torsdag 22 mars 2007

Movers and Shakers

Varje år väljer Library Journal 50 Movers and Shakers, personer som "make a difference". Bland de utvalda är två personer som arbetar på Charlotte Public Library, ett av de bibliotek vi besökte på vår USA-resa.

Kelly Czarnecki ansvarar för bibliotekets webbsida för tonåringar, Library Loft. Hon lägger upp kurser, där ungdomar kan lära sig använda webb 2.0-verktyg som del.icio.us och LibraryThing. Hon uppmuntrar ungdomarna, personalen och sig själv att ta bra digitalfoton och göra videos som sedan laddas upp på Myspace och Youtube och producerar podcasts, arbetar med Teen Second Life och mycket mer.

Helen Blowers har gjort en kurs i webb 2.0, "23 things". Alla i personalen som fullföljde hela kursen fick en mp3-spelare. Bland alla deltagare lottades sen ut en lap-top. - En rejäl morot ! Många bibliotek världen över har sedan inspirerats av henne och vem som helst kan använda sig av kursen. Den ligger ute på webben och är fri att användas för vem som helst.

Beth Evans, Brooklyn College Library, upptäckte vilken skillnad det gjorde när det gäller kontakten med ungdomarna när biblioteket etablerade sig på My Space.

Läs om alla andra "movers and shakers" på Library Journals hemsida. Det är intressant läsning! Jag undrar, vilka är våra "movers and shakers" inom den svenska biblioteksvärlden? Vilka är de som gör en skillnad när det gäller barn- och tonårsverksamheten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar