torsdag 12 februari 2009

Gästbloggare - ett sätt att marknadsföra bloggen?

För en organisation som länsbiblioteket tror jag att det kan vara bra med gästbloggare. Länsbibliotek Jönköpings blogg boomerang är i första hand en omvärldsbevakningsblogg för kommunbiblioteken i länet. I vanliga fall har vi inte överdrivet många besök per dag - det varierar väldigt men i snitt kanske 15-20 utom då vi bloggade från DreamHack då vi var uppe i 667 besök en dag.

Nu har vi bjudit in en gästbloggare till vår blogg för att få in andra perspektiv i det som skrivs - vi har inte lyckats få några andra skrivare än ån just på DreamHack. Vi tänker bjuda in bloggare med både ett annat regionalt perspektiv och med ett lokalt. Först ut är Raymond Pettersson som denna vecka bloggar från Värnamo. Raymond är kulturnämndens ordförande i Värnamo och också ordförande i Länsmuseeets styrelse. Annars är han gymnasielärare i Vaggeryd.

Man kan faktiskt se att antalet besök har ökat denna vecka - till runt 70 per dag.

Bloggen består hittills av mycket envägskommunikation, mycket information. Vad vi önskar är att vi skulle få lite debatt, få biblioteken att tycka till lite mer. Vi är inte så bra själva på att väcka debatt i bloggen, kanske kan våra utomstående bloggare våga ifrågasätta lite mer och få läsarna att reagera.

1 kommentar:

  1. Som administratör för Biblioteksbloggen funderar jag ständigt på vad vi kan göra för att nå fler bibliotekarier. Vi är registerade på flera bloggportaler, har en widget man kan klista på sin sida, har Facebook-applikation, Netvibessida och marknadsför då och då (ganska sällan) via Biblist. Och vi har försökt öka antalet inlägg.

    Trots detta ligger våra siffror på samma jämna nivå (172 sidvisningar/dag), förutom toppar vid t ex Biblistannonsering. Jag har funderat på om vi har nått vårt max, att de bibliotekarier som vill läsa oss redan gör det. Men samtidigt känns det inte så. Det händer fortfarande att jag träffar på bibliotekarier som inte känner till bloggen.

    Hur får vi fler biblioteksanställda att läsa bloggar? Ska med spänning följa resultatet av gästbloggeriet :)

    SvaraRadera