måndag 27 april 2009

Är biblioteksbloggarna för mesiga?

I Bok og Bibliotek 2009:2 diskuteras biblioteksbloggandet i en artikel, Beskjedenhet är ingen dyd. De flesta biblioteksbloggarna handlar främst om böcker, har inte så många läsare och får sällan kommentarer.

Engagerade bokbloggar finns det gott om och för några fungerar kommunikation och läsarnas engagemang med många kommentarer som följd. Bokhora är ett svenskt exempel på detta.

Problemet för biblioteken är väl att det som utmärker en livaktig blogg - personligt engagemang och tilltal - ibland provocerande, länkning till andra bloggar och inlägg är svårt att upprätthålla. Bibliotekens strävan efter objektivitet gör att stilen många gånger blir för blir neutral, opersonlig. Det är lätt att använda ett personligt engagemang om man älskar en bok, men om man ogillar den är det mer tvivelaktigt att förmedla detta till brukarna.Då väljer man i stället en neutral form eller skriver inte alls. Att skriva skarpt och provocerande är inte det enda sättet att engegera läsare på, men det fungerar.

Det kanske inte är vår uppgift att recensera, men jag tycker det är befriande, uppfriskande när t.ex. Högsbo biblioteks blogg också vågar skriva om sånt de tycker är dåligt som i Svenska deckare i påskriset och att de vågar vara personliga och bjuda på sig själva.

Själv skrev jag i en projektblogg några rader om ett par bilderböcker jag fått som recensionsex. Jag medgav att jag inte läst dem, men att jag fått en uppfattning om dem enbart genom att titta på illustrationerna. Jag skickade frågan vidare om någon annan läst dem och vad de i så fall tyckte. Detta resulterade i att författaren kommenterade inlägget och ifrågasatte hur jag kunde kommentera en bok utan att ha läst den. Syftet var i allafall uppnått och en minidebatt var igång och jag lovade att läsa och kommentera igen.

onsdag 22 april 2009

Cool tools


Hittade ett tips i diu, datorn i utbildningen som jag tror att många biblioteks barn- och ungdomsavdelningar också kan ha nytta av:
Cool Tools for Schools

måndag 20 april 2009

Tack snälla Elin och Siska!

Jag förundras ständigt med vilken energi och glädje ni sprutar ur er tips om både det ena och det andra och över allt roligt som händer på Högsbo bibliotek (som kanske fler än Elin o Siska är ansvariga för).

Tack för inbjudan till Tårtkalaset för att fira 500 prenumeranter på Elins och Siskas veckotips på Facebook. Jag beundrar er kreativitet (och ni måste ha en förstående chef) - Se Elin dansa på bibblan till Hero - iklädd Startrekdräkt. Det är nästan så att jag skulle vilja åka till Göteborg bara för detta! Hur hinner ni läsa, lyssna, titta på alla dessa böcker, skivor, filmer och dessutom marknadsföra biblioteket på detta utmärkta sätt som ni gör, kan man undra.

Kanske är svaret att det måste inte vara så pretentiöst. Ni bara gör. Och jag älskar era små halvtaffliga videosnuttar.

Undrar om inte ni borde nomineras nästa gång det är fråga om Greta Renborgs marknadsföringspris!

onsdag 15 april 2009

Perspektivskifte

Jag har inte haft tid att blogga på ett tag. Före påsk gjorde jag ett inhopp några dagar på min blivande arbetsplats. Som bibliotekschef kommer jag att skifta perspektiv från det regionala till det kommunala.
Att ha jobbat på ett länsbibliotek är en bra erfarenhet att ta med sig in arbetet i det enskilda biblioteket. Det är viktigt tror jag att se saker och ting ur det lilla bibliotekets synvinkel men också ur ett helikopterperspektiv - och förstås samtidigt ur brukarens.
Jag ser fram emot att ta mig an det här jobbet helt och fullt och jag vill citera Åsa Lundegård, chefredaktör för Ica Kuriren:

Roliga och duktiga medarbetare som jobbar som sjutton, och inte är det för att nån blir rik. Eller för att börsindex kräver det. Det är andra drivkrafter vi talar om här. Arbetsgemenskap, och gå åt samma håll, och tro på någonting ihop. Att vilja göra sitt bästa. Det är också nånting.