onsdag 6 augusti 2008

24-timmarsbiblioteket IRL?

Via librarianishish is the new black uppmärksammas jag på en artikel i Sydsvenskan.se om framtidens bibliotek. Framtidens bibliotek, som i detta fall avser Lunds bibliotek. Eftersom utlåningssiffrorna minskar, föreslår bibliotekschefen nattöppet på kommundelsbiblioteken. Det sägs inte i aritkeln om biblioteken ska vara öppna dygnets alla timmar, men passerkort och webbkameror så att man kan få kontakt med en bibliotekarie är något som bör finnas. Är det Fråga biblioteket man tänker på eller är det kanske är det tänkt att någon bibliotekarie ska jobba nattskift någonstans!?

Inspiration har man hämtat från ett danskt bibliotek, som testar nattöppet. Har också läst om detta någonstans, men hittar det inte just nu. För några år sen hörde man ju talas om The Totally Do-It-Yourself Library i Singapore. - Sengkang Community Library - Jag undrar hur det fungerar idag.

Själv tycker jag att det skulle vara ganska tråkigt att gå och låna böcker eller något annat för den delen på natten om bibblan är tom på folk. Men utökad service tidigt och sent är ju bra. Då kan man gå in och låna något att läsa på tåget innan man åker till jobbet eller slinka in vid elvasnåret på kvällen och hämta lite nattlektyr.

Utökad service - ja. Men framför allt när det gäller det fysiska biblioteket tror jag på mer program, mer saker som händer, skapandet av alla möjliga och omöjliga mötesplatser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar