onsdag 4 april 2007

Elever ska garanteras en digital kompetens

Skolverket berättar i sitt nyhetsbrev att Skolverket, Myndigheten för skolutveckling och KK-stiftelsen tillsammans ska se över hur det kan säkerställas att svenska barn och ungdomar utvecklar en digital kompetens.

EU-kommissionen har listat åtta nyckelkompetenser för livslångt lärande. En av dessa är digital kompetens. Många tycker kanske att är det någon som besitter digital kompetens så är det just barn och unga. Men, framhåller Jan Schierbeck,undervisningsråd på Skolverket, digital kompetens är ett vitt begrepp. Det innefattar allt från att kunna hantera en dator eller en mobiltelefon och dess programvaror till att ha en kritisk och reflekterande attityd till IT. Det handlar inte bara om teknik utan om ett verktyg för kommunikation. För nästan alla elever är IT en naturlig del av deras liv. Det är viktigt att skolan förstår hur lärprocessen påverkas för de som fötts in i IT-världen.

Projektgruppen ska ta ställning till om digital kompetens ska skrivas in i kursplaner, läroplaner eller hur den ska synliggöras. Hur det än blir med detta, kommer skolbiblioteken att få ta ett stort ansvar här tror jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar