fredag 31 oktober 2008

Datornostalgi

Hittade en datorordlista för barnbibliotekarier i mina gömmor, gjord av Stockholms stadsbibliotek.
Här är några exempel på vad en barnbibliotekarie behövde kunna 1992:

Hemdator: Dator som i utförande, prisklass och prestanda lämpar sig för hemabruk (kan vara PC, Mac, Amiga el Nintendo)

Joy-stick : Styrspak

Modem: Liten låda som gör att man via telefonnätet kan kommunicera med andra datorer.

Interaktiv: Man kan påverka innehållet (t.ex. dataspel)

Demo: Bild och ljud sammanställda för att visa upphovsmannens kreativitet och kunnande

Gränssnitt: Utförande av urtag och signalflöden

Mus: Pekdon

Man skulle faktiskt också kunna en hel del speltermer! Bl.a. :

Spelkonsol: Bärbara TV-spel (t.ex. Gameboy, Lynx, Gamegear)

Konsolspel: Spel till spelkonsol.

Strategispel: Simulatorspel i krigsform, simulerar beslutsfattandet (ej skjutandet) (t.ex. Harpoon)

Plattformspel: Man ser figurer från sidan och hoppar mellan olika platåer (t.ex. Mario Bros, Bubble, Bobble)

onsdag 29 oktober 2008

Hur skriver jag?

På IDG.se skriver Lars Danielsson i artikeln Språket avslöjar dig om James Pennebakers forskning om hur man genom att analysera användningen av ord kan dra slutsatser om olika personers ställning i organisationer. James Pennebaker är professor i psykologi vid University of Texas.

Utan djupare analys reflekterar jag över hur jag själv skriver. Vilka ord använder jag? Finns det vissa ord som är mer frekventa än andra? Vad avslöjar det jag skriver om mig?

måndag 27 oktober 2008

TV-spelen breder ut sig inom äldreomsorgen

Har tidigare skrivit lite om äldre och dataspel/TV-spel här. Nu läser jag i Finnveden.nu att Gislaveds kommun också satsar på Nintendo Wii. Man har köpt in en spelkonsol som ska vandra runt på äldreboendena så att alla får pröva. Enligt tidningen har spelen tagits emot "med sprudlande glädje". Även de som inte spelar dras till spelsessionerna. Spelen skapar aktivering för dem som spelar och samtidigt gemenskap för dem som samlas för att titta på.

Tidigare inlägg:

Nintendo Wii på äldreboendet

Äldre och datorspel

Rum för äldre


söndag 26 oktober 2008

De tio coolaste biblioteken i USA

MSN har publicerat en lista på den tio coolaste biblioteken i USA:

Seattle Public Library
Boston Copley Public Library

Cuyahoga County Public Library South Euclid, Ohio
Los Angeles Public Library, Richard Riordan Central Library, Los Angeles
New York Public Library, Humanities and Social Sciences Library, New York
Thomas Crane Memorial Library, Quincy, Mass.
Minneapolis Central Library, Minneapolis
Salt Lake City Public Library,Salt Lake City
Harold Washington Library Center, Chicago
Kansas City Public Library, Kansas City, Mo.

Vilka skulle de tio coolaste i Sverige vara? Hur definierar man coolhet?

Via Stephens Lighthouse

lördag 25 oktober 2008

Låna en fördom-konceptet

har tydligen blivit en succé. Idén kommer ursprungligen från Danmark och är nu enligt Seattlepi.com spritt till 22 länder. Living Library kallas det här. I Bainbridge Island Library lånar man t.ex. ut en funktionshindrad, en kvinnlig polis, en ung man som är gay och en ateist.

Fortsätt blogga flickor!

Blev uppmärksammad av kollegan Åsa Storck på denna krönika i SvD: Flickornas bloggande . Pojkars datorspelande framhävs ofta - både ur ett negativt perspektiv, men också ur det perspektivet att spela datorspel befrämjar vissa egenskaper som är viktiga för att bli en bra, kirurg, strateg osv.
Tjejer är bra på kommunikation. Men en blogg kan, som framgår av artikeln, kräva mycket mer än att vara bra på kommunikation.

Spelmarknaden

Biblioteken har försiktigt börjat ge sig in på TV-spelsarenan. Allt fler bibliotek lånar ut spel, arrangerar spelkvällar eller inrättar en TV-spelshörna. Det är bra, men biblioteken bör också hålla lite koll på vad som händer i spelvärlden för övrigt. Jag rekommenderar t.ex. denna artikel på IDG Den spelsäsong som komma skall som omvärldsbevakning.

torsdag 23 oktober 2008

Internet lika bra som korsord

Att söka på Internet ökar hjärnans kapacitet och stimulerar det centrum i hjärnan som kontrollerar beslutsfattande och komplicerade resonemang. Åtminstone när det gäller oss medelålders och äldre, menar ett forskningsteam vid University of California Los Angeles. BBC News relaterar till en artikel i American Journal of Geriatric Psychiatry. Att surfa på nätet kan till och med motverka åldersrelaterade fysiologiska förändringar som minskar hjärnans kapacitet.

Forskarna jämför också sökningar på Internet med läsning. Att söka information på nätet innebär att man ständigt får fatta beslut om vad man ska klicka på, vilka strategier man ska lägga upp för sitt sökande för att hitta relevant information.


Korsord anses ju hålla hjärnan igång. Nu kan man ju surfa i stället med gott samvete. Det är ju hjärngympa!

tisdag 21 oktober 2008

Fly high with a book!


Så här kan man också göra med utgallrade böcker:

Fly High with a BookOriginally uploaded by curtis rogers

fredag 17 oktober 2008

"If you don't participate in the story, it will be told without you"

I Library Journal 10/15/2008 finns en intressant artikel om marknadsföring av bibliotek - Library PR 2.0. Författare: Michael Casey & Michael Stephens.
Vi talar mycket om marknadsföring idag, men hur medvetna är bibliotek i allmänhet om hur förutsättningarna för vårt sätt att nå ut? Vi talar mycket om Webb 2.0 och Bibliotek 2.0 - men hur mycket 2.0 är vi egentligen? Och hur riktar vi vår kommunikation? Har vi kommunikationsplaner för olika grupper vi vill nå? Är brukarna en del av varumärket Bibliotek?

Ta en tur i Den Förbjudna Staden!

Jag har just varit på en virtuell tur i Den Förbjudna Staden. Med egen virtuell guide har jag sett mig om i denna fantastiska stad. Faktiskt trivdes jag bättre här än i Second Life. Här fanns mycket spännande att upptäcka. Också andra avatarer att chatta med. Man kan gå på egen hand och besöka olika byggnader och ta del av kinesisk kultur, delta i aktiviteter, göra scrapbook m.m. En community är också knuten till den virtuella staden. Grafiken är snygg, som ett hyfsat datorspel.
Projektet The Forbidden City: Beyond Space and Time är ett samarbete mellan IBM och The Palace Museum i Beijing.
Ladda ner Den Förbjudna Staden här.

torsdag 16 oktober 2008

Ungar & Medier

Medierådet presenterar idag Ungar & Medier 2008, en studie där 2 000 barn och unga 9–16 år samt 2 000 föräldrar tillfrågats om ungas medievardag. Rapporten visar att föräldrar oroar sig för dataspelandet trots att det ges en mer positiv bild än tidigare. Rapporten visar också på skillnader i pojkars och flickors medievardag, och att fler mår dåligt av verkligt våld än spelat våld.
Nästan fyra av fem tittar på tv dagligen, och mer än hälften spelar dator- eller tv-spel varje vecka.
De mest populära tv-programmen bland barn 9–12 år respektive unga 12–16 år är:• Simpsons• Let’s Dance• Andra Avenyn
• Simpsons• Andra Avenyn• Vänner
De mest populära dataspelen bland barn 9–12 år respektive unga 12–16 år är:• Sims• Sims 2• Guitar Hero/Singstar
• Counter-Strike• World of Warcraft• Sims 2

(informationen är hämtad från Medierådets webb.)

När det gäller spelvanor, jämför undersökningen från USA av Pew/Internet.

Ska vi leka i biblioteket?

Jag har tidigare skrivit om den danska rapporten Fremtidens biblioteksbetjening af børn. I den tryckte man mycket på lekens betydelse och att det är något vi bör ta till oss på biblioteken. Leken öppnar upp för lärandet och för lusten, lusten att läsa. Med lek kan man också bearbeta det man läst.
I enlighet med de utmaningar man måste ta sig an i framtidens barnbibliotek prövar man nu lek och bibliotek i ett projekt, Legende familier i biblioteket. Projektet utförs i samarbete mellan tre folkbibliotek - Randers, Aalborg och Århus, forskare från Center for Playware, SDU, Alexandrainstituttet, Katrinebjerg samt Børnekulturhus Århus.

Syftet med projektet är att insamla kunskap om familjer och lek samt utveckla och testa modeller och koncept för familjer med barn, speciellt vad gäller lek och lekkultur med anknytning till bibliotek. Kompetensutveckling för personal om lek och lekkultur är en väsentlig del av projektet.

tisdag 14 oktober 2008

Myter om datorspelande

Henry Jenkins, forskare vid Massachussets Institute of Technology, MIT har gått igenom Åtta myter om datorspel - Eight Myths About Video Games Debunked. Han menar att det är en stor klyfta mellan vad många tror och anser om datorspel och vad forskning i själva verket visar.

(via Popkult)

En bra översikt över forskning kring datorspel i Sverige får man i boken Datorspelandets dynamik - Lekar och roller i en digital kultur.

torsdag 9 oktober 2008

Boomerang!







Nu har äntligen Länsbibliotek Jönköping blivit med blogg. Nu omvärldsbevakar vi gemensamt i bloggen Boomerang. Därmed stänger jag bloggen Barn och Unga, som tidigare varit länkad till länsbibliotekets webb.

onsdag 8 oktober 2008

Vad är Quillr?

Vad är Quillr?
Läste i Biblioteksbilagan att framtidens bok skulle kunna vara en Quillr. Tydligen är det en plattform där man kan publicera media som kombinerar text, audio och video. Ett multimedia - en hybrid. En sådan historia är Here ends the Beginning av Nicola Furlong. Man kan läsa/höra/se de fem första kapitlen gratis - sen får man betala.

Det finns andra liknande försök som jag bloggat om tidigare.

Egentligen är det inte så märkvärdigt. Den här typen av medier är ju ypperliga att producera t.ex. i skapande verkstäder för ungdomar på bibliotek!

tisdag 7 oktober 2008

Läs en god bok - gå ner i vikt?

Times nätupplaga den 4 okt skriver om läsning som hjälp för överviktiga barn att gå ner i vikt. Läsning är kanske inte den aktivitet man först tänker på om man ska börja banta! Times hänvisar till Duke University har man gjort en studie där man låtit 31 överviktiga mellan 9 och 13 år läsa en bok som handlar om en flicka som har dålig självkänsla och problem med vikten. 33 andra flickor läste en annan bok som inte alls handlade om viktproblem och 17 läste ingen bok alls. Efter sex månader hade alla som läst en bok gått ner i vikt. De som läste boken där huvudpersonen hade viktproblem hade gått ner mest. Många hade också liksom bokens hjältinna också fått en bättre självkänsla. Viktminskningen och minskningen av BMI hos dem som inte läst alls var obetydlig.

Vad säger det? Att läsning är viktig för identifikation och för att pröva att leva andras liv? Att leva andras liv ger ökad förståelse och kreativitet?

Syns vi på biblioteken?

Idag hade vi en föreläsning med Peter Amoghli. Peter är skådespelare, regissör m.m. Föreläsningen är en del av Länsbibliotek Jönköpings satsning för att stärka personalen på biblioteken i länet i sin yrkesroll. Satsningen kallar vi En del strippar - vad gör du? Lite kryptisk rubrik kanske, men jag avslöjar inte var vi fått den ifrån.

Syns vi i vår yrkesroll eller kryper vi bakom neutrala masker - sådana som Peter visar upp på bilden? Vi borde kunna brösta upp oss mer, visa vad vi kan och vad vi står för. Men kanske finns det en osäkerhet om hur pass tillåtande kulturen är på biblioteken?

En mycket intressant dag!

Vi fortsätter med dagar för olika grupper om förmedling av skönlitteratur till vuxna, förmedling av barnlitteratur till vuxna och med dramatiserat bokprat.

måndag 6 oktober 2008

Att fatta sig kort

Var på workshop om att skriva för webben i fredags. Har funderat mycket kring det som sas. Vad var kontentan? Vi skumläser webben. Egentligen bör budskapet sammanfattas i rubriken och läser någon mer än så, så är det de första orden är de viktigaste. Skala av så mycket som möjligt. Koka ner texten så mycket det går. Bara den som är riktigt intresserad och vill fördjupa sig, läser längre texter.

Vi fick öva på att redigera texter, tagna ur Wikipedia. Det var inte lätt! Hur man än försökte blev rubrikerna för långa eller för få. När man tänker efter är väldigt många webbtexter alldeles för långa. Det syndar jag själv emot allt som oftast. Jag funderar om samma sak gäller bloggar. Ska man fatta sig kort, skriva rubrik, ingress och mellanrubriker där också eller läser man en blogg för att man är intresserad av skribentens åsikt eller sätt att skriva?

Har det blivit en trend att skriva kort? Mobilromaner kommer, Sigge Eklund ger ut boken Mess is more med en samling av svenskars sammanfattningar av platser och filmer som sms och Nässjö bibliotek anordnar novelltävling i att skriva en novell med sex ord.

Kanske borde man börja mobilblogga?

torsdag 2 oktober 2008

2020 Mars Express i Scandinavian Public Library Quarterly


I SPLQ 2008:3 finns en artikel om 2020 Mars Express, skriven av denna bloggs ägare. Samt flera andra intressanta artiklar om barnbiblioteksverksamhet

Att läsa och berätta

Nu har vi haft två inspirationsdagar för vårt samarbetsprojekt med Högskolan för Lärande och Kommunikation, HLK, i Jönköping och förskolor och bibliotek i sex kommuner. (Gislaved, Gnosjö, Jönköping, Sävsjö, Vaggeryd och Värnamo). Projektet har på önskemål från skolhåll fått det något otympliga namnet Att läsa och berätta gör förskolan rolig och lärorik. Initiativet har kommit från utvecklingsledare i ett par av länets kommuner. Utgångspunkt är Flödar det av läsning i förskolan?, en artikel som Ann-Katrin Svensson, tidigare forskare vid HLK, skrivit. Genom observationer som förskollärarstudenter gjort vid sin VFU, har man förstått att teori och praktik inte alltid hänger ihop när det gäller läsning i förskolan. Med projektet vill vi inspirera till arbete med litteratur i förskolan samt utveckla samarbetet mellan bibliotek och förskolor. Projektet har fått medel från Kulturrådet.

Först efter inspirationsdagarna ska förskolor i de flesta kommunerna ta ställning till om man vill vara med. Någon av kommunerna har valt att göra deltagandet obligatoriskt.
Lena Sundling, lärarutbildare vid HLK, är den som kommer att följa projektet från högskolans sida. Vi kommer också att anlita Lena som föreläsare längre fram i projektet. Redan i dag gjorde hon succé med sin miniföreläsning Att spänna fantasins båge.

onsdag 1 oktober 2008

Äldre och teknik

Läser i Aftonbladet om en 86-årig japansk buddistnunna som skrivit en sms-roman. Gång på gång får fördomar om äldres teknikfientlighet och teknikovana sig en törn. Tänk bara på alla "gamla" bloggare eller facebookanvändare eller på den succé som Nintendo Wii gjort på många äldreboenden i USA och kanske även här.

S.k. mobilromaner verkar vara något som kommer stort. I Japan är de mycket populära och ligger högt på många best sellerlistor. Aftonbladet uppger att det i Storbritannien lanseras en lästtjänst som ska göra det lättare att läsa längre texter. Man uppger också att förlaget Koffein Nights som är specialiserade på kriminalromaner planerar att släppa två romaner för mobiltelefoner nästa år.

Jag undrar: När får vi den första svenska mobilromanen? Den kanske redan finns? Och - kan man låna ut en sådan på bibliotek?

Popkult

Popkult är en blogg för personal som är intresserad av Drammens biblioteks ungdomssatsning. Rekommenderas för alla som är intresserade av arbete med unga vuxna!