torsdag 17 april 2008

Färdlektyr - funderingar

Råkade av en händelse på projektet Färdlektyrs webbplats. Jag har sett den förut, men inte närmare reflekterat över den. Projektet har funnits sen 1999, så man kan väl inte längre kalla det projekt.

Varje år görs drygt en miljard resor med kollektivtrafiken, vilket blir en miljon potentiella lästimmar per dag, skriver läns- och kollektivtrafiken i Sverige på webbplatsen Färdlektyr. Läsande är det bästa sättet att förvandla dödtid till kvalitetstid, säger man vidare. Därför Läns- och lokaltrafiken i Sverige gett ut novellsamlingen Färdlektyr, som delas ut till gymnasieelever och skapat den här webbplatsen, där elever kan publicera egna uppsatser, noveller och dikter. Ett vällovligt projekt.


Hittade en del intressant här. Noveller ur 2007 års upplaga av Jonas Hassen Khemiri, Mikael Niemi, Johanna Thydell, Daniel Sjölin m.fl. ligger här som du kan ladda ner i din mp3 och lyssna på.

Mycket mer skulle säkert kunna göras av den här webbplatsen. Den är avsedd för gymnasieelever, kan kanske användas av biblioteken. Men jag undrar hur pass använd den är. Är det en skolsida att publicera sig på svensktimmarna? Finns det någon större liknande webbplats som bibliotek står bakom eller är det inte intressant? Finns det redan tillräckligt med alternativa sidor, gjorda av ungdomar själva, där man kan publicera sig, ladda ner och diskutera litteratur? Ska vi som bibliotek agera där i stället? Och känner biblioteken till vilka forum man skulle kunna finnas med i?
Sen är det ju en annan fråga om man får ...






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar