onsdag 25 juni 2008

Barn oroliga för föräldrars surfande.

DN skriver idag om en rapport från BRIS, Barnen, BRIS och IT, där det bl.a.framkommer att många barn är oroliga för vad deras föräldrar gör på nätet - porrsurfar, sköter otrohetsaffärer m.m.
Kanske är det vanligare än vad vi tror. Kanske ska vi oroa oss mer för vad föräldrar gör - som ska vara förebilder - än vad barnen gör själva? Barnen kan vi nå genom skolan, men hur når vi föräldrarna?

2 kommentarer:

  1. Hej Lo! Alla de där sakerna som porrtittande och otrohetsaffärer är ju sådant som funnits i vuxenvärlden i alla tider. Men numera sker det genom kanaler där barnen genom större kunnande om tekniken än föräldrarna, lätt kan kontrollera vad mamma och pappa egentligen har för sig alla de där timmarna vid datorn. Jag tycker bara man kan ge två råd:
    - Föräldrar, prata med era barn om det obegripliga i vuxenvärlden.
    - Föräldrar, bli lite smartare, och bättre på att dölja spåren efter er verksamhet.
    Vuxnas beteende kan (och ska?) vi inte komma åt, så länge det inte är olagligt förstås.

    SvaraRadera
  2. Jag menar inte att man ska komma åt de vuxnas beteende (utom pappor som tittar på barnporr. Men barn kan bli rätt utelämnade när de finner ut vad de vuxna håller på med.
    Genom att tala om hur man ska förhålla sig på Internet vill vi ju förhindra att barn ska råka illa ut. De flesta tycks ju också klara det där ganska bra. Men man kan förstå de barn som blir besvikna på sina föräldrar när de använder nätet på det sättet. Och visst skulle man önska att föräldrar var bättre förebilder.Men det är som du säger att porr och otrohet alltid har funnits. Så dina råd är väl ändå rätt så bra!

    SvaraRadera