onsdag 25 mars 2009

Framtidens läsvanor

Eirik Newth presenterades som författare, astrofysiker, bloggare och biblioteksvän.
Kontentan av hans föreläsning är:
Den delen av hjärnan som vi använder när vi planerar, administerar också vår minnesfunktion. Kanske är det därför det är så svårt att släppa det invanda, det gamla bibliotek vi lärt oss tycka om. Men svårigheten att acceptera att läsandet blir alltmer digitalt har inte bara med vanor att göra, det har med värderingar att göra.

Tiden för läsning är den samma, men vi läser på skärm i allt högre grad. Facebook, t.ex. innebär både läsande och skrivande. Media blir i allt högre grad en remixkultur. Mediagenrer får undergenrer. Ta t.ex. en nättidningsartikel. Till artikeln kopplas bloggar som bloggat om artikeln, man kan kommentera artikeln.

Newth talar om mediaagnosticism, ett nytt begrepp för oss, men intressant att reflektera över.

Tre saker som inte kommer att fungera när det gäller läsning är enligt Newth:

1) Kampanjer
2) Volym - fler böcker innebär inte med automatik att läsningen ökar.
3) Tekonologi. Tillgängliggörande i en annan form, som e-boksläsare betyder inte fler läsare. Det är de som redan läser som köper t.ex. Kindle

Detta kanske kan fungera:

1) Agnostiska arenor
2) Digital dialog. Använd forum som redan är välbesökta. Ingen öppnar väl en butik i ett område där det inte rör sig nåt folk?

Sista frågan han ställde var: Gör det nåt? Gör det nåt om skrivandet och läsandet förändras? På Platons tid var dialogen viktig. Boken är statisk, blir ofta inaktuell, har inneburit brist på dialog. Med nätet är dialogen tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar