onsdag 25 juni 2008

Barn oroliga för föräldrars surfande.

DN skriver idag om en rapport från BRIS, Barnen, BRIS och IT, där det bl.a.framkommer att många barn är oroliga för vad deras föräldrar gör på nätet - porrsurfar, sköter otrohetsaffärer m.m.
Kanske är det vanligare än vad vi tror. Kanske ska vi oroa oss mer för vad föräldrar gör - som ska vara förebilder - än vad barnen gör själva? Barnen kan vi nå genom skolan, men hur når vi föräldrarna?

tisdag 24 juni 2008

Biblioteken i Jönköpings län på Dreamhack


Vi (Länsbibliotek Jönköping) kommer att vara med på mässan i anslutning till Dreamhack i Jönköping 27-30 november. Med oss har vi än så länge Jönköpings stadsbibliotek och Gnosjö bibliotek.

söndag 22 juni 2008

Hjørring biblioteks fan club

Nu har jag gått med i Hjørring biblioteks fan club! Hjørrings bibliotek har nyligen flyttat in ett köpcenter och fått mycket större utrymme än tidigare. Flytten gick ganska snabbt, men det märks att man tänkt mycket angående biblioteksrummet redan innan det blev aktuellt med nytt bibliotek. Man var t.ex. med i projektet Børnebiblioteket som eksperimentarium. En del av det som byggdes upp i detta projektet har återanvänts (inventarier från Frederikshavn). Det syns att det är ett bibliotek i rörelse och mycket i biblioteket överensstämmer med tankarna i Biblioteksstyrelsens rapport Fremtidens biblioteksbetjening af børn.

fredag 20 juni 2008

Mashup-teknologi med bok



Senghor On The Rocks är en virtuell bok, där man via en Google Maps mash-up kan följa med med i handlingen via en karta. Romanen, är skriven av Christoph Benda och utspelar sig i Dakar, Senegal i 2001.
Man kan bläddra i boken genom musklick och följa hur personerna i romanen förflyttar sig rundt i Dakar via animerade Google Maps.




Ett annat liknande exempel är The 21 Steps av Charles Cumming , som beskrivs av Penguin som "an adrenaline-fuelled adventure written and designed for Google Maps."

Det här ser jag bara som en spännande början på olika mash-up varianter och hybridformer av böcker.




via e-klumme och Google Maps Mania

Hopp för framtiden

Jag blev så glad när jag fick ett mail från en av bibliotekarierna i länet. Hon efterlyser en kurs i stil med 23 saker som bl.a. Stockholm stadsbibliotek kör. I snart två år har detta legat på mitt hjärta, men jag har inte känt att det funnits någon respons för detta ute länet än. Men som hon skriver:
"Det pågår ju en debatt om detta i biblioteksvärlden på nätet, där enliten grupp är väldigt aktiv och gör sina röster hörda och man inte hör mycket av resten = den stora delen av biblioteksanställda som harvar på med sitt och inte riktigt orkar/hinner/vill ta itu med allt det nya. "
Nästan varenda dag funderar jag över hur det ska gå för biblioteken, skriver hon. Är bibliotekarier en utrotningshotad art?

Visst finns det ett berättigande för biblioteken i framtiden, men vi måste dra upp huvudet ur sanden/sluta vara vända inåt i våra organisationer. Öppna fönstren och se vad som händer därute. Biblioteken kommer aldrig mer att vara det de varit. Bilden av det traditionella biblioteket hör arkiven till.

söndag 15 juni 2008

Harry Potter - the prequel

För en tid sedan skrev JK Rowling för välgörenhet om vad som utspelade sig före den första Harry Potter-boken. Detta stycke, ett s.k. prequel kan man nu läsa här. Klicka på Read our author's stories,sedan på J K Rowling.





Prequel - utspelar sig före originalet. Prequelen är alltså en efterföljare i verkligheten, men en föregångare i fiktionen. Ordet är ett nyord, troligen skapat under 1970-talet och är en sammansättning av det latinska prefixet pre- (före, innan) och det engelska ordet sequel.
(från Wikipedia)

tisdag 10 juni 2008

Britannica goes Wikipedia

Nu blir Encyclopaedia Britannica interaktivt. Vad Britannica vill, är att skapa en community för forskare, experter och lekmän. Det kommer dock att finnas gate keepers. Alla nya artiklar kommer att faktagranskas innan de släpps.
Läs mer om Britannica på Wired

torsdag 5 juni 2008

Bilderböcker till barnens mobiltelefoner?


Enligt iLibrarian har bilderböcker till mobilen av den här typen, där man inte behöver scrolla utan klickar sig fram blivit enormt populära i Japan.

Tamaguchis, Pokémon, Hello Kitty ...
När får vi se våra förskolebarn sitta och läsa bok i sina mobiler?