fredag 18 juli 2008

Fortfarande trögt för tjejer i spelbranschen

Idg skriver idag om Annika O Bergström (som drog igång projektet Supermarit). Det är fortfarande trögt för tjejer i spelbranschen, men det börjar hända något säger hon. Spelutvecklingsföretaget Dice har ju börjat utveckla actionspel med kvinnliga karaktärer och det är fler tjejer som söker till datorspelsutbildningarna. Men branschen är fortfarande oerhört traditionell.
Spel är ofta ingången till teknik, menar Annika. Därför bör tjejer också få ta del av den världen utifrån sina villkor. De flesta spelen vänder sig till unga män och det kan vara svårt att identifiera sig med en manlig karaktär om man är tjej.
Annika skriver på en avhandling om projektet Supermarit. Men ännu mer spännande tycker jag det verkar med den förstudie hon håller på med - om ett spel för muslimska kvinnor.

Fler spelkvällar på biblioteken för tjejer?!

(Ska man fortfarande behöva segregera för att få med tjejer?)

2 kommentarer:

  1. Hejsan!

    Även om fler kvinnor kommer in i spelbranschen, så kommer marknaden och efterfrågan på spel inte att förändras. Marknaden är global och knivskarp, och de företag som inte levererar de marknaden efterfrågar, kommer inom kort att försvinna. Precis som i alla andra branscher.

    Även om det blir fler kvinnor i branschen, så måste de ändå leverera det marknaden efterfrågar.
    I dagsläget de negativa typer av spel som nämns i artikeln.
    Så jag tror inte att fler kvinnor i spelbranschen kommer att resultera i en större efterfrågan av nya typer av spel.

    Om det är som kvinnan i artikeln nu påstår, att pojkar och flickor har olika egenskaper, varför är det då så fördomsfullt att hävda att pojkar och flickor kan ha olika intressen? Har pojkar och flickor olika egenskaper, kan det finnas naturliga förklaringar till varför pojkar är mer intresserade av spel än flickorna?

    Varför måste allt vara så jämställt inom alla områden? Är det inte positivt att pojkar och flickor ägnar sig åt det som de själva tycker är givande?

    SvaraRadera
  2. Tyvärr, har du kanske rätt.
    - Kvinnor har alltid fått kämpa i underläge. Och ja, efterfrågan skapar marknad.

    Men jag tror inte egentligen att tjejer är mindre intresserade av spel än killar. Det måste bara finnas ett större intressant utbud för tjejer.

    Men droppen urholkar stenen säger man ju!

    Så:

    Absolut fler spelkvällar för tjejer på biblioteken och på andra ställen!!!

    SvaraRadera