fredag 25 maj 2007

Ungdomar och integritet på Internet

Kairos future har på uppdrag av Datainspektionen har frågat 500 ungdomar om integritet och Internet. Över 80 % surfar dagligen och de flesta har lagt ut bilder på sig själva. Hälften har någon gång skrivit på en blogg eller använt webbkamera. Trots att de har en mycket stor öppenhet till att berätta om sig själva upplever ungdomar Internet som något privat. Det man känner en tvekan inför att lämna ut är ekonomiska uppgifter eller vem man är kär i. Däremot upplever man inte politiska uppfattningar eller religiös uppfattning som något känsligt.

Det som är skrämmande tycker jag, är att mer än hälften uppger att de någon gång blivit mobbade på nätet och att en fjärdedel säger sig ha blivit sexuellt trakasserade.

De flesta av ungdomarna som deltog i undersökningen föredrar skanning av fingeravtryck eller iris före identitetskort. Tio procent skulle kunna tänka sig att operera in ett chips i armen för att bli identifierade. Här kan du läsa Datainspektionens undersökning i sin helhet. Intressant läsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar