söndag 25 maj 2008

Elever bör få lära sig retorik

Enligt en artikel i DN anser Sveriges tre retorikprofessorer att Sveriges elever bör få undervisning i retorik. Retorik ska gå som en röd tråd från grundskolan till gymnasiet. I USA har elever "speech" på schemat från år ett.
"Nu är det dags att alla återerövrar språket och lär sig att höra vad makthavarna egentligen säger", säger retorikern Christer Hanefalk. i artikeln.

Detta får mig att tänka på bibliotekens roll när det gäller barns och ungdomars språk. Hur tänker barnbibliotekarier? Och hur tänker skolan? Jag träffade länets utvecklingsledare inom skolan häromdagen. Med anledning av att en kommun gjort en språkutvecklingsplan för barn och ungdom utan att involvera biblioteket på annat sätt än att man skriver att biblioteket är en resurs, ställde jag frågan hur man tänker i denna frågan. Man tänkte inte alls - på biblioteken vill säga. Förhoppnigsvis kommer de dock framöver att involveras i de planer som är på gång. Och biblioteken måste också vara lite mer på bettet. Kolla vad som är på gång i omvärlden - och bjuda in sig själva om man inte efterfrågas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar