söndag 30 mars 2008

Mer om Bromölla och sociala forum


Lina Ydrefelt skriver lördagskrönika i Kristianstadsbladet. Sociala forum och bibliotek är något som hon gärna debatterar och som hon har stor kunskap om.
Varför använder sig inte bibliotek mer av detta verktyg? På grund av begränsningar från kommunens IT-avdelningar. - Ja, men också av okunskap. Vad ska man göra på dessa forum? Vad ska man ha dem till? Kommunikationskanal? Är det effektivt? Är det något värt att lägga ner tid och kraft på? Når man så många på detta sätt? Jag tror för min del att biblioteken måste skaffa sig stor kunskap om sociala nätkulturer. Det är något man inte kan komma ifrån. Det kommer inte att finnas en plats varifrån man kan nå alla. Man måste ha olika strategier för olika grupper. Detta kommer att kräva resurser, men det är något man måste ta. Det är inte säkert att det är det strategiskt bästa att biblioteken själva lägger upp konton på dessa sajter. Kanske man kan få intressegrupper att göra det.


Nätgemenskaper är inte bara redskap för kommunikation. Vi på biblioteken kan använda sociala forum som redskap på många sätt - för att lära ut informationssökning, källkritik och för att arbeta med ungdomars eget skapande etc. Lyssna mer om vad Lina Ydrefelt har att säga om detta i föredraget Oberoendeframkallande eller enbent biblioteksverksamhet för barn och unga från 2020 Mars Express slutkonferens i Gislaved den 19 feb.

torsdag 27 mars 2008

Bromöllas utredning om Myspace och Facebook

Bromölla kommuns utredning om närvaro på sajter som Myspace och Facebook, finns att läsa på Bibliotek utan förbud.

Uppdaterat: Linas kommentar till utredningen, eller "rapporten" som hon föredrar att kalla den.
Också en bra analys av innehållet i Peter Alsbjers blogg.

Kulturarvspedagogik genom Second Life

Ur Nyhetsbrev 2008:1 från NCK, Nordiskt Centrum för Kulturarvspedagogik:

Hur kan man använda ny teknik som t.ex. Second Life till att undervisa om kulturarvet? Läs Charlotte Jensens artikel på http://www.historie-online.dk/nyt/SL_ture.htm och inspirereras!

tisdag 25 mars 2008

Interaktiva skrivtavlor

Det är flera år sen jag såg hur man använde sig av interaktiva skrivtavlor i undervisningen i Kinnarpsskolan i Falköping. Sedan dess har allt fler skolor skaffat sådana skrivtavlor. Det är ingen ovanlighet längre. Häromdagen såg jag en demostration av flera sådana med olika funktioner.
En portabel interaktiv skrivtavla är vad jag önskar mig till vårt länsbibliotek. Jag vet inte hur man fällde ihop den men den fick plats i typ en lap topväska. Jag har länge undrat varför inte biblioteken använder sig mer av interaktiva skrivtavlor - för användarundervisning, egna kurser, möten och externa för brukare. Är det priset som är avgörande? Inga jättestora kostnader om man inte behöver vända på varje slant. Har man inte sett vitsen med dem eller finns det något annat ännu bättre som man bör ha i stället?

söndag 23 mars 2008

Off line - vad är det?

"Om två år känner vi inte längre till begreppet off line."

Sabrine Mønsted citerar Jan Damsgaard, professor i trådlös teknologi vid Copenhagen Business School, i artikeln Trådløs revolution, i Bibliotekspressen 2008:5. Vi kommer att vara online dygnet runt genom att mobiltelefonen är vår access till nätet. I och med att folk byter mobil så ofta, kommer snart alla att ha tillgång till nyare mobilteknologi - alla kommer att ha en dator i fickan.

Jag har redan "en dator i fickan", fast jag hör faktiskt till dem som stänger av mobilen då och då. Ungdomar gör det tydligen inte, för jag har hört många föräldrar klaga på att deras barn hålls vakna på nätterna genom sms och "viktiga samtal".





En frisk fläkt i biblioteksvärlden

Jag har nu lagt till Lina Ydrefelts blogg Bibliotek utan förbud till min bloggroll. Hennes blogg är en frisk fläkt i den svenska biblioteksbloggosfären tycker jag!

Mobilroman

För ett tag sen läste jag ett par uppsatser om SMS-språk - Chatt- och sms-språk på väg in i klassrummet? av Anna Lundell och Cybersvenska och skolsvenska av Ann-Britt Broberg och Britt Abrahamsson. Elever använder sig mer och mer av sms-inspirerade uttryck och formulerarande när de skriver i skolan. Då funderade jag över när den första boken på sms-språk kommer. Det finns ju bloggromaner ... Nu har jag fått höra talas om att i Japan har man gett ut de första mobilromanerna. Fast jag vet inte om de är skrivna på sms-språk eller om de bara är skrivna på mobiltelefon. I Japan är det visst gratis numera att sms:a.

måndag 17 mars 2008

Föredragen från Mars Express slutkonferens den 19 februari i Gislaved

kan man nu lyssna på på projektets hemsida. Följande tre föredrag finns där:

Med ett Mars Expresstänk mot ett Mölndals kulturhus. Lena Jonsson, barnbibliotekarie, Mölndals stadsbibliotek och Eva-Lotta Stenbäck, bibliotekschef, Kungsbacka (f.d.Mölndal)

Get Your ImaginOn. Creating a New Generation of Library Services for a New Generation of Library Users. Michele Gorman, Teen Service Manager, ImaginOn, Charlotte Public Library

Oberoendeframkallande eller enbent biblioteksservice för unga. Lina Ydrefelt, vik. barnbibliotekarie, Bromölla.