lördag 26 april 2008
torsdag 17 april 2008
Färdlektyr - funderingar
Råkade av en händelse på projektet Färdlektyrs webbplats. Jag har sett den förut, men inte närmare reflekterat över den. Projektet har funnits sen 1999, så man kan väl inte längre kalla det projekt.
Sen är det ju en annan fråga om man får ...
Upplagd av Lo kl. 14:03 0 kommentarer
Etiketter: communities, skrivande, ungdom
onsdag 16 april 2008
Ungdomsbibliotekarier i Göteborg bloggar
Collaget
Tips för ungdomsbibliotekarier och andra!
Upplagd av Lo kl. 15:09 0 kommentarer
Etiketter: blogg, ungdom, ungdomskultur
tisdag 15 april 2008
Smart av datorspel?
Det funderas mycket nu kring datorspelens effekter och inverkan på lärande och läsande. Man har ju hört om kirurger och piloter som tränas genom datorspelande och simulatorer, att precisionen, koncentrationen tränas genom datorspelande. Vid rekrytering av chefer och strateger sägs det att det är en merit om man är bra på strategispel.
KK-stiftelsen skriver i bloggen IT och lärande om skolmyndigheten i Skottland, Learning and Teaching Scotland (LTS), som genomfört ett pilotprojekt för att undersöka om det verkligen är så att datorspel tränar tänkandet. När projektet avslutades visade det sig att de elever som fått börja dagen med att spela datorspel presterade bättre i matematik, samarbetade bättre och var mer koncentrerade än de som inte fått spela. Alla forskare sväljer ju inte detta resultat. Det finns flera som är skeptiska. Men försöket ska göras om med en större grupp och då ska det ju bli intressant att se om resultatet blir detsamma.
Myndigheten för skolutveckling har en bra sammanställning över forskning kring datorspel och lärande.
Fick också idag se att Biblioteksbloggen skriver om datorspel och läsande. Enligt theshiftedlibrarian.com finns det också forskning som visar att ungdomar som kommer till biblioteken för att spela datorspel också använder sig av bibliotekets boksamling.
Hon hänvisar bl.a. till Schaumburg Township District Library som ökat cirkulationen av utbudet för ungdomar med 70% när man satsat på ungdomsaktiviteter, bl.a. datorspel.
Jag är nyfiken på om de bibliotek som satsar på TV- och datorspel märkt några sådana tendenser.
Upplagd av Lo kl. 20:37 0 kommentarer
Filmer från studiedagen Digital kompetens
Mediacenter i Jönköping hade den 14 mars tillsammans med HLK, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, en studiedag om Digital kompetens - vad är det? Den som inte var med då, kan se filmer från dagen . En sammanfattning av dagen finns också här på Mediacenters webbplats. Föreläste gjorde bl.a Mikael Iselow, Myndigheten för skolutveckling, Morten Søby, Oslo Universitet och Karin Falkner, HLK, som doktorerat kring ungdomar och datorspel.
Upplagd av Lo kl. 19:17 0 kommentarer
Etiketter: digital kompetens
söndag 13 april 2008
Författarsamtal och andra podsändningar från New York Public Library
En del av materialet finns också tillgängligt via bibliotekets hemsida.
via Openculture.com
Upplagd av Lo kl. 15:39 1 kommentarer
Etiketter: pod casting
måndag 7 april 2008
Bibliotekarie som tror på berättelsen
Jag ska dra mitt strå till stacken när det gäller personalrekrytering till Östra Göinge bibliotek genom att citera delar av annonsen som jag såg på Biblist.
Den stolthet över bibliotekariers profession som lyser fram genom texten gillar jag. Jag gillar lite kaxighet hos vårt skrå. Men vem som jobbar på bibliotek tror inte på berättelsen? Det skulle man inte ens behöva ifrågasätta. Berättelsen, inte mediet, boken mellan pärmar av papper. Visst det också, men berättelsen finns också i det muntliga, på film, i en sångtext, i musik, i dataspel eller i en naturvetenskaplig text om t.ex. fotosyntes.
"I Göinge tror vi på berättelsen. Det är vi vana vid. Redan våra väldokumenterade sägner visar fram en befolkning med tro på fiktionens kraft och möjlighet till kommunikation, upplevelse och kunskapsinhämtande.Biblioteken i Göinge har samma inställning. För oss är inte mediet det viktiga utan berättelsen. Och presenterar - det gör vi! Vi vill inte ha media som står i hyllorna, vi ser det som vårt primära ansvar att mycket aktivt prata och samtala med kommuninvånarna om detta. "
"Vi pratar mellan hyllor och vid mediasamtalskvällar.Men det förmedlande uppdraget slutar inte där. Bibliotekspersonalen återfinns lika ofta i skogen, vid Frännarps hällristning, i föreningslivet som på biblioteket. Vi samarbetar med fysiker och astronomer, med musiker och professionella berättare.Alla lär inte på samma sätt. Gardners teorier om de sju intelligenserna är vår grundbult. Vi har ett ansvar att aktivt hitta nya sätt att förmedla. "
Jag hör Maria E entusiastiskt marknadsföra sin personals kompetens och Gardner - visst är det lite Mars Express.
"Vi utgår ifrån att du läser mycket, ser film, lyssnar på musik, håller dig informerad via tidningar, webben m.m. Lika viktigt är att du har ett reflekterande och personligt förhållningssätt till det du läser m.m. Vad tycker du om och varför? Vad tycker du inte om och varför? Detta är ju ditt arbetsredskap."
"Dina blivande kollegor är en salig blandning som, förutom biblioteksutbildning, även är lantbrukare, biolog, fågelskådare, hantverkare, recensenter och filmare. Allt detta ger oss näring och möjlighet att tänka nytt. "
En bred, samlad kompetens och en utmaning att tänka nytt. Många andra bibliotek skulle kunna tänka likadant. Många gör det. Andra gör det inte.
Upplagd av Lo kl. 19:23 0 kommentarer
Etiketter: bibliotekariekompetens, biblioteksverksamhet
söndag 6 april 2008
Nyhetsstress?
Varför har inte alla webbsidor RSS-flöden?
Jag upplever en allt högre grad av irritation när jag hittar en sida med intressant innehåll och ska lägga till den till mitt Netvibes och det inte finns några RSS-föden. Det är knappt jag vill lägga till såna webbsidor längre.
Sen när jag kollar över alla mina flöden och ser att senaste inlägg, senaste nytt är två veckor, tre dagar gammalt, tappar jag ofta intresset. Helst ska det inte va äldre än två, tre timmar gammalt. Är det såna vi blir? Nytt hela tiden? Vanliga webbsidor blir allt mer ointressanta.
Därför bör fler bibliotek göra om sina hemsidor, så att de mer liknar eller är communities.
- Apropå ett inlägg i Bibliotek utan förbud.
(Jag länkar till gamla inlägg, men läste faktiskt inlägget ganska omgående :-)).
Själv lever jag inte upp till att uppdatera så ofta, - men jag har i alla fall RSS!
Upplagd av Lo kl. 19:09 0 kommentarer
Etiketter: RSS, webbtjänster
fredag 4 april 2008
Fokus Rummet
För några veckor sedan var jag på Gotland och tittade på barnbiblioteken som fått en ansiktslyftning. Fokus rummet kallas projektet. Den som vill veta mer om projektet kan läsa på projektets hemsida. Kreativiteten har varit stor, duktiga konstnärer har anlitats och mycket inspiration kan man hämta i de omgjorda rummen. Barnen gillar det säkert. Det verkar t.o.m. som besöken eller lånen har ökat. Men jag tycker ändå att det är synd att inte barnen själva fått vara med skapandeprocessen.
Stolarna gillar jag särskilt!
Upplagd av Lo kl. 15:44 0 kommentarer
Etiketter: barnbibliotek
Less is more
Jag spinner vidare på ämnet presentationer. Det finns väl inte mycket som är så tråkigt som Power Points som består av punktlistor med massor av text. Jag trillar ofta själv dit och de är så lätta att göra. Visst vet man att man borde ha bilder med så lite och så talande text som möjligt. Från bloggen Hey Jude hämtar jag en slideshow som kan vara nyttig att friska upp medvetandet med då och då.
Dodging Bullets in Presentations
From: RowanManahan, 2 months ago
Practical advice on how to get past endless slides of bullet points - examples given.
SlideShare Link
Upplagd av Lo kl. 13:56 0 kommentarer
torsdag 3 april 2008
Enkla sätt att göra snygga presentationer
En massa bra tips på verktyg om man vill göra en presentation av något slag eller berätta en historia, hitttade jag här på wikin 50 2.0 ways to build a story.
Upplagd av Lo kl. 12:43 0 kommentarer