torsdag 31 maj 2007

24:e och 25:e saken

Helen Blowers webbaserade kurs 23 things har nu fått ett par tillägg: Ett par tips på ett par "saker" värda att pröva. Blurb BookSmart (gör dina egna böcker med många olika utföranden)och Letterpop (Nyhetsbrev). Jag tycker det ser kul och användbart ut och väntar bara på tillräckligt med tid för att pröva. Lite kul med Blurb BookSmart är att man kan göra en bok av sin blogg. (Det finns ju vissa som skulle passa ypperligt som bok).

onsdag 30 maj 2007

Ny teknik lockar unga läsare?

I Andra steget av projektet 2020Mars Express funderar vi kring hur man kan använda ny teknik för att främja läslusten. Till vår hjälp har vi bl.a. studenter från olika högskoleutbildningar. På Bromölla bibliotek, ett av de deltagande biblioteken, har studenter från interaktionsdesignutbildningen vid Malmö högskola gjort två installationer på barnavdelningen. Läs mer om detta i Kristianstadsbladets nätupplaga.

måndag 28 maj 2007

Gratismusik

Man kan få många tips på nya saker att testa genom att kolla på bloggar och webbsidor. Jag har bl.a. hittat Blogmusik.net genom att följa Köpenhamn ,Randers och Herning biblioteks blogg 23 Ting, f.ö. en uppföljare till Helene Blowers kurs 43 Thing I might to do this year.


free music

Lyssna på skön musik on demand under tiden du surfar eller skriver i bloggen!

En liknande funktion har last fm.

lördag 26 maj 2007

Facebook kontra Myspace

Intressant inlägg om Facebook som knappar in på Myspace's popularitet - se bloggen Friends: Social Networking Services for Engaged Library Services.

Sverige blir bara tvåa?

På onsdag den 30 maj kl. 9.00 ska Sveriges ambassad i Second Life, Second House of Sweden, invigas av Carl Bildt.
Ambassaden är en digital kopia av Gerth Wingårds ambassadbygge, House of Sweden i Washington D.C. Det är Svenska Institutet som har tagit iniativet till representationen i Second Life och ska använda den till att informera om Sverige.
Det har skrivits mycket om detta i media på senaste tiden. I en allt mer hypad jakt på publicitet i den virtuella världen, skulle Sverige där bli först med en ambassad. Nu tycks vi emellertid ha blivit snuvade på detta av Maldiverna, som öppnade sin ambassad en vecka före Sverige. Kanske nån mer hinner före? Det blir nästan lite skrattretande.
Hoppas dock att utställningen om Raoul Wallenberg, som ska visas på ambassaden blir välbesökt.

fredag 25 maj 2007

Ungdomar och integritet på Internet

Kairos future har på uppdrag av Datainspektionen har frågat 500 ungdomar om integritet och Internet. Över 80 % surfar dagligen och de flesta har lagt ut bilder på sig själva. Hälften har någon gång skrivit på en blogg eller använt webbkamera. Trots att de har en mycket stor öppenhet till att berätta om sig själva upplever ungdomar Internet som något privat. Det man känner en tvekan inför att lämna ut är ekonomiska uppgifter eller vem man är kär i. Däremot upplever man inte politiska uppfattningar eller religiös uppfattning som något känsligt.

Det som är skrämmande tycker jag, är att mer än hälften uppger att de någon gång blivit mobbade på nätet och att en fjärdedel säger sig ha blivit sexuellt trakasserade.

De flesta av ungdomarna som deltog i undersökningen föredrar skanning av fingeravtryck eller iris före identitetskort. Tio procent skulle kunna tänka sig att operera in ett chips i armen för att bli identifierade. Här kan du läsa Datainspektionens undersökning i sin helhet. Intressant läsning!

torsdag 24 maj 2007

E-papper med färg

S.k. e-papper har tidigare bara varit svart-vitt som vi säger. Nu har Fujitsu visat upp de första färgmodellerna. Läs mer på CoputerSwedens webb: Snart kommer nog de första roliga e-böckerna som också ser ut som en bok!

Amazon lovar drm-fri musik

skriver ComputerSweden den 23 maj. Amazon säljer musik från 12 000 skivbolag. Detta är ett bakslag för dem som håller fast vid att musik som säljs på nätet ska förses med drm för att förhindra otillåten spridning. Men spärrar kan låsa användarna vid en speciell teknik. T.ex. har den drm-försedda musiken från I-tunes store bara gått att spela på Apples I-pod.

söndag 20 maj 2007

TV-spel på bibliotek

Är du intresserad av att veta mer om hur andra använder TV-spel på bibliotek, hur man marknadsför, olika sätt att nå ungdomar genom dessa medier. Kolla in på LibGaming, en diskussionslista för ämnet TV-spel och bibliotek.

Supermarket 2.0

Rolig video om Supermarket 2.0, uppsnappad från Library 2.0

fredag 18 maj 2007

Global Library 2.0 Week



Var med i Global Library 2.0 Week 22-28 juli 2007!
Målet är att bibliotek hela världen över ska ägna tid åt webb 2.0, webb 3D och nya medieapplikationer i ett globalt nätverk.
Vad kan man göra då?

- lära kollegor hur man gör en blogg
- göra en wiki
- podcasting
- skapa sig ett "second life"
- gå med i en community
- komma med idéer hur man kan involvera kunderna ännu mer i bibliotekets webb
- ...

Gå med i nätverket Global libraries organizing .

torsdag 10 maj 2007

Europa har gått om USA i Second Life

Uppsnappat från PC Hemmas nyhetsbrev:
61 procent av invånarna i Second Life är européer, visar en undersökning av Comscore, ett företag som övervakar diverse företeelser på internet.

Men andelen amerikaner ökar mest.
Enligt Comescore var det ca 1,3 miljoner aktiva användare under mars månad. Hur många svenskar som var där framgår inte, men förmodligen ökar den andelen ganska snabbt också, för det går inte en dag utan att jag hör talas om eller ser något skrivet om Second Life. Så jag tror att de bibliotek som funderar på etablering där är rätt ute även om det är lite tidigt och man ännu inte hittat så många användingsområden.

Nedan en virtuell informationstur till Info Island, där det finns en del bibliotek. Filmen är inspelad av avataren Riek Riel.

VÄrsta boken

I Göteborg har man också anammat det amerikanska fenomenet Bookcrossing. Barnbibliotekarier har lagt ut 1200 pocketböcker runt om i stan. Den som hittar boken och läser den, får gärna skriva en kommentar och sedan lägga ut den igen. I Göteborg kallar man projektet VÄrsta boken.

Länsbibliotek Jönköping placerade med hjälp av flera kommunbibliotek ut barn- och ungdomsböcker på samma sätt förra sommaren. Då och då får länsbiblioteket fortfarande meddelanden om att läsjournaler lagts in på Bookcrossings webbplats. Det är spännande läsning och kul att se var böckerna tar vägen.

Andra bibliotek som jobbar med Bookcrossing är t.ex. Halmstad och Järfälla, som också fick medel från Kulturrådet för detta.

onsdag 9 maj 2007

Barnboksförlag mot könsroller

Ett nytt barnboksförlag har startat i Linköping, skriver Östgöta Corren idag. Förlaget heter Olika förlag och tanken är att ge ut böcker som visar alla möjliga familjekonstellationer. Dessutom förkastas alla gamla könsroller som visar pojkar som starka medan flickorna är svaga och osäkra. Marie Tomicic, en av förläggarna menar att många barn inte känner igen sig i dagens barnböcker. De två första böckerna heter Värsta prutten Lolly resp. Här kommer Uppfinnar-Johanna.I den första boken får vi möta två pappor och i den andra en teknikintresserad adopterad tjej. Totalt planeras fem böcker i år.

söndag 6 maj 2007

Children's Digital Library

Ett av de besök vi gjorde inom 2020 Mars Express på vår studieresa till USA, var på HCIL, Human Computer Interaction Lab, University of Maryland. Infogar här ett klipp från vår rapport (som i sin helhet kan läsas på www.2020marsexpress.se )

"En viktig del i den innovativa forskning inom
avdelningen är
The International Children´s Digital Library, ett stort projekt som riktar sig till barn upp till 13 år och som nu omfattar 39 språk.
Grundidén är – liksom arbetet i den digitala designen/tekniken tillsammans med
barn – att utveckla teknik med hjälp av barns idéer och ur deras synvinkel, men
samtidigt skapa förståelse och samförstånd mellan barn världen över.
Man startade år 2002 tillsammans med fyra barn. Barnen fick uttrycka önskemål
om vad som var viktigt för dem när de skulle söka böcker digitalt. Då kom sådant
fram som färg och olika sätt att läsa en bok mm. Utifrån sådana önskemål
försöker man göra böcker på olika språk lätt sökbara för barnen:
http://www.childrenslibrary.org/icdl/SimpleSearchCategory.
Man kan söka böcker efter olika ämnen, efter ålder, efter verkligt eller mera
fantasifyllt innehåll, efter barn eller djur som huvudpersoner, efter storlek, efter
längd, efter färg på omslag etc eller efter språk. Och så är det förstås meningen
att man ska läsa böckerna direkt på skärmen i detta digitala bibliotek, bläddra
sida för sida, eller läsa på det sätt som faller en i smaken.
Ganska många språk finns representerade men antalet böcker på de olika
språken är inte imponerande än. Flest böcker finns förstås på engelska (270
böcker), och mycket få på vissa språk (ungerska 3, svenska 4, vietnamesiska 1,
för att nämna några), och totalt tycks biblioteket nu ha drygt 1000 böcker (lite
svårt att få fram på sidan). Men det ökar hela tiden. En hel del gamla böcker
finns dock med (i en del fall urgamla!), men antalet böcker från 1990- och 2000-
talet har ökat. Problemet är copyright-skyddade böcker även om sådana i viss
mån. Den som innehar copyright på böcker och vill vara med i digitala biblioteket
kan gå in på sidan och välja mellan fyra grader av tillstånd som man ger
universitetet i Maryland. Alla talar om digitalt nyttjande enbart, och absolut ingen
rätt att ge ut böckerna i pappersform. De olika nivåerna i tillstånd går från mycket
liberalt till mera strikt (= svårt att ladda ner etc). Man önskar på sikt få med 100
språk och 100 länder. "


"För närvarande finns sidan översatt till arabiska, franska, tyska, hebreiska, farsi,
portugisiska, mongoliska, spanska och thai och man har naturligtvis sett att
antalet besök på sidan direkt ökar när hela texten finns på det egna språket. "


Det är inte bara fria böcker som är utlagda här utan även en del nyare från länder som gärna vill sprida sin litteratur utanför landets gränser. Kanske finns här något användbart för barn med annat modersmål än svenska.

lördag 5 maj 2007

dotSUB.com

En tjänst, där vi alla kan vara med (typ Wikipedia) att översätta och texta filmer från t.ex. Youtube. Kolla informationsfilmen nedan! Häftigt tycker jag.
Länk till tjänstens startsida:
dotSUB.com <http://www.dotsub.com/> Any film in any language

fredag 4 maj 2007

Ett besök i Second Life


Läste på Ung Kommunikations blogg att de i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Nätverket SIP byggt upp ett svenskt resurscentrum i Second Life. Där skulle finnas manualer för hur man gör olika saker, personer att prata med och ställa frågor till.
Kul tänkte jag. Äntligen något svenskt och kanske kunde man få lite mer kunskap om vad man egentligen kan göra och ha Second Life till. Jag har besökt Second Life flera gånger, men eftersom jag helst inte sitter uppe på natten har jag inte mött så mycket folk. En stor del av Second Life's besökare befinner sig i en annan tidszon än jag. Jag loggade in, sökte på "Sweden" och blev teleporterad till detta resurscentrum omramat av en svensk granskog. Diverse skyltar hittade jag, men förstod inte riktigt vad jag skulle göra. En ensam person, informatör eller vad det skulle vara mötte jag. Vad kan man göra här? frågade jag. Vad vill du göra? fick jag som motfråga. Tja, inte vet jag. Något mer än att prata med andra tror jag. Ger det så mycket mer att befinna sig i en 3D-värld och se dem man chattar med bakom en avatars förklädnad? Men jag hittade faktiskt en person till senare, en managementkonsult, som jag hade en liten intressant biblioteksdiskussion med.

Men jag vill inte ge upp Second Life än. Det intresserar mig och lockar mig ändå. Det finns något där, som jag inte ännu kan klä i ord som drar.

Vad man skulle kunna göra i en undervisningssituation har jag hittat förslag på i en diskussion i nätverket Classroom 2.0:
Bygga en amfiteater, där en lärare kan visa en video; använda ett 3Drum för ett litet antal studenter att samtala över ett givet ämne; bygga upp Globe Theatre och spelare upp en av Shakespeare's dramer eller låt klassen skriva en egen och spela upp den på elisabethanskt maner; konstruera en förbränningsmotor och studera i närbild; bygga en rymdstation, solsystemet i 3D, Rom under Julius Ceasars tid. - Ja allt tycks vara möjligt. Men än så länge krävs det väl stora resurser och kunskaper av de lärare som ska göra detta. Men inom en rimlig framtid kanske allt detta finns som färdiga moduler i Second Life.
Ibland undrar jag - hur långt kan utvecklingen gå? Vad finns kvar att göra? En hissnande, men spännande tanke.
Hittade förresten en kurs om Second Life för bibliotekarier i Second Life - förstås.

tisdag 1 maj 2007

Tankestyrda TV-spel

Kelly Czarnecki skriver i YALSA (Young Adults Library Services Association) blogg att företaget NeuroSky har planer på att integrera tankestyrd (heter det så?) teknologi i ett headset som kan anslutas till Nintendo Wii, Sony PlayStation 3 och Microsoft Xbox 360.
Teknologin finns ju redan, så det är kanske bara ett naturligt steg att den också inkorporeras i Tv-spel.
Många bibliotek i USA har dessa konsoler i sina bibliotek och Kelly funderar kring om inte den här utvecklingen är något som biblioteken bör ta till sig. Denna teknologi kommer att visas upp på en stor leksaksmässa i Dallas i höst, American International Fall Toy Show.
Det känns som man har kommit väldigt långt inom det här området i USA. På våra bibliotek börjar man så smått med TV-spel. Den verksamheten är alldeles i sin linda. I USA funderar man över hur man kan använda tankestyrda TV-spel på biblioteken. - Inte bara för nöjes skull utan även som en brygga mellan unga och vuxna och att TV-spel kan innebära något positivt för biblioteken.