Eugene - the librarian
Vad ska man säga om det här?
Omvärldsspaning på sånt som är intressant för barn och ungdomsbibliotek men också en del allmänt som t.ex. webb 2.0.
Vad ska man säga om det här?
Upplagd av Lo kl. 08:28 1 kommentarer
Etiketter: bilden av bibliotekarien
Det finns bibliotek som ordnar födelsedags- eller barnkalas har jag hört. Läste nu i ett nyhetsbrev från ALA (American Library Association) om ett bröllop med bibliotekstema. Lite väl mycket biblioteksnostalgi kanske tycker jag. Men vem är först i Sverige att erbjuda bröllop på bibliotek?
Upplagd av Lo kl. 08:06 2 kommentarer
Etiketter: kuriosa
De otroligt innovativa bibliotekarierna Elin och Siska kommer nu med en ny fantstisk idé: Du är vad du läser.
Klipper här in vad de själv skriver om detta i Elins och Siskas veckotips:
Jag och Siska ska dessutom starta en ny oerhört spännande grej på bloggen – Du är vad du läser. Detta innebär att vi i sann Anna Skipper-anda http://www.facebook.com/l/;http://www.youtube.com/watch?v=EIJtn35owgQ kommer hem till er, kollar in er bokhylla, dissar och hissar era böcker och ger en personlighetsanalys utifrån er boksmak. Vilken oerhört fantastisk idé! Gud, vi är så roliga och smarta! Om du vill veta vem du är, bli offentligt hånad och få träffa oss IRL så maila oss på elinochsiska@gmail.com och anmäl dig.
Nån som vågar?
Upplagd av Lo kl. 09:57 1 kommentarer
Etiketter: marknadsföring
Idag har jag varit i Värnamo och pratat webb 2.0 för bokbussfolk.
Miljön - Apladalens kaffestuga med alla broderade bonader hängande från taket gav lite distans till temat webb 2.0. Med teknik lånad från bussen och ett specialsytt duk av lakansväv gick det vägen även om det hakade upp sig när datorn inte riktigt orkade med att "skicka över" hela mediaplayer via kanonen.
Det är inte så lätt att berätta om webb 2.0 på en timme med en publik som man inte har en aning om. Det blev lite snabb bakgrund följt av exempel på tillämpningar. Försökte vinkla det åt bokbusshåll. Men bokbussbiblioteks användning av webb 2.0 skiljer väl sig inte särskilt från icke mobila bibliotek. Kanske skulle man kunna göra något roligt av turlistan med Google Maps som grund? Kanske man skulle kunna använda bloggen för att göra uppror mot nedläggningshot av bussar, föreslog någon.
Jag visade på goda exempel från vårt län. Nässjö bibliotek använder Facebook och Twitter på ett föredömligt sätt tycker jag. Ett exempel:
# Beställ vem-böckerna direkt: http://bit.ly/9tvgX10:26 AM May 14th from web
(Med en dynamisk länk till katalogen)
Kunde inte heller låta bli att framhålla Högsby biblioteks blogg. Jag visade också en liten film som Elin och Siska gjort till mig: Bakom kulisserna med Elin och Siska. Den finns endast på skiva (vad jag vet), men jag kanske laddar upp den med benäget tillstånd från vederbörande. I vilket fall resulterade det i att en bibliotekarie bad om adressen till tjejerna!
Upplagd av Lo kl. 18:50 0 kommentarer
I Beijing finns Beijing Poplar Children Book Store, en bokhandel, den första i Kina som är specialiserad på bilderböcker.
Målet är att förse barn och föräldrar med de allra bästa barnböckerna på kinesiska men också andra språk. Man satsar på en avkopplande miljö, det finns ett speciellt läsrum med originalversioner av bilderböcker från hela världen. Det finns en läseklubb och man har många olika aktiviteter med anknytning till läsning.
När jag ser på bilderna, går mina tankar faktiskt till Hjørring bibliotek i Danmark.
Bilden hämtad från http://www.poplar.com.
Upplagd av Lo kl. 09:04 0 kommentarer
Etiketter: barnbokhandel
I tisdags hade vi på länsbiblioteket en inspirationsdag för webb 2.0 på biblioteken. Det var roligt att se att vår inbjudan väckte ett så stort gensvar. Detta är något man är intresserad av på biblioteken. Man kan ibland tro att så inte är fallet. Det är en fråga om resurser - tid framför allt och på en del håll fortfarande bristande förståelse från kommunernas IT-avdelningar. Dialogen med IT-avdelningarna kanske länsbiblioteket kan medverka till att den förbättras genom information och diskussion.
Hur man använder den tilldelade tiden på biblioteken, är en ledningsfråga. Jag skulle önska att man på alla bibliotek kunde ta den tid det tar att tänka igenom det man gör. Finns det rutiner, saker man gör som man skulle kunna sluta med? Pluttmärkning, ladda ner Daisy för att bygga ett fysiskt bestånd, "bokmöten"? Vad skulle hända då?
Skulle vi kunna avdela tid för marknadsföring av det virtuella och det fysiska biblioteket? Att det är något som alla gör, så att t.ex. bloggen inte bara blir en eller två entusiastiska bibliotekariers grej.
Någon i länet har uttryckt det som att webben blir en filial till som man måste ha tid att sköta. Jag skulle vilja uttrycka det så här:
Det digitala biblioteket, innefattande närvaro på diverse sociala sajter och användandet av webb 2.0-verktyg är en förutsättning för det fysiska biblioteket. Det märks kanske inte så tydligt än men det kommer att göra det!
Upplagd av Lo kl. 09:14 1 kommentarer
Etiketter: webb 2.0