söndag 18 maj 2008

Biblioteken har för mycket böcker!

På Aalborgs bibliotek har man inrättat det nästan boklösa barn- och ungdomsbiblioteket. Man prövar att exponera mediasamlingen på ett sätt som man tror ska väcka ett större intresse hos de barn och ungdomar som besöker biblioteket. Man hoppas också på nya besökare. Biblioteket ligger i utkanten av den gamla stadskärnan och här bor och rör sig inte längre så många barn och ungdomar. I stort sett alla medier exponeras med framsidan upp. Lite provocerande har man marknadsfört detta projekt som det (nästan) boklösa biblioteket. Så boklöst är det nu inte. Lite fegar man och har placerat nästan alla böcker som inte får plats uppe i barnbiblioteket i ett öppet magasin i källaren. Här känner man igen sig! Här ser det ut som ett traditionellt bibliotek!

I barn- och ungdomsbiblioteket finns det nu olika ytor att röra sig emellan - café och spelområde, datorplatser, läshörna, läxläsningshörna och plats för småbarn och en stor mangavägg. Två personer bemannar - en A-vakt som finns mest tillgänglig bakom disk (ståplats) och en B-vakt som rör sig ute i biblioteket, sätter upp böcker när det blir en tom plats på någon hylla, pratar med besökarna.
Man har många aktiviteter som mangaklubb, läseklubb, läscafé etc. Allt sker i biblioteket i anslutning till mediasamlingen. Än har man inte märkt någon skillnad i antalet lån, men det ska bli intressant vad man kommer fram till i utvärderingen.
Biblioteket är väl värt ett besök för inspiration! Det skulle vara intressant att se vad som händer om något annat bibliotek gjorde något radikalt med boksamlingen. Jag tror inte det skulle vara så farligt att göra sig av med en massa böcker. De som inte marknadsför sig själva eller de som personalen kan förmedla är bara en död massa. Det går alltid att få tag i en bok om man skulle vilja och alla bibliotek behöver inte var små mini KB:n. Jag kommer ihåg när jag för ett tiotal år sen besökte Bollebygds bibliotek och förvånad upptäckte att de knappast hade några böcker i magisnet alls. Det kändes så befirande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar