onsdag 13 augusti 2008

The Wow factor















Idag valde vi Asien som formiddagspass. (Skriver nu i Internetcaféet - darfor inga prickar. Det tradslosa natverket tog evigheter att ta sig in i, sa jag tar snabbvarianten.
Nagra axplock:
Konceptet One Country - one book namndes igar i en av presentationerna. Ett koncept, utarbetat i Nederlanderna. Lite haftigt att Kazakstan nu tagit over modellen. Biblioteket syns overallt - pa bussar, i nyhetspress, radio och TV!

Vi horde om tankar pa en portal for sodra Asien som ar tankt att fora samman resurser inom kultur, religion och historia. Om det blir verklighet, blir det ett fantastiskt projekt.

Dr. S.L. Sangam, Karnatak University, Dharmad, Indien talade om Telecottages as an approach to community development in Karnatak. Det som gett honom idén till detta var en datastuga i Harjedalen!

Ett av eftermiddagsprogrammen handlade om biblioteksarkitektur - Renovating and renewing libraries - the wow factor. Min konklusion av de olika foredragen och diskussionen ar:

The Wow factor ligger i betraktarens oga, men forandras ocksa over tid. Det kan vara ljus, glas, ett konstverk, nagot som gor biblioteket till "landmark". Men framfor allt nagot som tillfor "life and soul".
Viktigt ar ocksa nar vi bygger eller renoverar att vi designar for forandring.

Sena eftermiddagspasset for oss blev skolbibliotek. Hojdpunkten dar var Gry Enger fran Vahl skole, Oslo. (Revisiting the Value of the School Library.)Hon var mycket inspirerande och visade hur betydelsefullt det ar att man ser varje barn i biblioteket.
Intressant var det ocksa att lyssna till en japansk skolbibliotekarie, som forsoker bevisa problembaserat larandes overlagsenhet over det traditionella japanska undervisningssystemet.

Kvallen avslutades med en Wow Factor - ett ljud- och ljusspel mot hamnmagasinen med Quebecs 400-ariga historia som tema.





Mingel

2 kommentarer:

  1. Har Anna och du redan varit på scen och berättat om Marsexpress?
    Hur gick det? Var ni konferensens absoluta höjdpunkt (antar det)?

    SvaraRadera