonalds: Everywhere, easy to find, with a big menu and a tasty product!

In my pocket

The New Black

Bloody Awesome

And my very favorite:

Looking Towards 2027


Hämtat från bloggen Library Revolution.

Jag gillar särskilt "ubiquitous" -"allestädes närvarande"!

tisdag 4 september 2007

Yngre barn och samtal kring läsning

Boksamtal är en metod som kan användas även med yngre barn, visar Karin Jönsson, som disputerat vid Malmö högskola med sin avhandling Litteraturarbetets möjligheter: En studie av barns läsning i årskurs F-3.
Karin Jönsson ser skönlitteratur som något självklart för att utveckla läsandet, skrivandet men även tänkandet hos eleverna. Hon menar att skolan behöver föra en diskussion om hur man levandegör texter och hur samtal kring böcker kan bli vägar till förståelse och utveckling.

söndag 2 september 2007

Efter Harry Potter 7

Den som vill veta hur det gick sen, kan titta in här. ( Det är inte J.K.Rowlings som står bakom sajten)

fredag 31 augusti 2007

Det första verkliga 24-timmarsbiblioteket

Karlsruhe universitetsbibliotek har sedan man infört RFID, låtit studenter som har bibliotekskort använda biblioteket, låna och lämna tillbaka medier när som helst på dygnet. Alltså ett verkligt 24-timmarsbibliotek, inte bara ett virtuellt. Vakter patrullerar dock byggnaden för att förhindra studentpartaj i biblioteket!
Jag undrar vad RFID kan ha tillfört eftersom man sedan införandet tredubblat sina lån. Annars är det väl inte ovanligt med högskolebibliotek, där studenterna har tillträde när de vill?


Via kollegorna Uli Wollrab och Ulf Hölke.

måndag 27 augusti 2007

Lästips om datorspel

Nu finns det en bok på svenska om forskning kring dataspel, Datorspelandets dynamik (red. Jonas Linderoth, utg. Studentlitteratur) . Jonas Linderoth säger på webbplatsen Kollegiet att det bästa med boken är att datorspel som kulturyttring äntligen tas på allvar. Oroliga föräldrar som vill veta hur man hanterar barns spelvanor får leta någon annan stans, säger Linderoth.
I boken finns bidrag från skandinaviska forskare inom sociologi, data- och litteraturvetenskap.

Intressant läsning för bibliotek nu när många inför utlån av TV- och dataspel. Skulle man kunna använda sig av dataspel på olika sätt när det gäller verksamheter på biblioteken? Ett kapitel i boken handlar om dataspel som berättande och även skillnaden mellan gestaltning av bok som film och bok som datspel behandlas. Högintressant tycker jag!

fredag 24 augusti 2007

Facebookfeber?

Facebook är hett just nu. För ett tag sen var det Second Life som var det fenomen som det talades och skrevs om i medier och på diskussionslistor. Nu är det frågan om nyttan och användningen av Facebook som är aktuell. Företag spärrar anställdas åtkomst till sajten för att det minskar företagens säkerhet och produktivitet. Många unga människor är för oförsiktiga och lägger ut kontaktuppgifter som kan missbrukas.

Några artiklar om Facebook kan du läsa här:

Newbies guide to facebook

Dagens politik: Självklart är facebook en hype m.fl. artiklar

e24.se : Därför grasserar facebookfebern

Uppdaterat: Internet Worlds beskrivning av vad Facebook är


söndag 19 augusti 2007

1000 bästa webb 2.0 applikationerna

www.webb20searchengine.com har listat de 1000 bästa webb 2.0 applikationerna. Det börjar kännas övermäktigt att ha nån koll överhuvudtaget :-s

Populärkultur - en väg till läsning

För ett tag sen tipsade jag här i min blogg om en doktorsavhandling av Carina Fast, Sju barns väg till läsning, där författaren menar att populärkultur och medier ger barn vägar till läsning och skrivning långt innan de börjar skolan. Om avhandlingen och Carina Fasts forskning kan man läsa i en artikel i senaste numret, 2007:6 av tidskriften Förskolan.

fredag 10 augusti 2007

Kärlek på bibliotek?

The Ubiquitous Librarian berättar om Speed Dating på biblioteket, närmare bestämt på Georgia Tech Library. Studenterna klagar på att det inte finns tillräckligt med singeltjejer på campus, så biblioteket beslöt sig för att dra sitt strå till stacken. Det finns en lång lista med tips och råd till den som vill försöka sig på denna verksamhet.
Han länkar också till ett annat exempel på Speed Dating, fast kanske mer med anknytning till bibliotek, s.k. bib-dating, som man testat på ett par bibliotek i Belgien redan för över ett år sen. Kanske något för svenska bibliotek att pröva!? - Eller är det någon som gjort det?

Får i tankarna den gamla ungdomsboken Kärlek på bibliotek, som jag aldrig läste för att den såg så tråkig ut.

fredag 3 augusti 2007

Bushs bästa tal?

PC för alla tipsar om en video på Youtube, där ett tal av George Bush fixats till. Det är fantastiskt vad man kan manipulera med media. Kanske ett exempel att användas i undervisningen i källkritik på gymnasiet?

Inte bara boktips

Norrköpings stadsbibliotek tipsar inte bara på olika sätt om böcker. På sidan Christina bläddrar i veckans anlända tidskrifter kan den som använder sig av det virtuella biblioteket få tips om saker som kanske intresserar i tidskrifter han eller hon vanligtvis inte brukar läsa. Bra också med sökfunktionen. Detta kanske har funnits jättelänge på deras hemsida och det kanske är många bibliotek som gör på liknande sätt, men jag tycker det är kul att man tipsar även om innehållet i tidskrifter.

torsdag 2 augusti 2007

Ungdomsprojekt i Rödovre

Rödovre bibliotek har med hjälp av medel från Biblioteksstyrelsen genomfört ett projekt kallat "Så ka' de lære det! - bibliotekstilbud til unge". Hur kan man knyta ungdomar till biblioteket? Hur erbjuder man ungdomar ett tilltalande utbud? Resultatet av projektet redovisas i rapporten "Et år med fordybelse og dialog på Rødovre Bibliotek" . Jag tror inte danska ungdomar är särskilt annorlunda mot hur svenska är, så den som jobbar med ungdomsfrågor på bibliotek har säkert en del att hämta här.

Biblioteksengelska

En stor eloge till Sue Dodd som publicerar ordlista med engelska och amerikanska bibliotekstermer på Uppsala universitetsbiblioteks webbplats. Till skillnad från tidigare listor jag sett, är den sökbar från båda håll så att säga - från svenska till engelska och tvärtom. Dessutom med förklaring på lite skillnader mellan brittisk och amerikansk engelska. Jättebra. Lägger jag genast till mina favoriter och på del.ici.ous

onsdag 1 augusti 2007

Myspace eller Facebook?

Några svenska bibliotek har ju etablerat sig på Myspace. När det gäller Facebook har jag ännu så länge bara hittat Folkbiblioteken i Halmstad . (Men några norska bibliotek hittade jag: Hammerfest, Levanger, Sör-Varanger och Musikk-og filmbiblioteket i Stavanger).
Var är det bäst att finnas för biblioteken? Måste vi kanske finnas på båda ställena? Och kanske i ännu fler communities? Olika communities attraherar olika grupper. Just nu verkar det vara en väldig uppgång för Facebook bland lite äldre ungdomar (de mellan 20 och 35). En mig närstående ungdom i denna ålder säger: Man måste ju gå med där. Alla gör det.
Både på Facebook och Myspace finns två nybildade grupper för bibliotek och bibliotekarier. Gå gärna med i dem och bidra med funderingar!
Bibliotek och bibliotekarier
(Facebook)
Bibliotek och bibliotekarier på Myspace

tisdag 24 juli 2007

Tystnad

På TV-nyheterna häromkvällen talade man om behovet av tysta områden. Bl.a. Nynäshamns kommun ser över sin miljö ur bullersynpunkt. Under två år har ett projekt pågått för att undersöka tysta naturområden i kommunen. Tysta platser kan bli de nya heta turistmålen.

SJ har infört sk tysta tågvagnar. Själv bokar jag numera alltid en sådan på mina tjänsteresor. Även om detta med tystnad inte alltid respekteras.

Bibliotek har länge blivit förlöjligade, skrattade åt, för sitt hyschande och tystande. Kanske är det tid för revansch? Tysta rum på biblioteket? Kanske biblioteken kan bli riktigt trendiga!







torsdag 19 juli 2007

LibGuides Librarian

Hittade en intressant Demo via bloggen Friends: Social networking.

Citerar följande:

"Springshare, the makers of LibGuides, has announced the launch of a new "neat, super-cool" Facebook App named LibGuides Librarian.
Users of LibGuides, either at their institution or on the LibGuides demo site
[http://www.springshare.com/libguides/demo.html], can now display their respective published LibGuides directly within their Facebook profile.

The LibGuides Librarian application is another avenue for librarians and libraries to share their knowledge with "the community, connect with patrons on Facebook, and supply useful library content to social networks."

As An Added Bonus, and for an UnLimited Time Only, users can also Search a local (or designated) OPAC from within a Facebook profile."

Är inte själv ansvarig för något biblioteks webbsida, men tycker LibGuides verkar vara en intressant tillämpning av webb 2.0. Det verkar också ganska enkelt att bygga sina egna guider.




onsdag 18 juli 2007

Ännu fler bibliotek på Myspace

Nu har Bromölla bibliotek i Skåne också publicerat sig på Myspace. Och även biblioteket i Olofström Välkomna! Väntar på fler!

Second Life takes over First Life

Måste bara visa hur jag kände mig när jag var i Second Life de första gångerna. Jag har också hamnat i knät på den jag pratade med!
Hittade den här videon på Library 2.0.

tisdag 10 juli 2007

Swicki

Nu har jag också testat Swicki - en blandning av en sökmotor och en wicki, där t.ex. läsare av min blogg kan söka i den och på webben samtidigt. Sökorden bildar sedan ett taggmoln, där de blir mer framträdande, markerade efter frekvens. Se längre ner i högra menyn eller kolla på http://swicki.eurekster.com/
Få se om det kan vara till nån nytta...

Uppdaterat: Fick meddelande från Swicki att sökning gjorts och fråga om jag vill lägga till detta sökord i mitt taggmoln. Har ju redan en mängd etiketter, så kanske Swicki är mer användbart för en webbsida?

fredag 22 juni 2007

Mellan Dante och Big Brother

Lyssnade i veckan på en föreläsning av Christina Olin-Scheller, Karlstad universitet. Bl.a. tog hon upp hur elevernas förväntningar på svenskämnet kolliderar med skolans syn på text och läsning. Det var mycket intressant. Jag tänker läsa hennes avhandling, Mellan Dante och Big Brother: en studie om gymnasieelevers textvärldar.

söndag 17 juni 2007

Utvärdering av barnavdelningar

Såg i Biblioteksbloggen att Nerikes Allehanda gjort en utvärdering av biblioteken i Örebro län när det gäller utbudet för barn. Det man har tittat på är lokaler, böcker, mysighetsfaktor, möjlighet att få hjälp, handikappanpassning, aktiviteter och fik.
I och för sig är det intressant med en sån här granskning, men störst värde för mig har granskningar gjorda av eller tillsammans med barn.
Jag vet att flera bibliotek har frågat barn inför renoveringar och nybyggen och i 2020 Mars Express har vi jobbat en hel del med att hitta metoder för att få veta vad barn och ungdomar tycker om biblioteken.
Men jag skulle gärna vilja ta del av några fler bedömningar av barnbibliotek gjorda av barn!

fredag 15 juni 2007

Äldre och datorspel

Apropå ett inlägg jag skrev den 10 april om TV-spel på äldreboenden - så läste jag i dagens Metro om att Södertälje kommun dragit igång ett projekt där man vill få igång den äldre generationen att testa nya tekniker som t.ex. TV-spel. Kul!

Dreamhack

På lördag öppnar Dreamhack, på Elmia, Jönköping. Under tre dygn träffas entusiaster för att spela nätverksspel. På Metroteknik.se kan den intresserade följa det som sker.

torsdag 14 juni 2007

Ännu ett nytt medium

Läste för ett tag sen om Kains kvinna, som är en webbopera. Tonsättaren Fredrik Högberg har tilldelats ett stipendium på två miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen för att kunna genomföra en uppsättning aven opera på webben. Förutom att man kan gå på opera hemma framför datorn, ska man som publik kunna påverka innehållet och ändra scenografin. En internetopera läggs aldrig ned och kommer i nya uppsättningar.
Frerik Högberg planerar också en hemsida, Tingshuset Musik i Nyland, som ska fungera som ett Myspace för opera.
Jag tycker det här låter som ett jätteintresant projekt. Det här är nog bara början. Vi kommer att få se mycket nya medier av den här typen. Var kommer då biblioteket in? Blir det överflödigt eller kan vi hänga på på något sätt?
Läsmer på allehanda.se eller i Computer Swedens nätupplaga.

onsdag 13 juni 2007

Malmö första virtuella kommunen

Malmö första virtuella kommunen
Representanter för kommunen säger att man har svårt att kommunicera med ungdomar. Genom att använda den virtuella världen Second Life, tror man att man skulle kunna få denna grupp bli mer intresserade. Läs mer i Metros nätupplaga.

Containerbibliotek i Malmö

Ett annorlunda bibliotek öppnar den 25 juni i Stapelbäddsparken i Malmö. Biblioteket är en del av projektet Mötesplats Stapeldammsparken . Första etappen av projektet resulterade i norra Europas utomhusanläggning för skateboard. Anläggningen var ett iniativ från skateboardåkarna själva och förverkligades genom att kommunen och åkarna byggde anläggningen tillsammans.
Området, en f.d. stapelbädd, som användes för att bygga och sjösätta fartyg.

Det är Föreningen Bryggeriet och ABF Malmö har tillsammans med Gatukontoret och Fritidsförvaltningen öppnat denna mötesplats för unga - Mötesplats Stapelbäddsparken. Platsen ska få växa och utvecklas i dialog med användarna och med aktivt medskapande.

måndag 11 juni 2007

Samverkan kring TV-spel

Idag börjar Biblioteken på Höglandet (Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda) sin utlåning avTV-spel. Detta är ett uttryck för den samverkan man påbörjat inom området. Genom att man gått samman kring inköpen till ett bestånd som går på cirkulation, kan alla kommunerna erbjuda ett större antal TV-spel än om man skulle köpt var och en. Den minsta kommunen, Aneby, kanske inte skulle haft möjlighet att köpa några alls om inte samarbetet fanns. Nu kan man erbjuda lika många spel som t.ex.Nässjö. En spelkunnig bibliotekarie inom området har åkt runt till de olika biblioteken och visat och informerat personalen om spelen.

fredag 8 juni 2007

Nytt tvärvetenskapligt forskningscenter

Uppfångat från Omvärldsbloggen:

25 juni öppnar Universe Research Lab i Sønderborg, på Sønderjylland. Det är ett femårigt projekt, finansierat av den naturvetenskapliga upplevelseparken Danfoss Universe genom den nystartade Universe Fonden. Målet är att bygga upp ett tvärvetenskapligt forskningscenter kring lärandeprocesser, lärmiljöer och entreprenörsskap. Erfarenheterna ska komma både skolan och näringslivet till del.
Invigningstalar gör bl.a. Howard Gardner, som också är knuten till Universe Fonden.

Jag undrar: Var finns biblioteken? Kommer att tänka på det samarbete vi bl.a. hörde berättas om mellan biblioteket i Queens och experimenthuset New York Hall of Science och det sätt man samarbetar med barn i forskningen på HCIL, Human Computor Interaction Laboratory, University of Maryland. Lite om detta kan man läsa i vår (Mars Express) reserapport. Vi har också hämtat inspiration från Howard Gardners tankar om människans olika intelligenser i vårt projekt. I biblioteket måste alla barn och ungdomar kunna hämta något, få något oavsett om det är den spatiala, musiska eller någon annan intelligens man besitter.

onsdag 6 juni 2007

PR-film för biblioteket

Sen jag besökte Charlotte Public Library i vintras har jag haft ögonen på deras verksamhet. Det är mycket intressant som sker där. Man är med på banan, är där användarna är, använder sig av samma sätt att kommunicera som en stor del av våra användare gör idag. Ett sätt att visa på vad man har att erbjuda är att göra korta filmsnuttar och lägga ut på t.ex. Youtube. Här är en nyligen producerad sådan PR-film, enkel, men talande:

måndag 4 juni 2007

Second Life som lärmiljö

Utvecklingen av Second Life sker med en rasande fart. Det är viktigt att inte hamna på efterkälken, skriver Stefan Pålsson i Omvärldsbloggen.

Högskolan i Kalmar, Central Missouri State University och Høgskolen i Molde kommer i september att börja använda sin gemensamma lärmiljö i Second Life - den virtuella ögruppen Kamimo Islands. Även andra universitet och högskolor kommer att bjudas in för att undervisa här.

9-13 oktober arrangeras konferensen League of Worlds 4, med fokus på forskning och praktik kring rollspel, simulationer och virtuella världar, på Blekinge Tekniska Högskola. Då hoppas man både kunna demonstrera den nya lärmiljön och dela med sig av den första månadens erfarenheter.
Det ska bli intressant att ta del av dessa erfarenheterna. Vad är det som gör Second Life så intressant i detta syfte? Är Second Life bättre än lärplattformar som används idag eller bara annorlunda?

lördag 2 juni 2007

Mycket webbgodis

Shambles
Sen jag hittade den här sidan, som jag tror är nån slags översikt för skolor i Sydostasien över webb 2.0 har jag fått mycket att göra ... :)

Webb 2.0 (Videos/PPoints) är en temablogg över precis just det - korta undervisningsfilmer o PP om vad webb 2.0 är.

fredag 1 juni 2007

Väskor i Falkenberg och Trandared

På vårt nätverksmöte för barnbiblioteksverksamman i veckan var Malou Althergård från Falkenberg inbjuden gäst. Hon berättade om bokväskor för personal. Litteraturen i väskorna är tänkta att användas av personal som arbetar med barn upp till ca 11 års ålder. Mer om väskorna finns att läsa på Falkenbergs biblioteks hemsida, där man också kan se vilken litteratur de olika väskorna innehåller.
En annan typ av bokväskor används i ett språkprojekt i Trandared, en stadssdel i Borås. Där finns ett särskilt språkteam, bestående av en förskollärare, en specialpedagog och en bibliotekarie. Bokväskorna är en av metoderna de arbetar med. Läs mer om språkteamets arbete på Borås kommuns hemsida.Det finns många som använder sig av bokväskor eller bokkassar på olika sätt. Delge gärna oss andra om du jobbar på detta sätt!

torsdag 31 maj 2007

24:e och 25:e saken

Helen Blowers webbaserade kurs 23 things har nu fått ett par tillägg: Ett par tips på ett par "saker" värda att pröva. Blurb BookSmart (gör dina egna böcker med många olika utföranden)och Letterpop (Nyhetsbrev). Jag tycker det ser kul och användbart ut och väntar bara på tillräckligt med tid för att pröva. Lite kul med Blurb BookSmart är att man kan göra en bok av sin blogg. (Det finns ju vissa som skulle passa ypperligt som bok).

onsdag 30 maj 2007

Ny teknik lockar unga läsare?

I Andra steget av projektet 2020Mars Express funderar vi kring hur man kan använda ny teknik för att främja läslusten. Till vår hjälp har vi bl.a. studenter från olika högskoleutbildningar. På Bromölla bibliotek, ett av de deltagande biblioteken, har studenter från interaktionsdesignutbildningen vid Malmö högskola gjort två installationer på barnavdelningen. Läs mer om detta i Kristianstadsbladets nätupplaga.

måndag 28 maj 2007

Gratismusik

Man kan få många tips på nya saker att testa genom att kolla på bloggar och webbsidor. Jag har bl.a. hittat Blogmusik.net genom att följa Köpenhamn ,Randers och Herning biblioteks blogg 23 Ting, f.ö. en uppföljare till Helene Blowers kurs 43 Thing I might to do this year.


free music

Lyssna på skön musik on demand under tiden du surfar eller skriver i bloggen!

En liknande funktion har last fm.

lördag 26 maj 2007

Facebook kontra Myspace

Intressant inlägg om Facebook som knappar in på Myspace's popularitet - se bloggen Friends: Social Networking Services for Engaged Library Services.

Sverige blir bara tvåa?

På onsdag den 30 maj kl. 9.00 ska Sveriges ambassad i Second Life, Second House of Sweden, invigas av Carl Bildt.
Ambassaden är en digital kopia av Gerth Wingårds ambassadbygge, House of Sweden i Washington D.C. Det är Svenska Institutet som har tagit iniativet till representationen i Second Life och ska använda den till att informera om Sverige.
Det har skrivits mycket om detta i media på senaste tiden. I en allt mer hypad jakt på publicitet i den virtuella världen, skulle Sverige där bli först med en ambassad. Nu tycks vi emellertid ha blivit snuvade på detta av Maldiverna, som öppnade sin ambassad en vecka före Sverige. Kanske nån mer hinner före? Det blir nästan lite skrattretande.
Hoppas dock att utställningen om Raoul Wallenberg, som ska visas på ambassaden blir välbesökt.

fredag 25 maj 2007

Ungdomar och integritet på Internet

Kairos future har på uppdrag av Datainspektionen har frågat 500 ungdomar om integritet och Internet. Över 80 % surfar dagligen och de flesta har lagt ut bilder på sig själva. Hälften har någon gång skrivit på en blogg eller använt webbkamera. Trots att de har en mycket stor öppenhet till att berätta om sig själva upplever ungdomar Internet som något privat. Det man känner en tvekan inför att lämna ut är ekonomiska uppgifter eller vem man är kär i. Däremot upplever man inte politiska uppfattningar eller religiös uppfattning som något känsligt.

Det som är skrämmande tycker jag, är att mer än hälften uppger att de någon gång blivit mobbade på nätet och att en fjärdedel säger sig ha blivit sexuellt trakasserade.

De flesta av ungdomarna som deltog i undersökningen föredrar skanning av fingeravtryck eller iris före identitetskort. Tio procent skulle kunna tänka sig att operera in ett chips i armen för att bli identifierade. Här kan du läsa Datainspektionens undersökning i sin helhet. Intressant läsning!

torsdag 24 maj 2007

E-papper med färg

S.k. e-papper har tidigare bara varit svart-vitt som vi säger. Nu har Fujitsu visat upp de första färgmodellerna. Läs mer på CoputerSwedens webb: Snart kommer nog de första roliga e-böckerna som också ser ut som en bok!

Amazon lovar drm-fri musik

skriver ComputerSweden den 23 maj. Amazon säljer musik från 12 000 skivbolag. Detta är ett bakslag för dem som håller fast vid att musik som säljs på nätet ska förses med drm för att förhindra otillåten spridning. Men spärrar kan låsa användarna vid en speciell teknik. T.ex. har den drm-försedda musiken från I-tunes store bara gått att spela på Apples I-pod.

söndag 20 maj 2007

TV-spel på bibliotek

Är du intresserad av att veta mer om hur andra använder TV-spel på bibliotek, hur man marknadsför, olika sätt att nå ungdomar genom dessa medier. Kolla in på LibGaming, en diskussionslista för ämnet TV-spel och bibliotek.

Supermarket 2.0

Rolig video om Supermarket 2.0, uppsnappad från Library 2.0

fredag 18 maj 2007

Global Library 2.0 Week



Var med i Global Library 2.0 Week 22-28 juli 2007!
Målet är att bibliotek hela världen över ska ägna tid åt webb 2.0, webb 3D och nya medieapplikationer i ett globalt nätverk.
Vad kan man göra då?

- lära kollegor hur man gör en blogg
- göra en wiki
- podcasting
- skapa sig ett "second life"
- gå med i en community
- komma med idéer hur man kan involvera kunderna ännu mer i bibliotekets webb
- ...

Gå med i nätverket Global libraries organizing .

torsdag 10 maj 2007

Europa har gått om USA i Second Life

Uppsnappat från PC Hemmas nyhetsbrev:
61 procent av invånarna i Second Life är européer, visar en undersökning av Comscore, ett företag som övervakar diverse företeelser på internet.

Men andelen amerikaner ökar mest.
Enligt Comescore var det ca 1,3 miljoner aktiva användare under mars månad. Hur många svenskar som var där framgår inte, men förmodligen ökar den andelen ganska snabbt också, för det går inte en dag utan att jag hör talas om eller ser något skrivet om Second Life. Så jag tror att de bibliotek som funderar på etablering där är rätt ute även om det är lite tidigt och man ännu inte hittat så många användingsområden.

Nedan en virtuell informationstur till Info Island, där det finns en del bibliotek. Filmen är inspelad av avataren Riek Riel.

VÄrsta boken

I Göteborg har man också anammat det amerikanska fenomenet Bookcrossing. Barnbibliotekarier har lagt ut 1200 pocketböcker runt om i stan. Den som hittar boken och läser den, får gärna skriva en kommentar och sedan lägga ut den igen. I Göteborg kallar man projektet VÄrsta boken.

Länsbibliotek Jönköping placerade med hjälp av flera kommunbibliotek ut barn- och ungdomsböcker på samma sätt förra sommaren. Då och då får länsbiblioteket fortfarande meddelanden om att läsjournaler lagts in på Bookcrossings webbplats. Det är spännande läsning och kul att se var böckerna tar vägen.

Andra bibliotek som jobbar med Bookcrossing är t.ex. Halmstad och Järfälla, som också fick medel från Kulturrådet för detta.

onsdag 9 maj 2007

Barnboksförlag mot könsroller

Ett nytt barnboksförlag har startat i Linköping, skriver Östgöta Corren idag. Förlaget heter Olika förlag och tanken är att ge ut böcker som visar alla möjliga familjekonstellationer. Dessutom förkastas alla gamla könsroller som visar pojkar som starka medan flickorna är svaga och osäkra. Marie Tomicic, en av förläggarna menar att många barn inte känner igen sig i dagens barnböcker. De två första böckerna heter Värsta prutten Lolly resp. Här kommer Uppfinnar-Johanna.I den första boken får vi möta två pappor och i den andra en teknikintresserad adopterad tjej. Totalt planeras fem böcker i år.

söndag 6 maj 2007

Children's Digital Library

Ett av de besök vi gjorde inom 2020 Mars Express på vår studieresa till USA, var på HCIL, Human Computer Interaction Lab, University of Maryland. Infogar här ett klipp från vår rapport (som i sin helhet kan läsas på www.2020marsexpress.se )

"En viktig del i den innovativa forskning inom
avdelningen är
The International Children´s Digital Library, ett stort projekt som riktar sig till barn upp till 13 år och som nu omfattar 39 språk.
Grundidén är – liksom arbetet i den digitala designen/tekniken tillsammans med
barn – att utveckla teknik med hjälp av barns idéer och ur deras synvinkel, men
samtidigt skapa förståelse och samförstånd mellan barn världen över.
Man startade år 2002 tillsammans med fyra barn. Barnen fick uttrycka önskemål
om vad som var viktigt för dem när de skulle söka böcker digitalt. Då kom sådant
fram som färg och olika sätt att läsa en bok mm. Utifrån sådana önskemål
försöker man göra böcker på olika språk lätt sökbara för barnen:
http://www.childrenslibrary.org/icdl/SimpleSearchCategory.
Man kan söka böcker efter olika ämnen, efter ålder, efter verkligt eller mera
fantasifyllt innehåll, efter barn eller djur som huvudpersoner, efter storlek, efter
längd, efter färg på omslag etc eller efter språk. Och så är det förstås meningen
att man ska läsa böckerna direkt på skärmen i detta digitala bibliotek, bläddra
sida för sida, eller läsa på det sätt som faller en i smaken.
Ganska många språk finns representerade men antalet böcker på de olika
språken är inte imponerande än. Flest böcker finns förstås på engelska (270
böcker), och mycket få på vissa språk (ungerska 3, svenska 4, vietnamesiska 1,
för att nämna några), och totalt tycks biblioteket nu ha drygt 1000 böcker (lite
svårt att få fram på sidan). Men det ökar hela tiden. En hel del gamla böcker
finns dock med (i en del fall urgamla!), men antalet böcker från 1990- och 2000-
talet har ökat. Problemet är copyright-skyddade böcker även om sådana i viss
mån. Den som innehar copyright på böcker och vill vara med i digitala biblioteket
kan gå in på sidan och välja mellan fyra grader av tillstånd som man ger
universitetet i Maryland. Alla talar om digitalt nyttjande enbart, och absolut ingen
rätt att ge ut böckerna i pappersform. De olika nivåerna i tillstånd går från mycket
liberalt till mera strikt (= svårt att ladda ner etc). Man önskar på sikt få med 100
språk och 100 länder. "


"För närvarande finns sidan översatt till arabiska, franska, tyska, hebreiska, farsi,
portugisiska, mongoliska, spanska och thai och man har naturligtvis sett att
antalet besök på sidan direkt ökar när hela texten finns på det egna språket. "


Det är inte bara fria böcker som är utlagda här utan även en del nyare från länder som gärna vill sprida sin litteratur utanför landets gränser. Kanske finns här något användbart för barn med annat modersmål än svenska.

lördag 5 maj 2007

dotSUB.com

En tjänst, där vi alla kan vara med (typ Wikipedia) att översätta och texta filmer från t.ex. Youtube. Kolla informationsfilmen nedan! Häftigt tycker jag.
Länk till tjänstens startsida:
dotSUB.com <http://www.dotsub.com/> Any film in any language

fredag 4 maj 2007

Ett besök i Second Life


Läste på Ung Kommunikations blogg att de i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Nätverket SIP byggt upp ett svenskt resurscentrum i Second Life. Där skulle finnas manualer för hur man gör olika saker, personer att prata med och ställa frågor till.
Kul tänkte jag. Äntligen något svenskt och kanske kunde man få lite mer kunskap om vad man egentligen kan göra och ha Second Life till. Jag har besökt Second Life flera gånger, men eftersom jag helst inte sitter uppe på natten har jag inte mött så mycket folk. En stor del av Second Life's besökare befinner sig i en annan tidszon än jag. Jag loggade in, sökte på "Sweden" och blev teleporterad till detta resurscentrum omramat av en svensk granskog. Diverse skyltar hittade jag, men förstod inte riktigt vad jag skulle göra. En ensam person, informatör eller vad det skulle vara mötte jag. Vad kan man göra här? frågade jag. Vad vill du göra? fick jag som motfråga. Tja, inte vet jag. Något mer än att prata med andra tror jag. Ger det så mycket mer att befinna sig i en 3D-värld och se dem man chattar med bakom en avatars förklädnad? Men jag hittade faktiskt en person till senare, en managementkonsult, som jag hade en liten intressant biblioteksdiskussion med.

Men jag vill inte ge upp Second Life än. Det intresserar mig och lockar mig ändå. Det finns något där, som jag inte ännu kan klä i ord som drar.

Vad man skulle kunna göra i en undervisningssituation har jag hittat förslag på i en diskussion i nätverket Classroom 2.0:
Bygga en amfiteater, där en lärare kan visa en video; använda ett 3Drum för ett litet antal studenter att samtala över ett givet ämne; bygga upp Globe Theatre och spelare upp en av Shakespeare's dramer eller låt klassen skriva en egen och spela upp den på elisabethanskt maner; konstruera en förbränningsmotor och studera i närbild; bygga en rymdstation, solsystemet i 3D, Rom under Julius Ceasars tid. - Ja allt tycks vara möjligt. Men än så länge krävs det väl stora resurser och kunskaper av de lärare som ska göra detta. Men inom en rimlig framtid kanske allt detta finns som färdiga moduler i Second Life.
Ibland undrar jag - hur långt kan utvecklingen gå? Vad finns kvar att göra? En hissnande, men spännande tanke.
Hittade förresten en kurs om Second Life för bibliotekarier i Second Life - förstås.

tisdag 1 maj 2007

Tankestyrda TV-spel

Kelly Czarnecki skriver i YALSA (Young Adults Library Services Association) blogg att företaget NeuroSky har planer på att integrera tankestyrd (heter det så?) teknologi i ett headset som kan anslutas till Nintendo Wii, Sony PlayStation 3 och Microsoft Xbox 360.
Teknologin finns ju redan, så det är kanske bara ett naturligt steg att den också inkorporeras i Tv-spel.
Många bibliotek i USA har dessa konsoler i sina bibliotek och Kelly funderar kring om inte den här utvecklingen är något som biblioteken bör ta till sig. Denna teknologi kommer att visas upp på en stor leksaksmässa i Dallas i höst, American International Fall Toy Show.
Det känns som man har kommit väldigt långt inom det här området i USA. På våra bibliotek börjar man så smått med TV-spel. Den verksamheten är alldeles i sin linda. I USA funderar man över hur man kan använda tankestyrda TV-spel på biblioteken. - Inte bara för nöjes skull utan även som en brygga mellan unga och vuxna och att TV-spel kan innebära något positivt för biblioteken.

torsdag 26 april 2007

Ännu mer om Second Life

Apropå föregående inlägg:
- Ännu mer om Second Life:

Ung kommunikation (om IKT i lärarutbildning och skola)är en av de bloggar jag följer. Klippte följande ur ovannämnda blogg:
"En av Ung Kommunikations nya temagrupper handlar om just Second Life. Det är Nätverket SIP, i samarbete med lärarstudenter vid Växjö universitet, som startar temagruppen "Second Life är ung kommunikation"."

Distansundervisning i Second Life?

Uppsnappat från Omvärldsbloggen:

Kan Second Life användas för distansundervisning?

Stefan Pålsson har några intressanta funderingar med anledning av att Kevin Jarret, en anställd vid Walden University, ett on-line universitet har fått medel för att undersöka detta.

Jag ställer mig frågan: Är Second Life så hett nu att där ska finnas allt, alla ska vara med precis som i The First Life? Eller är Second Life överreklamerat? Det ser inte så kul ut - än, tycker jag.

onsdag 25 april 2007

Trespråkig elektronisk bilderbok

Var är Noras Pulka? är den första i en serie digitala bilderböcker om
Nora av Elmira och Ramona Zadissa, båda bosatta i Umeå. Boken, som kan
läsas på svenska, engelska och persiska/farsi, har publicerats av Barnens Polarbibliotek. Man kan bläddra, läsa och även få berättelsen uppläst. Läs mer på www.barnenspolarbibliotek.se

tisdag 24 april 2007

Regionbibliotek Västra Götaland poddar boktips

Nu kan du få boktips upplästa i din dator eller mp3-spelare. För att öka intresset för läsning, satsar nu Regionbibliotek Västra Götaland på nya sätt att locka till läsning. Via Bokpuffen, ett projekt där man via poddradio kan få inlästa smakprov på nya böcker och utvalda klassiker.

Bokpuffen-projektet är en förlängning av boktips.net, som är en boktipsdatabas med tips från bibliotek runt om i landet.
Regionbiblioteket hoppas på detta viset nå inte bara en bokintresserad allmänhet utan också teknikintresserade ungdomar.

www.bokpuffen.net
www.boktips.net

lördag 21 april 2007

Motivation för läsinlärning

En avhandling, Sju barn lär sig läsa och skriva, som nyligen lades fram av Carin Fast vid Pedagogiska Institutionen vid Uppsala universitet, visar att barn ofta utvecklar sin läsförmåga långt före skolstarten via datorspel, Pokemonkort, leksakskataloger och TV. Men förskolan och skolan är dåliga på att ta tillvara de kunskaper barnen har med sig.

Hon har också sett att barnen i stor utsträckning delar sitt engagemang för populärkulturella texter med andra barn oavsett kulturell eller ekonomisk bakgrund.

När jag var liten fanns inte mycket av sådan populärkultur. Men jag lärde mig läsa när jag var fyra. Bokstäverna lärde jag från sidan på en mangel. där det stod J P Lundströms Mekaniska Verkstad med upphöjda förgyllda bokstäver. Jag brukade sitta uppkrupen på arbetsbänken i köket där mamma manglade. När jag lärt mig bokstäverna var det FIB:s Gyllene böcker jag gav mig på och Min Skattkammare.
Mitt första barnbarn lärde sig läsa vid tre med hjälp av bokstavskort och ordbilder. Detta var något han tyckte var väldigt kul. Lite senare läste han också rubriker och andra texter på barnfilmer och barnprogram på TV. Visst har motivationen stor betydelse och att man har kul när man lär sig läsa!

Hur kan vi bidra till denna motivation på biblioteken? Hitta så lockande texter att barn får ett driv att lära sig läsa? Och att fortsätta?

Ung kommunikation

Ung kommunikation är ett utvecklingsprojekt som drivs av Växjö universitet, Högskolan i Kalmar och Blekinge tekniska högskola, med samlingsnamnet Akademi sydost, i samverkan med KK-stiftelsen. Frågeställningen är vad som händer i brytningen mellan digital ungdomskultur, digital teknik och lärande.

Inom projektet ska man ta reda på hur unga kommunicerar idag och hur den digitala kompetensen kan öka i lärarutbildningen. KK-stiftelsen stöder projektet som ska löpa under fem år.

Läs mer om Ung kommunikation på projektets webbplats.

torsdag 19 april 2007

Library Youth and Teens 2.0

Är du intresserad av tonåringar och Bibliotek 2.0?

"Welcome to Library Youth Services 2.0.

We are focused on the application of web 2.0 and web 3D technologies to library Youth and Teen services.

And also connecting Youth Services and Young Adult Librarians so we can share what know and we are doing out there..."

Ungdomsbiblioteket 2.0


När jag var på studieresa bl.a. till Charlotte Public Library och ImaginOn i North Carolina, blev jag mycket imponerad av deras arbete med ungdomar. De använde webben och bibliotekets resurser för att möta ungdomarna där de är. Med webben menar jag då inte bibliotekets egen webbsida enbart. Den tror jag inte ungdomarna använde sig av så mycket, utan MySpace, Youtube, Second Life. Man poddar ut ljud och bild. Det finns chat och information av olika slag. Just nu kan man spela in röstmeddelanden om man vill säga något om dödsskjutningarna vid Virginia Tech. Dessa kan man sedan lägga på sin egen Myspacesida om man vill. Biblioteket lämnar också förslag på böcker man kan läsa för att bearbeta det som hänt.
Just nu har ImaginOn 1035 vänner!

ImaginOn är inte ensamt bibliotek på Myspace. På Library Sucess - a best practice Wiki, finns bl.a. en lista över Library 2.0 Services to Teens - Best practices Här finns bl.a. en lista på bibliotek (mest amerikanska) som finns på Myspace. Här finns förslag på bloggar för ungdom, wikis m.m. Ett rikhaltigt material att lära sig av!

I Charlotte var det helt naturligt att arbeta på det här sättet. Jag är övertygad om att vi måste fundera över mer på hur vi vill möta och nå ungdomarna i våra kommuner. Platsar biblioteket i deras värld?

måndag 16 april 2007

Enkel bildredigering

Nytt sätt att enkelt redigera bilder direkt i webbläsaren: Wiredness Det är gratis och kräver ingen registrering. Tipset hämtat från Webbnytt.

söndag 15 april 2007

Nyttigt o onyttigt webb 2.0

Jag vill tipsa om en blogg som tar upp både nyttigt och onyttigt (men roligt) som vi kan använda när det gäller att jobba med bibliotekens webb 2.0 webbar. Infodoodads heter den. Hittade tipset på Blogg og bibliotek.

Lingon eller blåbär?

Enligt en artikel i Ica-kuriren 2007:16 minskar intresset för friluftsliv starkt bland unga. Linda Nordström, ordförande för Fältbiologerna säger att när de ordnar utedagar för skolklasser,ser de att många inte längre kan skilja på lingon och blåbär. Ungdomarna har aldrig suttit vid en lägereld, de rör sig osäkert på stigarna för de är ovana vid ojämt underlag. Vi har tappat mycket av den naturkänsla som förut var en självklarhet, säger hon. Konsekvensen kan bli att människor inte bryr sig så mycket om miljön.
Anders Szczepanski, som forskar om utomhuspedagogik vid Linköpings universitet säger att lärare och pedagoger, födda på 70-talet är rädda för att lämna stigar och vägar. Det är inte naturligt för 70-talisterna att vara ute i skog och mark. Däremot kan de ha rest väldigt mycket i avlägsna länder, men det är ett helt annat slags landskapskontakt.
Ica-kuriren ställer frågan till några ungdomar när de senast var ute i naturen. Räknas havet? säger en av dem. I såfall var jag där i somras. En invandrarkille, 16, säger: När jag var fem var jag med pappa på savannen.
Vi urbaniseras. Hur påverkar det oss på biblioteken? Att ungdomar sitter mycket vid datorer förstås, men annars? Syns det även i litteraturen? Trender i utgivningen eller vad som lånas ut? Tänker vi i de här banorna när det gäller mediaplanering? Kan kampanjer eller år som Linnéåret påverka något?

tisdag 10 april 2007

Nintendo Wii på äldreboendet?

PC för alla berättar att Nintendo Wii gjort sig populärt på ett amerikanskt äldreboende. Nu installeras spelkonsolen Wii i allt fler äldreboenden over there. Populärast bland spelen är Wii Sports och bland dessa ligger bowling på topp.
Det som börjar i USA brukar ju sprida sig hit ganska snart, så jag väntar bara på när det första svenska äldreboendet ska installera en spelkonsol.
Och när kommer det på biblioteken? Kanske blir det inte ungdomsavdelningarna som blir först?

måndag 9 april 2007

Goda Råd för bloggare

Hittade följande goda råd 10 Ways to a Killer Blog på www.slideshare.net.

Twitter

Uppsnappat från Anns agenda - tips om en artikel om Twitter på sighten E24. Jag har sett begreppet här och var på nätet, men inte riktigt förstått vad det var. Nu vet jag att det är ett slags miniblog. Tjänsten går ut på att skicka korta, sms-liknande meddelanden till vänner och andra Twitter-användare. Kanske blir den lika populär som Youtube. Kanske inte. Läste nånstans att Helene Blowers, Charlotte Public Library - en av föregångarna med webb 2.0-kurser på webben, inte tyckte det var hennes grej. Jag undrar också hur intressant det är att veta vad folk gör hela tiden. Men många gör det tydligen. Tjänstens karaktär är säkert tilltalande för den generation som är van vid chattandets omedelbarhet.

Denver Public Library Youtube Contest Winner



En av de videor som Denver Public Library lagt ut på Youtube. Den har vunnit i en tävling, som jag antar biblioteket arrangerat. Jag tycker bokängeln och Harry Potter rapen är lite kul. Denver är bara ett av många amerikanska bibliotek som engagerar ungdomar att göra videor med anknytning till biblioteket eller böcker. - Ett sätt att engagera och behålla ungdomar som fortfarande står med en fot i biblioteket och kanske en inkörsport för dem som tycker bibliotek verkar tråkigt, ointresant. Sen tycker jag inte att de videor man gör i workshops på biblioteken alltid behöver handla om bibliotek eller böcker.

Fotodokumentation


Michael Porter skriver i nätverket Library 2.0 om en idé han har att dokumentera sitt bibliotek med en bild om dagen, 365 Library Days Project, som han lägger ut på Flickr. Han uppmanar olika bibliotek att lägga ut sin dokumentation här. Som svenskt bibliotek kan man också delta med sina bilder under denna samlingsrubrik om man vill. Jag tycker idén är god vare sig man lägger ut bilderna på projektets sida, en egen sida på Flickr eller på bibliotekets egen hemsida. Om fotograferandet blir en vana, har man sen också en god dokumentation av vad som händer på biblioteket under ett år. Visst finns det något nytt att dokumentera även en alldeles vanlig dag?
En annan idé är ju att som Norrköpings bibliotek gjort länge, publicera en låntagarintervju om dagen.

torsdag 5 april 2007

Norsk Bibliotek 2.0 kurs

Kursen, som tar upp användandet av webb 2.0 i folkbibliotek och skolbibliotek löper från april i år till februari nästa år. Deltagarna kan antingen delta på plats i Oslo eller följa kursen via nätet vid en tidpunkt man själv väljer. Kursen sänds ut på nätet i realtid, men läggs också ut som podcast i MP3-format.
Man kan välja fritt de delar man önskar. Exempel på sådant som tas upp är: RSS, blogging, podcast, wikis, communities och IP-telefoni.
Kursen kommer att använda en community, en wiki och en blogg för att kursdeltagarna ska kunna dela varandras erfarenheter. Kursledningen hoppas på detta sätt kunna bygga upp ett lärande nätverk som kan vara värdefullt för deltagarna både under kurstiden och efteråt. Kursledare är Niels Damgaard vid Bibliotekssentralen.
(Källa Bibliotekaren 2007:5)

Kunde man inte sätta ihop en sådan här kurs från nationellt håll, kanske länsbibliotekens IT-pedagoggrupp, så att inte varje bibliotek lägger ner tid på att göra sin egen? Kanske är en sådan redan på gång?

onsdag 4 april 2007

Elever ska garanteras en digital kompetens

Skolverket berättar i sitt nyhetsbrev att Skolverket, Myndigheten för skolutveckling och KK-stiftelsen tillsammans ska se över hur det kan säkerställas att svenska barn och ungdomar utvecklar en digital kompetens.

EU-kommissionen har listat åtta nyckelkompetenser för livslångt lärande. En av dessa är digital kompetens. Många tycker kanske att är det någon som besitter digital kompetens så är det just barn och unga. Men, framhåller Jan Schierbeck,undervisningsråd på Skolverket, digital kompetens är ett vitt begrepp. Det innefattar allt från att kunna hantera en dator eller en mobiltelefon och dess programvaror till att ha en kritisk och reflekterande attityd till IT. Det handlar inte bara om teknik utan om ett verktyg för kommunikation. För nästan alla elever är IT en naturlig del av deras liv. Det är viktigt att skolan förstår hur lärprocessen påverkas för de som fötts in i IT-världen.

Projektgruppen ska ta ställning till om digital kompetens ska skrivas in i kursplaner, läroplaner eller hur den ska synliggöras. Hur det än blir med detta, kommer skolbiblioteken att få ta ett stort ansvar här tror jag.

tisdag 3 april 2007

Att vara där användarna är

Norrköpings stadsbibliotek berättar i sitt senaste nyhetsbrev att man lagt ut videosnuttar med boktips på MySpace, LunarStorm och YouTube. Man säger att man var rädda för att deras boktips skulle drunkna bland över 100 miljoner andra klipp. Men det har visat sig att boktipsen har öppnats fler gånger från Youtube än från deras egen hemsida.
Norrköping är kända för att ligga i framkant och för att testa olika sätt att nå ut till sina kunder. Jag tror att de här är helt rätt ute. På samma sätt tänker man i Danmark t.ex. när det gäller frågetjänsten Need2Know som på prov integreras med MSN och många amerikanska bibliotek har egna sidor på Myspace och använder sig flitigt av t.ex. Youtube, Second Life och Flickr.
Frågan är hur ska biblioteken utforma sina hemsidor för att de ska vara attraktiva att besöka. - Behövs de eller ska biblioteken främst satsa på att finnas i diverse communitites? Eller både och? Eller kanske allt i ett gränssnitt?

Lästips om språkutveckling och flerspråkighet

Har hämtat följande lästips från nyhetsbrevet Tema Modersmål nr 2 2007:
Hur viktigt och framgångsrikt det är att förstå mer om språkutveckling och
att använda alla språk för kunskapsutveckling och identitetsutveckling
framgår klart i följande nya böcker:
a. ”Det hänger på språket” lärande och språkutveckling i grundskolan.
http://www.studentlitteratur.se/o.o.i.s?id=2474&artnr=32020-01&csid=66&mp=4918
b. ”Stärk språket stärk lärandet” för och med andraspråkselever i
klassrummet.
http://www.hallgren-fallgren.se/bok1.asp?id=186
c. ”Broar mellan kulturer” somaliska barns språksocialisation i hem och
förskola.
d. ”Stärkta trådar” flerspråkiga barn och elever utvecklar språk,
litteracitet och kunskap.
e. ”Vidga vyerna” om människor möten mångfald
http://www.rinkeby-multiling.stockholm.se/publikationer.htm

Nyhetsbrevet ges ut av Myndigheten för skolutveckling.

måndag 2 april 2007

Skrift om ungas nätvanor

KK-stiftelsen håller just nu på med en skrift om ungas nätvanor och om nätkulturernas relation till värderingar och lärande. Under arbetet har man upprättat en blogg, Unga nätkulturer där man kan vara med och tycka till och påverka innehållet i skriften.

KK-stiftelsen har också en blogg om IT och lärande - Omvärldsbloggen. Man berättar bl.a. om sex skolor i Singapore, som fram till 2015 ska fungera som modeller när det gäller nya arbetssätt. Upplevelsebaserat lärande och virtuella lärmiljöer kommer att spela en stor roll.

söndag 1 april 2007

Bloggtips

Den sköna bloggen tycker jag tycker är en av de mest intressanta biblioteksbloggarna just nu. Det är några bibliotekarier på Sandvikens bibliotek som står bakom den. Den handlar om det mesta som rör folkbibliotek, men med betoning på skönlitteratur.

söndag 25 mars 2007

Need2Know

Hur når man ungdomar när de inte kommer till biblioteket? Kanske är en väg att gå dit ungdomarna är. Så har man tänkt i det danska utvecklingsprojektet "Den digitale bibliotekar". Som en del av projektet har man på försök statat frågetjänsten Need2Know som ger ungdomar och andra som använder chatprogrammet MSN Messenger möjligheten att få kontakt med en digital bibliotekarie. Många har ju MSN i mobilen idag och behöver inte ens en dator för att komma i kontakt med den digitala bibliotekarien.
Projektet är ettårigt. Även marknadsföringen av tjänsten har skett på webben. Genom ett samarbetsavtal med Microsoft har man fått visa bannerreklam längst ned i chatfönstret i form av autentiska frågor man hämtat från bibliotekens upplysningsdiskar.
Från oktober förra året till årsskiftet har tjänsten haft 27 000 besök. 700 har knutit bibliotekarien till sig som vän eller kontaktperson.
Läs mer om tjänsten i Bibliotekspressen 2007:5

lördag 24 mars 2007

Avhandling om Bibliotek 2.0

Den första avhandlingen om Bibliotek 2.0 har nu presenterats. Michael Habib, School of Information and Library Science at University of North Carolina definierar här vad Bibliotek 2.0 är. Något av det viktigaste, menar han, är att när man vill arbeta med Bibliotek 2.0 man tar sin utgångspunkt där brukaren är. Bibliotekarien ska inte vara rädd för att leka med de möjligheter som Webb 2.0 erbjuder och bör också finnas i communities som finns på nätet.
(Källa: Bibliotekspressen 2007:5)

Virtuell lekplats eller...?

I danska Bibliotekspressen 2007:5 diskuteras bibliotekens vara eller inte vara i den virtuella världen Second Life. Inspirerade av det allt större intresset för Second Life valde biblioteken i Roskilde att skapa inte ett bibliotek, men ett "hangout". Det är mer en plattform, där man enligt bibliotekutvecklingskonsulent Lars Lunde Ljungberg ska kunna komma i kontakt med biblioteket och dess brukare. Här kan man än så länge spela enkla spel och äta en virtuell glass. Under Roskildefestivalen planerar man att man här ska kunna diskutera exempelvis musik.
Frågan har också diskuterats mycket på danska bloggar. Det gäller inte bara att vara först i Second Life eller att kasta sig ut i den virtuella världen för att alla andra gör det, man måste också veta vad man vill med Second Life.

torsdag 22 mars 2007

Movers and Shakers

Varje år väljer Library Journal 50 Movers and Shakers, personer som "make a difference". Bland de utvalda är två personer som arbetar på Charlotte Public Library, ett av de bibliotek vi besökte på vår USA-resa.

Kelly Czarnecki ansvarar för bibliotekets webbsida för tonåringar, Library Loft. Hon lägger upp kurser, där ungdomar kan lära sig använda webb 2.0-verktyg som del.icio.us och LibraryThing. Hon uppmuntrar ungdomarna, personalen och sig själv att ta bra digitalfoton och göra videos som sedan laddas upp på Myspace och Youtube och producerar podcasts, arbetar med Teen Second Life och mycket mer.

Helen Blowers har gjort en kurs i webb 2.0, "23 things". Alla i personalen som fullföljde hela kursen fick en mp3-spelare. Bland alla deltagare lottades sen ut en lap-top. - En rejäl morot ! Många bibliotek världen över har sedan inspirerats av henne och vem som helst kan använda sig av kursen. Den ligger ute på webben och är fri att användas för vem som helst.

Beth Evans, Brooklyn College Library, upptäckte vilken skillnad det gjorde när det gäller kontakten med ungdomarna när biblioteket etablerade sig på My Space.

Läs om alla andra "movers and shakers" på Library Journals hemsida. Det är intressant läsning! Jag undrar, vilka är våra "movers and shakers" inom den svenska biblioteksvärlden? Vilka är de som gör en skillnad när det gäller barn- och tonårsverksamheten?

torsdag 15 mars 2007

Bibliotek 2011 (Taiga-teserna)

En grupp amerikanska bibliotek publicerade våren 2006, Taiga Forum Provocative Statements, en bild av hur man såg bibliotekens utveckling inom de närmaste fem åren:

T.ex:

  • Dagens referens- och katalogbibliotekarier kommer att försvinna
  • Mediasamlingarna halveras
  • Rättighetsadministration blir en del av utlåningssystemet
  • Bibliotekens egna hemsidor kommer att försvinna. Information läggs ut via populära portaler eller pushas direkt till låntagarna
  • Genom att det kommer att krävas mer och mer specialistkompetens inom IT på biblioteken kommer de biblioteksanställdas medålder att sjunka till 28 år

Dessa och många fler provocerande framtidsbilder som Taiga Forum presenterar av en framtid, precis om hörnet, kan man läsa om i den norska tidskriften Bibliotekaren. Tord Høivik, institutionen för Biblioteks- och Informationsvetenskap vid Högskolan i Oslo, har översatt den amerikanska visionen och anpassat den något till norska förhållanden.

Källa: www.taigaforum.org

måndag 12 mars 2007

Blattebarn

Läste i dagens Gringobilaga av Metro att av de ca 500 svenska bilderböcker som kommit ut mellan 1995-2005 återfinns s.k. blattebarn endast i 14 st. Huvudpoängen i skildringen är i de flesta fall att de är annorlunda. Föräldrarna är stränga och barnen måste lyda. Barnen framställs ofta som offer eller som förövare.
Författaren till artikeln, Linda Culibrk tycker också att illustratörerna har svårt att få in barn med olika utseenden som bikaraktärer. Om det finns något "blattebarn" är det oftast huvudkaraktären. Böckerna karaktäriseras ofta av tycka synd om-känslor.
Om årets trender i barn- och ungdomslitteraturen kan man läsa på Svenska Barnboksinstitutets hemsida.

lördag 10 mars 2007

Det var en blå bok


Hur många gånger har man inte som barnbibliotekarie försökt hitta en bok vars enda kännetecken förutom att den var bra eller spännande var att den var blå.Biblioteket i New England School of Law har gjort ett försök att indexera böckerna efter färg. Kanske finns det fler exempel i den vägen?

Till höger en bild från musikavdelningen i Nijmegens bibliotek i Holland. Jag vet inte hur man gjort, men det ser ut som om man klätt om böckerna i färg för att passa till väggarna.Och här är ett annat exempel på hur man låtit bokens färg avgöra placeringen i hyllan. Kanske inte så praktiskt, men ett annorlunda sätt att skylta. Veckans temaskyltning skulle kunna vara: Välj en blå bok!

Detta får mig också att tänka på ett litet projekt som skolbibliotekarien på Fågelforsskolan i Skillingaryd, Petra Ryman, gjorde i samarbete med Hegas förlag. Petra slog in Hegasböcker i brunt omslagspapper. På så vis blev de mer anonyma och eleverna valde inte efter omslaget. Under några veckor fick eleverna läsa böckerna och svara på frågor som finns på Hegas webbplats och fundera över omslagets betydelse för läslusten. Sedan fick de göra egna nya omslag. De finns att beskåda på förlagets webbplats www.hegas.se under rubriken Forum Läsa.

Från det Runde Rum i Fredrikshavn

För något år sedan besökte jag Det Runde Rum i Fredrikshavns bibliotek, ett rum avgränsat av spotslights, monterade i ring. Här finnas många intressanta skaer för barn, bl.a. animationsbord där även ganska små barn med enkla medel kan göra små animationer som sedan kan visas på en större skärm i biblioteket. Filmer som gjorts i workshops här i Det Runde Rum visas på bloggen BIBLOG. Titta gärna in här. En del filmer är riktigt roliga.

Podcasting

Många amerikanska bibliotek använder sig av pod casting. Så också t.ex. biblioteket i Randers i Danmark. Det kan vara biblioteksprogram man sänder ut eller boktips. Är det något svenskt bibliotek som börjat med detta?

Youtube hetast

Läste ju nyligen att Youtube stod för 35% av användadet av bandbredden på Internet i USA. Inte så konstigt då att Youtube då också är det ord som är mest omskrivet i svenska media när det gäller teknik. Som nr två kommer Second Life och trea är Myspace. Läs mer i Internet Worlds nätupplaga.

fredag 9 mars 2007

Kan Internet ta slut?

Jag har alltid tänkt mig Internet som ett nät som bara växer och växer i all oändlighet - som ett universum. Jag som inte är så kunnig på det området har inte förknippat det med bandbredd. Nu rapporterar bl.a. Ekonominyheterna att bandbreddenhåller på att ta slut. Det beror på att vi datoranändare laddar ner allt större filer. I USA stå Youtube ensamt för 35 % av den utnyttjade bandbredden.
Frågan vem det blir som får betala den nödvändiga utbyggnaden.

Läste också i dagens Metro att analysföretaget IDC gjort en undersökning där man uppskattar den information som finns i digital form till 161 miljarder gigabyte. Det skule motsvara ca sex ton böcker per människa på jorden!

torsdag 8 mars 2007

Utbildning i webb 2.0

Saxat ur Malmö stadsbiblioteks blogg MSB- bloggen

"Under våren har Malmö stadsbiblioteks personal träffar som syftar till att uppmuntra personalen att experimentera samt lära sig mer om nya tjänster och verktyg. ".....

....."De träffar vi har är inspireras av det “Learning 2.0” program som ursprungligen utvecklades av Helene Blower vid Public Library of Charlotte & Mecklenburg County. Utifrån hennes program har en rad andra bibliotek världen över startat liknande. Bland annat följande:
Yarra Plenty Regional Library, Melbourne AustraliaMissouri River Regional Library, Jefferson City, MOCombined Arms Research Library, Fort Leavenworth, KSSan Jose Public Library & San Jose State University, San Jose CALoudoun County Public Library, Leesburg, VA"

Man skriver att man tror att Malmö är först i Sverige med en sådan utbildning för bibliotek. Är det någon mer som har gjort eller gör detta eller är på G?

Bloggen är främst avsedd för Malmö stadsbiblioteks personal, men jag tycker att den är intessant att följa även för utomstående.