Community för språkinlärning
Skulle säkert kunna användas av bibliotek på något sätt.
Omvärldsspaning på sånt som är intressant för barn och ungdomsbibliotek men också en del allmänt som t.ex. webb 2.0.
Upplagd av Lo kl. 16:02 0 kommentarer
Etiketter: community
För några veckor sedan var jag på biblioteket i Aalborg. Där jobbar man sen en tid tillbaka med ett projekt, som man lite provokativt kallar Det (nästan) boklösa biblioteket.
Man konstaterar att Boken är inte längre det centrala mediet i barns och ungdomars liv. Utlåningen går ner. Därför funderar man över hur biblioteket ska se ut för att vara en plats att räkna med. Man anser att barns medievärld då också bör spegla inköpen och följdaktligen lägger man också om mediainköpen. 75% går till spel och andra nyare medier, medan 25 % går till böcker.
90 % av böckerna flyttas bort från hyllorna ner i magasin eller gallras. På så vis blir det mer plats för en aktivare och mer differentierad förmedling av beståndet. Alla böcker läggs med framsidan upp. Alla hyllor blir skylthyllor. I rummet ska finnas plats för andra rum - spelrum, musikrum, lärrum, rum för mindre barn etc. Arrangemangskontot tillförs medel från materialkontot. Förmedling av böckernas innehåll ska ske genom upplevelser och aktiviteter. T.ex. planerar man café för tvåspråkiga barn, läseklubb, spelklubb för tjejer/killar och en mangaklubb. All aktivitet sker i utlåningsarean.
Man pekar på att barnbibliotekariekompetensen inte ser likadan ut som för några år sedan. Barnbibliotekarierna ska t.ex. kunna spela spel tillsammans med barnen och diskutera dess innehåll.
Nu är ju inte barnbiblioteket ens nästan boklöst. 90 % plockas bort från hyllorna, men de finns ju i det öppna magasinet och man ska hela tiden arbeta aktivt med cirkulation av beståndet. Många barn väljer ju bok efter omslaget, så det kanske räcker långt med de som skyltas med. En berättelse kan också ju ha många uttrycksformer - som bok, som spel, som film eller som ljudfil. Att arbeta på det här sättet med bokbeståndet kräver mer arbete, men är kanske nödvändigt.
Det ska bli intressant att följa hur man kommer att arbeta här i Aalborgs bibliotek. Det nya, nästan boklösa biblioteket öppnar den 12 oktober. Projektet stöds av Biblioteksstyrelsen.
Fotogalleri
Upplagd av Lo kl. 08:24 0 kommentarer
Etiketter: Aalborg, barnbibliotek, Danmark, mediaplanering, nytänkande, ungdom
Mobila strategier -en rapport från arbetsgruppen Nya medier, Malmö Högskola, Bibliotek och IT.
Detta är en sammanställning alla som funderar över biblioteksverksamheten de närmaste åren borde läsa!
Upplagd av Lo kl. 08:15 0 kommentarer
Etiketter: biblioteksutveckling, framtid, teknik
Det händer en del spännande med operan som medium. Skrev för ett tag sen om en webbopera, Kains kvinna.
Opera har för mig som inte är särskilt insatt, i stort sett varit lika med klassisk opera. Såg ett intressant inslag i går på TV (minns tyvärr inte i vilket program) om Birgitta Egerbladhs dansteateropera Mitt hjärta brister. Norrlandoperan, som ger denna opera kommer också senare i höst att presentera ett spännande projekt, bloggoperan Sjökor och stekare. Gymnasister i Umeå har bloggat fram handlingen. Utifrån blogginläggen sammanställdes sedan ett libretto. (Källa DIK forum 2007:7. Mer om projektet i nästa nr av tidskriften).
Jag som alltid drar paralleller till biblioteksvärlden undrar hur använder man bloggar på biblioteken på ett kreativt sätt? Finns det bibliotek som använder en blogg för att låta barn eller ungdomar skriva en gemensam berättelse t.ex.?
Jag brukar läsa Metro gåendes från tågstationen till jobbet, så det blir oftast en ganska ytlig läsning. Ibland fastnar jag för någon artikel, som jag läser lite närmare. Idag såg jag att tidningen gjort en undersökning angående svenskarnas bloggvanor. Enligt denna svarar 21% i ålderskategorien 18-24 år att man bloggar. Var fjärde läsare uppger att de regelbundet läser bloggar. Totalt är det 55% som har en blogg. Jag själv är ju en av dem, men hör till de ynka 6% som är 45+. Nanok Bie, Metros Internetreporter spår att det här bara är en början och det tror jag också. Men vem ska läsa alla bloggar? Hur många privata bloggar har egentligen ett intresse utanför den närmaste kretsen? Men det kanske är gott nog? Ett sätt att kommunicera, hålla kontakt.
Metro betalar dem som bloggar genom dem - 3 öre per sidvisning. Men för att börja få pengar utbetalda måste man komma upp i 5000 sidvisningar under en månad. Hur många gör det?
Hur orka med att kolla alla bloggar? Jag har i alla fall sorterat in RSS-föden till de bloggar jag tycker är intressanta inom olika kategorier på Netvibes. Smidigt tycker jag. Då kan man scanna sidan och se om det blivit några nya intressanta inlägg. Pageflakes fungerar på ungefär samma sätt.
Upplagd av Lo kl. 19:49 0 kommentarer
Etiketter: blogg, webbtjänster
Läste i Metro om två killar i Göteborg som förra året startade en gratistidning, TilliT med enbart positiva nyheter i protest mot den alltför stora fokuseringen på negativa händelser. 5 nummer har givits ut hittills. Den 29 september firas lanseringen av deras Internetportal
Lite mer av möjligheter i stället för problem i vårt samhälle, tack!
Upplagd av Lo kl. 18:51 0 kommentarer
Etiketter: tidskrifter
Kunde inte låta bli att kopiera in följande sammanfattning av biblioteksvisioner från National Library of New Zealand at LIANZA Conference 2007: TRANZFORM - Te Tīnihanga (9-12 September).
Motivating
Where I am, tailored to my interests and delivered in the format required. i.e. virtual or hard copy
Social Connected Seamless Mobile
A Place ASpace Where I want to be
An Option on your i-pod
Ubiquitous
Like McDonalds: Everywhere, easy to find, with a big menu and a tasty product!
In my pocket
The New Black
Bloody Awesome
And my very favorite:
Looking Towards 2027
Hämtat från bloggen Library Revolution.
Jag gillar särskilt "ubiquitous" -"allestädes närvarande"!
Upplagd av Lo kl. 19:22 0 kommentarer
Etiketter: bibliotek, blogg, framtid, Nya Zealand
Boksamtal är en metod som kan användas även med yngre barn, visar Karin Jönsson, som disputerat vid Malmö högskola med sin avhandling Litteraturarbetets möjligheter: En studie av barns läsning i årskurs F-3.
Karin Jönsson ser skönlitteratur som något självklart för att utveckla läsandet, skrivandet men även tänkandet hos eleverna. Hon menar att skolan behöver föra en diskussion om hur man levandegör texter och hur samtal kring böcker kan bli vägar till förståelse och utveckling.
Upplagd av Lo kl. 12:13 0 kommentarer
Etiketter: avhandling, boksamtal, litteratur, läsfrämjande
Den som vill veta hur det gick sen, kan titta in här. ( Det är inte J.K.Rowlings som står bakom sajten)
Upplagd av Lo kl. 17:10 0 kommentarer
Etiketter: Harry Potter, litteratur