torsdag 14 augusti 2008

Biblioteket i Charlebourg


Det ingick ett barnverksamhet.Charlebourg är en stadsdel i Quebec. Biblioteket är ganska nytt, ca två år gammalt.

Vilken är då Wow faktorn här? - The green roof, skulle jag vilja säga. Ett tak som en vildvuxen äng som smälter in i landskapet - och maskrosen! Budskapet är Environment. I rabatten framför biblioteket växer rudbeckior och persilja.
En idé med den inre arkitekturen är att man ska kunna överblicka allt från infodisken. Barnavdelningen 0-6 år ligger i en glaskub -för att ge insyn och för att stänga ute ljud. Den är välutrustad med massor av leksaker, gulliga små möbler, amningshörna med micro och skötbord, sagoläsningsgradäng, men berör ändå inte särkilt mycket.

Det är luftigt i hyllorna, men man utnyttjar inte detta utrymme för skyltning. Skyltar gör man på särskilt avsedda hyllor, t.ex. vid självservicestationen.

De lite äldre barnen har ett utrymme ovanpå småbarnsavdelningen - också genomsiktbar, medan tonåringarna inte har någon särskild plats. Man säger att man inte tror att tonåringar kommer att använda ett utrymme om det sägs att det är avsett för dem. Däremot ligger en multimediaavdelning i bottenvåningen med "bio" där ungdomarna håller till. Skönlitteratur för ungdom är blandad med vuxenskön, men försedd med en särskild markering.

Biblioteket har en stor utåtriktad programverksamhet för åldrarna 0-21 år, med en stor variation av sagostunder och läseklubbar. T.ex. är sagostund i pyjamas mycket populär.

Communication jeunesse har en stor läsfrämjande verksamhet och ser som sin uppgift att stödja lärare, bibliotekarier och föräldrar i denna strävan. Vi avundas dem allt läckert marknadsföringsmaterial! Den som kan läsa franska, kan hitta mer information på deras webbplats.


1 kommentar:

  1. Vilken härlig maskros!
    Tänkvärt det där med att tonåringar sällan vill vara på plats särskilt avsedd för dem...

    SvaraRadera