söndag 14 september 2008

Bibliotek - inredningstrend i lågkonjunktur

Skrev häromdagen om böcker som inredningsdetalj.
Nu skriver The Wall Street Journal om att bibliotek är på modet igen - inom inredning och design - Why Libraries are back in Style.
Amerikanen läser mindre och man gillar "casual living" ändå är det inne att inrätta ett bibliotek i stora nygyggda hus. Men det handlar inte så mycket om böcker utan om att skapa miljö och stämning. Bibliotek står för elegans och kvalitet, säger Campion Platt som är arkitekt och inredare i New York. Han säger att hans kunder vill ha ett bibliotek även om de mest läser on line.

En annan inredare, Jeani Ziering, säger att detta förnyade intresse för bibliotek är ett tecken på en mer traditionell trend inom design och heminredning. När tiderna blir sämre, vill folk tillbaka till det klassiska - "back to basics". Konceptet Bibliotek är särskilt tilltalande i oroliga tider därför att de signalerar mysighet och trivsel.

Men böckerna i dessa privata bibliotek står ofta inte där för att läsas. De finns mest som dekoration. De kan köpas i skinnband per löpmeter eller kläs om med nya omslag för att passa i färg. De böcker som folk verkligen läser, pocket eller gör-det-själv-böcker finns på andra ställen i huset.

Undrar hur den inredningsrenden kommer att slå igenom här. Inte kommer nyfunkishusen att innehålla bibliotek i Harry Potter style. Men kanske med funkisstuk? Vi får väl se. Bibliotek står i allafall för något positivt vare sig de signalerar läsning eller trivsel.

2 kommentarer:

  1. Intessant läsning! Visst är bibliotek mysiga, men även spännande och lockande. Bra blogg som jag läser så ofta jag hinner.

    SvaraRadera