torsdag 2 oktober 2008

Att läsa och berätta

Nu har vi haft två inspirationsdagar för vårt samarbetsprojekt med Högskolan för Lärande och Kommunikation, HLK, i Jönköping och förskolor och bibliotek i sex kommuner. (Gislaved, Gnosjö, Jönköping, Sävsjö, Vaggeryd och Värnamo). Projektet har på önskemål från skolhåll fått det något otympliga namnet Att läsa och berätta gör förskolan rolig och lärorik. Initiativet har kommit från utvecklingsledare i ett par av länets kommuner. Utgångspunkt är Flödar det av läsning i förskolan?, en artikel som Ann-Katrin Svensson, tidigare forskare vid HLK, skrivit. Genom observationer som förskollärarstudenter gjort vid sin VFU, har man förstått att teori och praktik inte alltid hänger ihop när det gäller läsning i förskolan. Med projektet vill vi inspirera till arbete med litteratur i förskolan samt utveckla samarbetet mellan bibliotek och förskolor. Projektet har fått medel från Kulturrådet.

Först efter inspirationsdagarna ska förskolor i de flesta kommunerna ta ställning till om man vill vara med. Någon av kommunerna har valt att göra deltagandet obligatoriskt.
Lena Sundling, lärarutbildare vid HLK, är den som kommer att följa projektet från högskolans sida. Vi kommer också att anlita Lena som föreläsare längre fram i projektet. Redan i dag gjorde hon succé med sin miniföreläsning Att spänna fantasins båge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar