söndag 17 augusti 2008

Lärande genom referensfrågor

Chow Wun Han från National Library Board, NLB, Singapore, berättade om hur man arbetar med referensfrågor. Man besvarar frågor genom SMS och det finns en grupp som tar sig an frågorna. Man lär av varandra och man får input av specialister inom olika ämnesområden - även utanför landet. Som läranderedskap använder man bloggar, wikis och e-mail.
Platforms for real-time collaborative learning for practising librarians: using blogs, wikis and e-mailing

Jag vet inte hur man gör på enskilda bibliotek när man får en fråga man går bet på inför kunden. Men jag hoppas man inte skäms för att diskutera frågan med kollegor. Biblist och Skolbib kanske kan sägas vara en motsvarighet till den grupp som finns på NLB i Singapore. Men har man kollegor, tror jag det är värdefullt om man kan diskutera med varandra och delge varandra hur man löst olika problem, vilka sökvägar man använt.
Jag är inte engagerad i Fråga Biblioteket, så jag vet inte hur man gör där. Kanske finns det ett lärande bland de deltagande bibliotekarierna på samma sätt?

2 kommentarer:

  1. Det är alltid bra att diskutera med sina kollegor! Om inte annat kan det ge ett perspektiv som man själv inte alls hade tänkt på.

    När det gäller Fråga biblioteket, är det oftast så att en liten grupp på det deltagande biblioteket arbetar med FB. I den gruppen arbetar man ofta tillsammans (har jag hört från flera ställen i a f) och diskuterar knivigheter med varandra. Funkar inte det kan man vända sig till FB:s e-postlista. En del använder sig också av Biblist har jag sett.

    Man kan också titta på gamla frågor och svar för att om möjligt förbättra sitt arbete i framtiden. Det görs också på flera bibliotek.

    Särskilt i den flerspråkiga tjänsten är det meningen att språkexperter och ämnesexperter ska arbeta tillsammans inom FB.

    Vi har dock ingen särskild plattform för detta, annat än vår programvara. Kanske skulle vi kunna använda programvaran effektivare, eller byta programvara helt enkelt. Det finns mycket att ta hänsyn till när flera hundra bibliotekarier ska samarbeta. :-)

    SvaraRadera
  2. Roligt att er presentation blev så lyckad och uppskattad!

    Ser fram emot att få höra mer om allt spännande som du varit med om - ta del av tankar och förhoppningsvis att vi också praktiskt kan använda oss av något du har med i bagaget.

    Välkommen hem!

    Hälsar Katinka

    SvaraRadera