Bloggning för stressade
:
Den allra mest förädlade formen av mikrobloggning: Nanobloggning?
Testa nanoblogg.se
Omvärldsspaning på sånt som är intressant för barn och ungdomsbibliotek men också en del allmänt som t.ex. webb 2.0.
:
Den allra mest förädlade formen av mikrobloggning: Nanobloggning?
Testa nanoblogg.se
Upplagd av Lo kl. 16:01 0 kommentarer
Etiketter: bloggande, mikroblogging, nanobloggning
Bokhyllor är ju trendiga. Böcker och bibliotek är trendigt i dessa kristider då trygghet och cookooning blir ledord igen. Jag har sett många häftiga, kul bokhyllemodeller i inredningstidningar den senaste tiden. Ofta kostar de en rejäl slant. Varför inte göra nåt kul med IKEA:s billiga hylla Lack?Här är ett exempel: Lack kombinerat med Spontan tidningsställ. Komponerat av arkitekt David Larsson, Stockholm.
Upplagd av Lo kl. 18:44 3 kommentarer
Etiketter: bokhyllor
Allt kan man få hjälp med på bibliotek! I Denver födde en kvinna barn på biblioteket. Hon hade fått födslovärkar när hon befanns sig på en buss i närheten. Hon fick hjälp att ta sig av bussen utanför biblioteket. Personal på biblioteket uppmärksammade henne och hjälpte henne in. De kallade på hjälp och efter några minuter förlöstes hon av en brandman på golvet i entrén. Bibliotekspersonalen har redan gjort i ordning ett första bokpaket åt babyn. Och har en härlig historia att berätta!
Upplagd av Lo kl. 07:26 0 kommentarer
Library Journal delar sedan 2005 ut ett pris, sponsrat av The Bill & Melinda Gates Foundation. Priset delas ut till bibliotek som servar ett område med en befolkning under 25,000 invånare.
I år har detta pris gått till Union County Carnegie Library, SC, Carolina Dreaming.
Biblioteket har genomgått en transformation först och främst genom att man satsat på service och att nå olika grupper på olika sätt. Man tog bort böter och avgifter. All personal genomgår minst 20 timmars kompetensutveckling varje år. Det kan vara konferenser, möten, on line-kurser eller att läsa något. Efter all slags kompetensutveckling skriver man rapporter som man sedan diskuterar med kollegor vid särskilda studiedagar för personalen.
Allt utvecklingsarbete skedde utan att man fått något extra tillskott i budgeten.
Läs mer om Union County Carnegie Library i Library Journal.
Upplagd av Lo kl. 19:42 0 kommentarer
Etiketter: USA, utmärkelser
Personal Union County Carnegie Library (UCCL) håller på och skapar en databas med information och foton från många olika kyrkogårdar i omgivningarna. Projektet kallas Tombstone 2.0 och finansieras via särskilda federala biblioteksbidrag. En donator har försett databasen med data från två kyrkogårdar. Man kommer också att rekrytera frivilliga att samla in mer data och foton. Redan innan databasen har öppnats har folk från hela världen skrivit i bibliotekets genealogiska kyrkogårdsgästbok.
Hos oss kanske det inte är biblioteken som sysslar med den här typen av datainsamling. Men det kanske finns hembygdsföreningar som gör liknande dokumentation. Och hur tillgängliggörs den i så fall?
Upplagd av Lo kl. 18:25 0 kommentarer
Etiketter: ABM, kyrkogårdar
Massor med engelskspråkiga klassiker finns här för gratis nedladdning. Verkligen användbart för skolor!
Upplagd av Lo kl. 20:34 1 kommentarer
som jag är testar jag nu också Bloggy, den nya svenska mikrobloggtjänsten. Jag är inte så intresserad av vad folk gör privat, däremot hämtar jag gärna omvärldsbevakningstips på det här sättet. Har sett att en hel del folk från medievärlden redan är här. Det lär inte dröja länge förrän en stor del av webb 2.0 intresserade Bibliotekssverige lägger upp ett konto. Några är redan här.
Upplagd av Lo kl. 20:14 0 kommentarer
Etiketter: bloggy, mikroblogging
Liksom användningen av Facebook ökade lavinartat för något år sen, verkar det nu som det är mikrobloggandets tur. Det är inte så krävande som en traditionell blogg, max 140 ord brukar det vara - ungefär som ett sms.
Jag registrerade mig på Twitter 2207, men hade inte så mycket nytta av det då tyckte jag. Nu får jag nya "followers" nästan varje dag och följer en hel del intressanta människor och bibliotek. Jag är inte så intresserad av vad de gör, men får en hel del bra omvärldsbevakningstips. Länkar, jag kan följa konferenser - inom ALA, t.ex. Men inte bara bibliotek. Via twittraren Greek Food hittade jag en härlig matblogg.
Bibliotek som inte anser sig ha tid att sköta en vanlig blogg, kanske skulle satsa på mikrobloggande typ Twitter eller det nya svenska mikrobloggverktyget Bloggy. Vad ska man mikroblogga om då? Man kan helt enkelt som många amerikanska bibliotek gör, skicka en länk om ett evenemang, eller senast inköpta bok. Det tar inte lång tid, "bara" en ny rutin att arbeta in.
Nyligen skrivet om mikrobloggande:
Bloggy ska ta mikrobloggen till folket.
Glöm långbloggen - en mening räcker.
Upplagd av Lo kl. 12:48 0 kommentarer
Etiketter: bloggy, mikroblogging, Twitter
Det har väl hänt att folk stoppat sedlar i biblioteksböcker som bokmärken eller hemma i böckerna bokhyllan för att döljas för eventuella inbrottstjuvar. Inte för att jag tror att det är mer säkert med den här varianten, men den lätt senila har i allafall pengarna på ett ställe. Just nu på rea hos MoMa Store.
Upplagd av Lo kl. 18:13 0 kommentarer
Etiketter: kuriosa
Detta meddelandet fick jag igår - som jag förmodar att en del andra bibliotekstwittrare också fått.
Jag skriver på flera bloggar och har utan att tveka lagt upp konto på Facebook, Myspace, Twitter m.fl. Jag skriver inte om min familj, jag skriver inte om sådant jag inte vill att alla kan läsa. Jag lägger inte ut foton som skulle kunna vara komprometterande för någon. Jag tycker Twitter är både kul och användbart för omvärldsbevakning. Jag följer några jag känner, några som lagt upp konto i egenskap av bibliotekarie eller bibliotek, några gurus inom biblioteksvärlden som låter mig följa dem. Twitter är inte bara ett ställe där man får veta om någon tar en caffe latte, är på pendeln eller beklagar sig över vädret. Via Twitter kan man t.ex. få tips på evenemang på bibliotek, kort info om nya böcker, länkar.
Men när jag får meddelandet "socialdemokraterna is now following you on Twitter" känner jag ett stänk av obehag, får storebrorsvibbar. Inte just för att det är socialdemokraterna, utan för att en politisk organisation kan följa mig så. Nu tror jag inte att socialdemokraterna är särskilt intresserade av att följa just mig. Det är för att få ut sitt budskap direkt i min pc. Jag vet att man kan blocka dem och att vi är ändå "övervakade" eller "bevakade" via sökningar på Google och många andra sätt. Det är något man får vänja sig vid. Det hör till det samhälle vi lever i.
Politiker använder sig också av sociala media - varför inte? Bloggar, Myspace, Facebook och nu är det Twitter som är på tapeten.
Upplagd av Lo kl. 09:37 1 kommentarer
Via Google Earth kan man nu göra ett virtuellt besök på Pradomuseet i Madrid. Man kan ta en närmare titt på fjorton av museets målningar.Bl.a. verk av Rubens, Goya, Velázquez och Hieronymus Bosch. Konstverken har fotograferats med mycket hög upplösning - 14 gigapixels.
Om du vill testa i Googel Earth, kolla att du bockat för "3D Buildings" under "Layers". Sök sedan på "Prado".
Något som man kan använda sig av i skolan i många sammanhang. T.ex. när det gäller ämnena spanska, historia eller konst/bild!
via openculture
Upplagd av Lo kl. 13:01 0 kommentarer
Etiketter: 3D, Google Earth, museum
Kan kanske bli verklighet i USA enligt en artikel i The Boston Phoenix. Någon slags barnsäkerhetslag, Consumer Product Safety Improvement Act skulle kunna tillämpas på bibliotek.
Lagen träder i kraft den 10 februari och innebär att alla produkter för barn under 12 ska blytestas - böcker, spel, leksaker, sportutrustning,möbler, kläder, DVD - ja allt. Som man skriver i artikeln så har böcker alltid ansetts mer farliga att läsa än att äta.
Kommer att tänka på babypyjamasen i storlek 60, inköpt i USA som jag fick i present till ett av mina barn som var märkt: får ej komma i närheten av öppen eld. Eller kontraktet jag fick skriva på om att jag av fri vilja steg upp på löpbandet vid en sjukhusvistelse i New York. Det kunde ju hända att jag föll död ner eller fick en hjärtinfarkt.
En annan aspekt av barnsäkerhet som jag upplevde när jag besökte några amerikanska bibliotek var att vuxna inte fick vistas på barnavdelningen utan barn. Det kan man däremot förstå.
Upplagd av Lo kl. 20:21 4 kommentarer
Etiketter: barn, barnbibliotek, lagstiftning, USA
I så fall kan du ta del av föreläsningar från Yale University med professor Donald Kagan. T.ex. Introduction to Greek History
Föreläsningarna finns tillgängliga i fem olika format.
På Open Culture kan du läsa mer om föreläsningar från olika amerikanska universitet som finns tillgängliga bl.a. om Roms historia, Virgil's Aeneid: Anatomy of a Classic och The Historical Jesus.
Upplagd av Lo kl. 20:12 0 kommentarer
Etiketter: creative commons, fritt material, föreläsningar, historia
Hittade - just via Twitter - en mycket bra och uttömmande förklaring på svenska av vad Twitter är för något, hur man kan använda det och till vilken nytta.
ohsohightech.se
Upplagd av Lo kl. 15:32 1 kommentarer
Etiketter: Twitter
Enkel och visuell presentation av Internets historia.
History of the Internet from PICOL on Vimeo.
via
Upplagd av Lo kl. 15:01 1 kommentarer
Etiketter: Internet
Bloggen Bibliotek i Halland skriver i ett inlägg, Digitalt i rummet, om Markus Hamburgers samarbete med Mölndals bibliotek. Flöden från bibliotekskatalogen och boktips.net projiceras på en vägg i biblioteket. Regionbibliotek Västra Götalands publikation Framsidan (s.27) berättar också om Markus arbete. Markus Hamburger är student vid interaktionsdesignutbildningen vid Chalmers och samarbetet med Mölndals bibliotek började som en del i projektet 2020 Mars Express.
Jag har inte själv sett resultatet i verkligheten, men tagit del av några av Markus idéer via videoklipp och fick tillfälle att kort berätta om hans idé, när vi redovisade Mars Express-projektet vid IFLA:s konferens i Quebec.
Jag tror mycket på samarbete mellan interaktionsdesigners och bibliotek. Det har vi sett flera goda exempel på i vårt projekt. Resultatet kan bli mycket digitalt och spännande som samarbetet med Markus. Ett annat exempel var den prototyp som testades i Bromölla med en koppling från opac till lysdioder i hyllorna. I Broby biblioteks nya lokaler som man flyttar till i slutet av januari har det också varit ett samarbete med interaktionsdesigners, som man fick kontakt med via interaktionsdesignutbildningen vid K3, Malmö Högskola. Där bygger man en "interaktiv raket" för barnen.
Upplagd av Lo kl. 09:35 0 kommentarer
Etiketter: 2020 Mars Express, biblioteksrummet, interaktionsdesign, teknik
Många har som tidigare sagts försökt förutsäga vad som kommer att hända under 2009. Erik Herngren skriver för Kairos Future om 2009 i en artikel, What's on 2009. Att blicka in i framtiden för ett särskilt år är vanskligt, skriver han. Många av de trender vi ser är inte specifika för 2009. Men att 2009 kommer att präglas av lågkonjunkturen är säkert. För bibliotek kan faktiskt lågkonjunktur innebära högkonjunktur. Med utgångspunkt för de nedslag Erik Herngren gör, funderar jag över hur jag skulle tagit konsekvensen av detta om jag haft ansvar för ett bibliotek:
Herngren skriver att psykologin kring en lågkonjunktur har väldigt stor betydelse. Ett samhälle fyllt av människor som tror på framtiden, sätter fart på ekonomi och tillväxt. På samma sätt gäller det omvända. Svenskarna har enligt FSI, Forskningsgruppen för Samhälls- och informationsstudier, inte visat så låg framtidstro sedan de började med sina mätningar i mitten på 90-talet.
En gång när jag var i Göteborg, fick jag i min hand en tidning som hette Goda Nyheter. Kanske skulle biblioteket kunna vara en arena för Goda Nyheter - goda exempel, människor med framtidstro, feel good-program - läsning kan ju vara en sån må-bra-grej. Mer programverksamhet helt enkelt och mer marknadsföring av medier. Se över öppetttiderna. Har det fysiska biblioteket de mest relevanta öppettiderna?
I USA har man redan märkt av en folkvandring i retur. Många illegala invandrare återvänder till tex. Mexico. Oro för morgondagen leder ofta till ökad främlingsfientlighet.
Återvandringen av illegala invandrare i andra länder, har nog ingen särskild inverkan på biblioteken än så länge. Däremot kan vi spela en roll att motarbeta en ökad främlingsfientlighet. "Låna en invandrare" är ingen ny idé, men att skapa sådana möten på biblioteket är viktigt.
Flera branscher kommer att få det tufft. För en del handlar det både om lågkonjuktur och ett paradigmskifte. Herngren nämner dagstidningsbranschen och reklambranschen som exempel.
Som bibliotek skulle jag satsa mer på markandsföring via webb, särskilt via sociala medier.
Flygbranschen är i kris. Antingen betyder det att det semesterresor blir billigare eller också minskas kapaciteten och då blir resorna dyrare. Fler åker på ekologiskt mer hållbar semester. Fler semestrar hemma.
I semestertider skulle jag satsa anpassa öppethållandet, vända mig till turister som kommer till min kommun (kanske en depå av böcker på tyska och danska) och att ha ett lockande utbud för dem som är hemma. Utlokalisera biblioteket. Erbjuda Bookcrossing.
Konflikten i Gaza lär bara vara en i raden av uppblossande konflikter.
Mental beredskap för ett ökat antal flyktingar och asylsökande till biblioteket. Snabbt försöka få fram relevanta medier.
Herngren tror att den svenska politiken kommer att handla om tre saker: EU, ekonomin och ekologi. Klimatfrågan är också så etablerad att den kommer att få en hel del utrymme.
Biblioteken kan dra sitt strå till stacken genom att mer konsekvent arbeta webbaserat, låta bli att skriva ut mail, kopiera i onödan, minska pappersanvändningen inom biblioteksadministrationen.
Fildelning blir på sikt en icke-fråga. T.ex. genom att gigantiska musikbibliotek tillhandahåller streamad musik.
Jag skulle fundera mycket kring bibliotekets mediautbud. Kanske tillhandahålla trevliga miljöer, platser att streama ljud och bild från i det fysiska biblioteket - relaxplatser.
Konsumismen fortsätter trots lågkonjunkturen. Folk kommer inte att sluta konsumera. Däremot förskjuts fokus på vad man lägger pengar på: Retro, hem och familj."eko-reko"
Även med tanke på ovanstående, skulle jag satsa på mer programverksamhet, "do-re-do" -utställningar och workshops för barn, ungdomar och äldre, smånjutningar, aktiviteter för barnfamiljer. Också marknadsföring bl.a. via sociala media.
Nostalgi. Herngren ger exempel på att många kapitalstarka grupper i 50-årsåldern nu söker sig tillbaka till sin tonårstid.
Nostalgiutställningar. Musikstil, kläder etc. 60-talsmat på biblioteket?
Slaget om handelsplatsen. En lågkonjunktur sätter press på stordriftsfördelar i alla led. Detta driver fram en likriktning, vilket leder till att konsumenterna tröttnar på stora köpcenter med samma innehåll överallt. Efterfrågan på handelsplatser som är genuint egna och annorlunda kommer att växa. Nyckelordet för dem som kommer lyckas med detta, skriver Herngren är LIVE - Living, Immersive, Vibrant, Entertaining. Det handlar om att erbjuda en plats för en kombination av shopping, möten, nöjen och events som "vibrerar av intresseväckande liv och livsmöjligheter".
LIVE - ett nyckelord också för biblioteket - fast kanske inte så mycket shopping i fysisk bemärkelse. Apropå det genuina, skulle jag satsa på folkkonst, folkkultur, söka samarbete med hembygdsföreningar och hemslöjdskonsulenterna.
Nya genombrott för marknadskommunikation. Nu börjar kunskaperna kring att utnyttja sociala media för kommunikation bli så stor att det kommer ge rejäla avtryck i affärsmodeller och vardagsliv, tror Herngren.T.ex. genom utnyttjandet av microcommunities och microbloggning.
Jag skulle se över personalens kunskaper vad gäller webb 2.0, använda twitter på biblioteket.
När jag läser igenom det här ser det inte så originellt ut, vare sig förväntningarna inför året som vi nyss påbörjat eller vad jag skulle göra på "mitt" bibliotek om jag hade något efter att ha läst den här lilla trendanalysen. Det är ju ungefär vad alla bibliotek redan gör idag - eller? Det är svårt att ta ett större tankemässigt hopp in i framtiden. Då får man nog arbeta med scenarier, vilket skulle vara väldigt kul. Kanske jag gör ett försök framöver.
Upplagd av Lo kl. 14:20 0 kommentarer
Etiketter: biblioteksverksamhet, trender
Genom communityn Library 2.0 på Ning fick jag kontakt med en kvinna i Gaza, Heyam Hayek, som med stor inspiration använde webb 2.0 som ett verktyg i sitt arbete med barn. Hon arbetar på Qattan Centre for the Child. Under 2007 rapporterade hon flitigt om sitt arbete. Särskilt intressant var hennes arbete med barn med funktionshinder.Under förra året blev livstecknen från henne färre. Nu har jag inte hört av henne på länge. I dessa dagar undrar jag hur hon och alla "hennes" barn har det.
Upplagd av Lo kl. 16:43 1 kommentarer
Etiketter: Gaza
Det är inte bara Elvis död som ibland ställs i tvivelsmål. Nu skulle man kunna tro att även John Lennon finns bland de levande. På en visserligen ganska blurrig Youtubefilm promotar han nu One Laptop Per Child. Samtycke ska ha getts av Yoko Ono att använda inspelningar av Lennons röst för att sätta ihop detta filmklipp:
via
Upplagd av Lo kl. 18:03 0 kommentarer
Etiketter: filmredegering, marknadsföring
Läser i DN Bok att hittills opublicerade brev och texter av Hemingway kommer att läggas ut på nätet den 5 januari. Det gäller ca 3000 brev och lite annat som han skrev när han under andra världskriget var med och jagade tyska ubåtar utmed Kubas kust.
Hemingway är en författare som jag läst väldigt lite av - jag tror egentligen inte att jag läst något av honom sen jag läste litteraturhistoria för hundra år sen. Ändå är det en författare jag fascineras av. Jag planerar ständigt något slags litterär USA-resa, där platser med anknytning till Hemingway finns med i rutten.
Upplagd av Lo kl. 17:05 0 kommentarer
Etiketter: litteratur
Bläddrade i senaste numret av tidskriften Femina. Återigen läser jag om hur man kan inreda med böcker. "Böcker ska synas i heminredningen. Aldrig förr har det kommit så många spännande och annorlunda bokhyllor som nu", skriver man. Jag håller med. Här finns många snygga, häftiga och roliga bokhyllor. Till och med "skylthylla" hemma i vardagsrummet. Hyllan Oblique är faktiskt grymt snygg. Egentligen en tidskriftshylla av massiv ek som man lutar mot väggen, men som man kan fronta böcker med vackra omslag i.
Måste väl marknadsföra hemortens Swedese också. De gör en enkel hylla, libri, som enligt Femina gör supersuccé. Det finns också flera exempel på hyllor med mycket orelbundenheter, korta och långa hyllor om vartannat, stora och små, utstickande .... hyllor som ser ut som knallrosa legobitar. Men min favortitbild är nog ändå den där alla böckerna ligger på golvet i tre staplar, lite omlott. Häftigt, snyggt, men snarare ett konstverk eller installation. Jag inser svårigheterna när man vill ha en bok i mitten ...
Men varför nu detta intresse i bokhyllor och böcker när försäljningen av e-boksläsare slår rekord i USA, ljudböcker alltmer efterfrågade, tidningar och tidskrifter blir digitala? Det hör förmodligen samman med lågkonjukturen, vi kryper in i våra bon, cookooning blir en trend igen. Böcker och bibliotek står för det trygga, invanda, bestående (?), det som alltid funnits.
bilden uppladdad från
http://www.exterior-interior.co
Upplagd av Lo kl. 10:46 1 kommentarer