fredag 28 september 2007

Det (nästan) boklösa biblioteket


För några veckor sedan var jag på biblioteket i Aalborg. Där jobbar man sen en tid tillbaka med ett projekt, som man lite provokativt kallar Det (nästan) boklösa biblioteket.

Man konstaterar att Boken är inte längre det centrala mediet i barns och ungdomars liv. Utlåningen går ner. Därför funderar man över hur biblioteket ska se ut för att vara en plats att räkna med. Man anser att barns medievärld då också bör spegla inköpen och följdaktligen lägger man också om mediainköpen. 75% går till spel och andra nyare medier, medan 25 % går till böcker.

90 % av böckerna flyttas bort från hyllorna ner i magasin eller gallras. På så vis blir det mer plats för en aktivare och mer differentierad förmedling av beståndet. Alla böcker läggs med framsidan upp. Alla hyllor blir skylthyllor. I rummet ska finnas plats för andra rum - spelrum, musikrum, lärrum, rum för mindre barn etc. Arrangemangskontot tillförs medel från materialkontot. Förmedling av böckernas innehåll ska ske genom upplevelser och aktiviteter. T.ex. planerar man café för tvåspråkiga barn, läseklubb, spelklubb för tjejer/killar och en mangaklubb. All aktivitet sker i utlåningsarean.

Man pekar på att barnbibliotekariekompetensen inte ser likadan ut som för några år sedan. Barnbibliotekarierna ska t.ex. kunna spela spel tillsammans med barnen och diskutera dess innehåll.

Nu är ju inte barnbiblioteket ens nästan boklöst. 90 % plockas bort från hyllorna, men de finns ju i det öppna magasinet och man ska hela tiden arbeta aktivt med cirkulation av beståndet. Många barn väljer ju bok efter omslaget, så det kanske räcker långt med de som skyltas med. En berättelse kan också ju ha många uttrycksformer - som bok, som spel, som film eller som ljudfil. Att arbeta på det här sättet med bokbeståndet kräver mer arbete, men är kanske nödvändigt.

Det ska bli intressant att följa hur man kommer att arbeta här i Aalborgs bibliotek. Det nya, nästan boklösa biblioteket öppnar den 12 oktober. Projektet stöds av Biblioteksstyrelsen.

Fotogalleri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar