söndag 30 mars 2008

Mer om Bromölla och sociala forum


Lina Ydrefelt skriver lördagskrönika i Kristianstadsbladet. Sociala forum och bibliotek är något som hon gärna debatterar och som hon har stor kunskap om.
Varför använder sig inte bibliotek mer av detta verktyg? På grund av begränsningar från kommunens IT-avdelningar. - Ja, men också av okunskap. Vad ska man göra på dessa forum? Vad ska man ha dem till? Kommunikationskanal? Är det effektivt? Är det något värt att lägga ner tid och kraft på? Når man så många på detta sätt? Jag tror för min del att biblioteken måste skaffa sig stor kunskap om sociala nätkulturer. Det är något man inte kan komma ifrån. Det kommer inte att finnas en plats varifrån man kan nå alla. Man måste ha olika strategier för olika grupper. Detta kommer att kräva resurser, men det är något man måste ta. Det är inte säkert att det är det strategiskt bästa att biblioteken själva lägger upp konton på dessa sajter. Kanske man kan få intressegrupper att göra det.


Nätgemenskaper är inte bara redskap för kommunikation. Vi på biblioteken kan använda sociala forum som redskap på många sätt - för att lära ut informationssökning, källkritik och för att arbeta med ungdomars eget skapande etc. Lyssna mer om vad Lina Ydrefelt har att säga om detta i föredraget Oberoendeframkallande eller enbent biblioteksverksamhet för barn och unga från 2020 Mars Express slutkonferens i Gislaved den 19 feb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar