tisdag 15 april 2008

Smart av datorspel?

Det funderas mycket nu kring datorspelens effekter och inverkan på lärande och läsande. Man har ju hört om kirurger och piloter som tränas genom datorspelande och simulatorer, att precisionen, koncentrationen tränas genom datorspelande. Vid rekrytering av chefer och strateger sägs det att det är en merit om man är bra på strategispel.

KK-stiftelsen skriver i bloggen IT och lärande om skolmyndigheten i Skottland, Learning and Teaching Scotland (LTS), som genomfört ett pilotprojekt för att undersöka om det verkligen är så att datorspel tränar tänkandet. När projektet avslutades visade det sig att de elever som fått börja dagen med att spela datorspel presterade bättre i matematik, samarbetade bättre och var mer koncentrerade än de som inte fått spela. Alla forskare sväljer ju inte detta resultat. Det finns flera som är skeptiska. Men försöket ska göras om med en större grupp och då ska det ju bli intressant att se om resultatet blir detsamma.

Myndigheten för skolutveckling har en bra sammanställning över forskning kring datorspel och lärande.

Fick också idag se att Biblioteksbloggen skriver om datorspel och läsande. Enligt theshiftedlibrarian.com finns det också forskning som visar att ungdomar som kommer till biblioteken för att spela datorspel också använder sig av bibliotekets boksamling.
Hon hänvisar bl.a. till Schaumburg Township District Library som ökat cirkulationen av utbudet för ungdomar med 70% när man satsat på ungdomsaktiviteter, bl.a. datorspel.

Jag är nyfiken på om de bibliotek som satsar på TV- och datorspel märkt några sådana tendenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar