fredag 4 juli 2008

Hellre kök än speceriaffär

i Library Journal 6/30/2008 refereras till en session - On the Future of Libraries - a Sense of Urgency, American Library Association (ALA) konferens i Anaheim (CA). Det handlade om framtidens bibliotek, om hur bibliotekarier och bibliotek måste göra något nu.

Biblioteken kommer att handla mer om idéer, mer om relationer än transaktioner. Bibliotek bör vara mer och mer ett ställe att göra saker än att hitta saker. Vi måste sluta vara som en speceriaffär och bli mer som ett kök, menar Joan Frye Williams, som är konsulent för utveckling av IT och service inom bibliotek.

Stephen Abram, SirsiDynix’s VP of Innovation, presenterade ett scenario 13 fram i tiden, där bibliotekarierna fortfarande spelar en viktig roll. Men för att detscenariot ska bli verklighet måste vi agera och vi måste uppträda som professionella om vi vill bli ansedda som sådana.

José-Marie Griffiths, Dean and a Professor of the School of Information and Library Science (SILS), the University of North Carolina at Chapel Hill, såg en postiv framtid om inte för biblioteken så för bibliotekarier. Det refereras till en pågående studie, där Grifftihs är delaktig: The Future of Librarians in the Workforce - What will it look like?
Hon påpekade också att vi håller fortfarande på och undersöker vilken service icke-brukarna skulle vilja ha, när det vi behöver är en större förståelse för vad framtida användare vill ha.

Många intressanta krokar har kastats ut vid den här konferensen. Bara i referatet har jag hittat en hel del att fundera vidare på och som jag skulle vilja diskutera med dem som planerar verksamhet och organisation på våra bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar