lördag 28 februari 2009

Exemplet Gnosjö

Gnosjö bibliotek är ett relativt litet bibliotek i en relativt liten kommun med ca 10 000 inv. Under 2008 ökade antalet lån med nästan 10 % mot föregående år. I Åsenhöga, en av de mindre tätorterna inom kommunen, ökade lånen med ca 60 %.
Bibliotekschefen, Annika Wernborg, upplever att biblioteket har ett gott anseende, man har ett gott förtroendekapital hos invånarna. Annika tror också att bibliotekets utåtriktade satsningar som bokcaféer och litterära bufféer i samarbete med en resaturang i huset fungerar som en magnet för nya besökare.
Biblioteket inbjuder låntagarna att komma med uställningsidéer. Nyligen har man haft en mycket uppskattad och besökt 70-tals nostalgiutställning, där besökare fick bidra med föremål.
Jag tror Annika gör helt rätt med sin satsning. Mycket program på biblioteket är betydelsefullt i en kommun där det inte finns så stort utbud av annan kultur, där kommunikationerna till större orter inte är de bästa. Men även i större kommuner är det viktigt att det händer saker på biblioteket - gärna med litterär anknytning, men också oväntade.
Visst har flera bibliotek i länet en bra programverksamhet. Men jag tycker Gnosjö är ett bra exempel på att man kan ha en bra verksamhet även om det är ett litet bibliotek med inte så stora resurser.

Sen måste jag framhålla ett annat bibliotek som jag gillar när det gäller deras programverksamhet. Det är Högsbo bibliotek, ett av biblioteken inom Göteborgs kommun. Jag har aldrig varit på det biblioteket, har ingen aning om hur stor det är men varje vecka får jag inbjudningar till arrangemang eller till bibliotekarierna Elin och Siskas veckotips eftersom jag är vän med biblioteket på Facebook.
Högsbo biblioteks blogg

måndag 23 februari 2009

Vardagen tar över

Jag har gjort en liten, högst ovetenskaplig undersökning av läsandet av biblioteksbloggar. Det tycks som om den genomsnittlige bibliotekarien inte läser biblioteksbloggar särskilt ofta. Det blir inte av, det är nåt man tänkt göra sen, mycket annat kommer i vägen. När man sitter i upplysningen är det databaser, bibliotekskataloger eller inköpskällor man använder förutom Google förstås. Kanske associerar man också bloggar med något mindre viktigt, inte så informativt.

Jag sitter med ett annat perspektiv än bibliotekarien på golvet. Det ingår i mitt uppdrag att omvärldsbevaka, att vidarebefordra det jag tror är av intresse för eller av vikt för bibliotekens utveckling. Privat skruvar jag det lite till och bloggar ibland om sånt som kanske inte känns relevant för så många andra än de som delar mitt intresse för Bibliotek 2.0 och socialt nätverkande.

Jag undrar hur mycket hinner/tar man sig tid till/har man i uppdrag att omvärldsbevaka när man jobbar på ett "vanligt" bibliotek? Hur mycket kontakt har man med andra bibliotek? Hur mycket erfarenheter utbyter man bibliotek emellan? Hur mycket är man villig att bjuda på idéer och erfarenheter man gjort?
Varifrån hämtar man impulser till nytänkande? Eller gör man bara mer av samma sak när man tror att man gör nåt nytt?
Hur många använder sig av RSS-läsare? Själv vet jag inte hur jag skulle klara mig utan den funktionen.

Bloggar är inte den allenarådande vägen att skaffa sig information, men man kan ställa sig frågan om länsbiblioteket gjorde rätt när vi ersatte aktuelltsidan med en blogg. Jag vill tro det.

Den 5 maj ska Länsbibliotek Jönköping ha en introduktions/inspirationsdag om webb 2.0 och till hösten ska vi sätta igång en utbildning för personal på biblioteken typ 23 saker, fast i mindre skala och med olika nivåer - ungefär som PIM-utbildningen inom skolan. Jag hoppas biblioteken kommer att tycka att detta är kul och användbart.

lördag 21 februari 2009

Twittrande bibliotekarier


Andra bibliotekarier världen över som twittrar kan du hitta på Librarians Directory. Anmäl dig där. Det gjorde jag. Kanske kommer eller finns redan en svensk motsvarighet?

"Biblioteket räddade mitt liv"

Norska Dagladet.no har en artikelserie om bibliotek - lovprisningar över biblioteket som räddade ängel ur en tråkig barndom, ett himmelrike. Man kan också rösta fram Norges bästa bibliotek.

Inte oväntat är det det traditionella biblioteket som beskrivs som det perfekta biblioteket med återkopplingar till barndomens bibliotek och doften av böcker. Men det som bidrar till de postiva minnena av biblioteket är ofta bibliotekarien, som vän, som livräddare, som den som kan svara på frågor man inte vet hur man ska formulera.


- Den perfekte bibliotekar er et menneske, gjerne en mann (!), som gløder mer for bøker og litteraturformidling enn for de noe gammelmodige søkesystemene innenfor bibliotekfaget.

- En som er hjelpsom, blid og dyktig.

- Den perfekte bibliotekar er så kvalitetsbevisst at hun ser forskjell på en Trabant og en Mercedes og på Jan Guillou og Inger Christensen.

—Bør vite hvilken bok eller forfatter jeg snakker om selv om jeg ikke husker navn eller titler.

tisdag 17 februari 2009

Vem läser biblioteksbloggar?

Det är en viss skillnad på biblioteksbloggar och bloggar som omvärldsbevakar ur bibliotekssynvinkel. Biblioteksbloggar i allmänhet handlar till största delen om litteratur eller annan media eller om evenemang på biblioteket och har allmänheten som målgrupp. Andra bloggar med biblioteksanknytning kan vara mer personliga, handla om arbetet, brukarna eller livet i största allmänhet. Omvärldsbevakningsbloggarna har främst bibliotekarier och politiker som sina målgrupper.

Länsbibliotek Jönköpings blogg boomerang har länets kommuners bibliotek, landstings- och kommunpolitiker och i någon mån länsbibliotekskollegor som målgrupp. Som jag skrev i förra inlägget funderar vi kring bloggens funktion och läsare. Med denna snäva målgrupp förväntar vi oss inte någon jättetillstömning av läsare. Men eftersom vi tagit bort vår aktuelltsida från webbplatsen och ersatt den med bloggen skulle man ju hoppas på ett större intresse att ta del av innehållet.En idé jag hade när vi skulle inordnas under ett webbverktyg vi själva inte valt, var att vi skulle ersätta webbsidan med en blogg. Men så djärva var vi inte.

Vårt första försök med en gästbloggare gav en tredubbling av besöken. Nu har vi gått tillbaka igen, fast kanske inte riktigt till samma nivå som förut. Det är svårt att säga efter en vecka. Man kan fråga sig varför besökarna ökade nu. Vilka var de som besökte bloggen? Värnamo bibliotek? Kulturnämnden i Värnamo? Besökare som länkats över från gästbloggarens egen blogg? Eller var inehållet nu så mångsidigt och intressant att besökare återkom och var nyfikna på vad Raymond skulle skriva den här dagen?

Vem läser omvärldsbloggar för bibliotek? Läser bibliotekarier i allmänhet sådana? Eller är det roligare att läsa om böcker? Har man tid att läsa bloggar? Får/kan man göra det på arbetstid? Är det främst bibliotekarier som själva bloggar som läser? Eller som i varje fall kommenterar? Det ser i alla fall ut så av kommentarerna att döma på min egen blogg. Anna-Stina Axelsson skriver i en kommentar till förra inlägget att Biblioteksbloggen inte har fler än 172 besök/dag. Den räknar jag ju ändå som ett slags officiell, nationell biblioteksblogg som alla bibloteksanställda borde känna till och besöka dagligen. Trots all marknadsföring verkar det inte som om "alla" känner till den.

Länsbiblioteket feedar ju boomerang till startsidan så man kan i alla fall läsa en bit av ett inlägg utan att gå in på bloggen. Många kanske nöjer sig med det.

Sen läser ju inte bara bibliotekarier bloggen för att ta del av något nytt. Många gamla inlägg läses faktiskt. Då är det ofta något "matnyttigt" som hittats via Google. Det mest lästa inlägget på boomerang är faktiskt ett inlägg om engelskt lexikon. Det mest lästa inlägget på denna blogg är Besök Pradomuseet via Google Earth. Nyttoinlägg som gratis mp3böcker på engelska är också ett mycket besökt inlägg.

Hur läses bloggarna om bibliotek?
Jag skulle vilja veta varför du läste det här!

torsdag 12 februari 2009

Gästbloggare - ett sätt att marknadsföra bloggen?

För en organisation som länsbiblioteket tror jag att det kan vara bra med gästbloggare. Länsbibliotek Jönköpings blogg boomerang är i första hand en omvärldsbevakningsblogg för kommunbiblioteken i länet. I vanliga fall har vi inte överdrivet många besök per dag - det varierar väldigt men i snitt kanske 15-20 utom då vi bloggade från DreamHack då vi var uppe i 667 besök en dag.

Nu har vi bjudit in en gästbloggare till vår blogg för att få in andra perspektiv i det som skrivs - vi har inte lyckats få några andra skrivare än ån just på DreamHack. Vi tänker bjuda in bloggare med både ett annat regionalt perspektiv och med ett lokalt. Först ut är Raymond Pettersson som denna vecka bloggar från Värnamo. Raymond är kulturnämndens ordförande i Värnamo och också ordförande i Länsmuseeets styrelse. Annars är han gymnasielärare i Vaggeryd.

Man kan faktiskt se att antalet besök har ökat denna vecka - till runt 70 per dag.

Bloggen består hittills av mycket envägskommunikation, mycket information. Vad vi önskar är att vi skulle få lite debatt, få biblioteken att tycka till lite mer. Vi är inte så bra själva på att väcka debatt i bloggen, kanske kan våra utomstående bloggare våga ifrågasätta lite mer och få läsarna att reagera.

lördag 7 februari 2009

Heja Tranås!

Tranås bibliotek har börjat jobba mer aktivt för att få ungdomar till biblioteket. Ett led i denna satsning var en vernissage av en fotoutställning om skating.
så här skriver Mattias på Tranås biblioteks blogg Under glastaket:

"Till vernissagen uppmuntrades ungdomar som skatar, åker inlines eller BMX att komma till biblioteket för att visa att de vill ha en betongpark i stan. Cirka 15-20 ungdomar samlades i biblioteket, tittade på skatefilm och skrev under en namninsamling för att en betongpark ska bli verklighet. Tranås Tidning hade evenemanget på sin förstasida!

Till utställningen hör en monter med utslitna skateskor. Det är coolt med utslitna skor tycker jag, det är som ett slags minne förpackat i fysisk form."

Mer sådant!

Länsbibliotek Jönköping, där jag jobbar har bildat ett nätverk för dem som jobbar med och vill jobba med ungdomar på biblioteken i länet. Kärnan i detta nätverk = vi som jobbade på DreamHack, åker i slutet av mars till konferensen Ung 3.0 i Drammen i Norge. Vi hoppas att det kan bli utgångspunkten för ett bra samarbete och nätverkande och att vi får mycket inspiration och nya idéer!