måndag 7 april 2008

Bibliotekarie som tror på berättelsen

Jag ska dra mitt strå till stacken när det gäller personalrekrytering till Östra Göinge bibliotek genom att citera delar av annonsen som jag såg på Biblist.

Den stolthet över bibliotekariers profession som lyser fram genom texten gillar jag. Jag gillar lite kaxighet hos vårt skrå. Men vem som jobbar på bibliotek tror inte på berättelsen? Det skulle man inte ens behöva ifrågasätta. Berättelsen, inte mediet, boken mellan pärmar av papper. Visst det också, men berättelsen finns också i det muntliga, på film, i en sångtext, i musik, i dataspel eller i en naturvetenskaplig text om t.ex. fotosyntes.

"I Göinge tror vi på berättelsen. Det är vi vana vid. Redan våra väldokumenterade sägner visar fram en befolkning med tro på fiktionens kraft och möjlighet till kommunikation, upplevelse och kunskapsinhämtande.Biblioteken i Göinge har samma inställning. För oss är inte mediet det viktiga utan berättelsen. Och presenterar - det gör vi! Vi vill inte ha media som står i hyllorna, vi ser det som vårt primära ansvar att mycket aktivt prata och samtala med kommuninvånarna om detta. "

"Vi pratar mellan hyllor och vid mediasamtalskvällar.Men det förmedlande uppdraget slutar inte där. Bibliotekspersonalen återfinns lika ofta i skogen, vid Frännarps hällristning, i föreningslivet som på biblioteket. Vi samarbetar med fysiker och astronomer, med musiker och professionella berättare.Alla lär inte på samma sätt. Gardners teorier om de sju intelligenserna är vår grundbult. Vi har ett ansvar att aktivt hitta nya sätt att förmedla. "

Jag hör Maria E entusiastiskt marknadsföra sin personals kompetens och Gardner - visst är det lite Mars Express.


"Vi utgår ifrån att du läser mycket, ser film, lyssnar på musik, håller dig informerad via tidningar, webben m.m. Lika viktigt är att du har ett reflekterande och personligt förhållningssätt till det du läser m.m. Vad tycker du om och varför? Vad tycker du inte om och varför? Detta är ju ditt arbetsredskap."
"Dina blivande kollegor är en salig blandning som, förutom biblioteksutbildning, även är lantbrukare, biolog, fågelskådare, hantverkare, recensenter och filmare. Allt detta ger oss näring och möjlighet att tänka nytt. "

En bred, samlad kompetens och en utmaning att tänka nytt. Många andra bibliotek skulle kunna tänka likadant. Många gör det. Andra gör det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar