lördag 10 mars 2007

Det var en blå bok


Hur många gånger har man inte som barnbibliotekarie försökt hitta en bok vars enda kännetecken förutom att den var bra eller spännande var att den var blå.Biblioteket i New England School of Law har gjort ett försök att indexera böckerna efter färg. Kanske finns det fler exempel i den vägen?

Till höger en bild från musikavdelningen i Nijmegens bibliotek i Holland. Jag vet inte hur man gjort, men det ser ut som om man klätt om böckerna i färg för att passa till väggarna.Och här är ett annat exempel på hur man låtit bokens färg avgöra placeringen i hyllan. Kanske inte så praktiskt, men ett annorlunda sätt att skylta. Veckans temaskyltning skulle kunna vara: Välj en blå bok!

Detta får mig också att tänka på ett litet projekt som skolbibliotekarien på Fågelforsskolan i Skillingaryd, Petra Ryman, gjorde i samarbete med Hegas förlag. Petra slog in Hegasböcker i brunt omslagspapper. På så vis blev de mer anonyma och eleverna valde inte efter omslaget. Under några veckor fick eleverna läsa böckerna och svara på frågor som finns på Hegas webbplats och fundera över omslagets betydelse för läslusten. Sedan fick de göra egna nya omslag. De finns att beskåda på förlagets webbplats www.hegas.se under rubriken Forum Läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar