måndag 6 oktober 2008

Att fatta sig kort

Var på workshop om att skriva för webben i fredags. Har funderat mycket kring det som sas. Vad var kontentan? Vi skumläser webben. Egentligen bör budskapet sammanfattas i rubriken och läser någon mer än så, så är det de första orden är de viktigaste. Skala av så mycket som möjligt. Koka ner texten så mycket det går. Bara den som är riktigt intresserad och vill fördjupa sig, läser längre texter.

Vi fick öva på att redigera texter, tagna ur Wikipedia. Det var inte lätt! Hur man än försökte blev rubrikerna för långa eller för få. När man tänker efter är väldigt många webbtexter alldeles för långa. Det syndar jag själv emot allt som oftast. Jag funderar om samma sak gäller bloggar. Ska man fatta sig kort, skriva rubrik, ingress och mellanrubriker där också eller läser man en blogg för att man är intresserad av skribentens åsikt eller sätt att skriva?

Har det blivit en trend att skriva kort? Mobilromaner kommer, Sigge Eklund ger ut boken Mess is more med en samling av svenskars sammanfattningar av platser och filmer som sms och Nässjö bibliotek anordnar novelltävling i att skriva en novell med sex ord.

Kanske borde man börja mobilblogga?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar