söndag 30 november 2008

Nu har vi packat ihop för den här gången
















Vår närvaro på DreamHack gav mersmak. Det var en mycket positiv upplevelse att vara där och representera bibliotek. Vi har träffat så många härliga, goa ungdomar.

Vår knappmaskin var en hit. Knapptillverkningen gav en bra ingång till små samtal kring vad bibliotek är, kring medier som finns på bibblan. Våra tjänstgörande barn- och ungdomsbibliotekarier fick genom bookcrossingen tillfällen till vidare boktips.

Klotterplanket och kylskåpspoesin drog också. Det vi inte hade behövt släpa med oss, var tidskrifter - massor av ex av Glöd och Signaler. Dem var det ingen som var intresserad av. Förslagslappar fick vi inte in några förrän vi började med det som betalningsmedel för knappar.

Vi hade ingen möjlighet att konkurrera med andra utställares High Tech, så vi satsade på Second Hand. Ca 700 kr kostade inredningen med bl.a. kornblå ryamatta och orangerutig snurrfåtölj.

Jag tror vi lyckades förmedla en annan bild av bibblan än som ett tyst och tråkigt ställe. Vi hade med oss exempel på alla olika medier vi har idag och man fick också provspela nya spel hos oss.

Vi hade besök nästan hela tiden av ungdomar, men också av föräldrar och av dem som jobbar med barn och unga. Vi hade också förlagt ett bibliotekschefsmöte till konferensen om unga och närkulturer som hölls i anslutning till festivalen. Bibliotekscheferna besökte Dreamhack och var också och hälsade på i vår monter. Dessutom livebloggade vi hela tiden via Länsbibliotek Jönköpings blogg boomerang. Det var verkligen en bra marknadsföring av vår blogg! Från att ha haft mellan 10-20 besökare per dag, åkte vi upp till 25 plats bland Wordpressbloggar i Sverige. På torsdagen hade vi 640 besök och på fredagen 667. Från onsdag till lördag fick vi 1827 besök och då är våra egna besök borträknade!

Roligt är också att DreamHacks organisation uttryckt en positiv inställning till fortsatt samarbete med biblioteken!





















PS Läs om DreamHack i Computor Sweden: Från nördparty till fullblodsfestival




















Det stämmer kanske.

onsdag 26 november 2008

Nu bygger vi på DreamHack!















Idag har vi byggt vår monter B01:12 på DreamHack. Vi ställer ut tillsammans med några kommunbibliotek under beteckningen Biblioteken i Jönköpings län.
Förra året var vi och kollade på festivalen och på mässan i anslutning till spelhallarna. Vi tyckte att något fattades!- Biblioteken. Så nu är vi där! Med inredning inhandlad på Second Hand. Vi har satsat på blått och orange. Vi har kanonläge mellan Warhammer och Temascenen och alldeles i anlutning till spelarna. Det ska bli spännande att se hur mycket våra aktiviteter lockar i denna konkurrens. Knappmaskin, Bookcrossing, godis m.m. I varje fall ser vår monter inte ut som ett traditionellt bibliotek - eller gör den?
En utmaning att stå här i tre dagar. På kvällarna kan man utmana bibliotekspersonal på bl.a. Guitar Hero.
Boomerang, Länsbibliotek Jönköpings blogg, ska vi blogga direkt från festivalen.

Biblioteksdoft

Nu kan du få biblioteksdoften med dig hem. Du som saknar ditt barndoms bibliotek.- Hur det luktade ... (Unket gammalt papper?)
Nu kan du tända ett ljus och minnas! - Med Doftljuset Bibliotèque.

måndag 24 november 2008

Vad kan bibliotek göra på Facebook?


På bloggen Bibliotek og IT funderar Erik Høy, Köpenhamns kommuns bibliotek, över hur bibliotek kan använda sig av Facebook - först och främst som fansida. Det är viktigt att låta fansen få stort inflytande på sidan och att även koppla katalogen till den.

Børge Søndergård Hjørring Bibliotek berättar i en kommentar att biblioteket haft en Fansida i några månader och man har redan ca 270 fans och troligen landets största biblioteks-fansida. På detta sätt har man fått kontakt med många unga och biblioteksmedarbetare utgör endast en liten del av fan-skaran.

söndag 23 november 2008

Ung 3.0


Nu börjar programmet bli klart till konferensen Ung 3.0 - denna gång förlagd till Drammens bibliotek. Jag och min kollega var på förra upplagan av Ung 3.0 och vi var mycket nöjda med konferensen. Och programmet ser inte mindre lovande ut den här gången.

torsdag 20 november 2008

Lånekort i mobilen?

Superpatron Edward Vielmetti föreslår i sin blogg att man ska skanna in streckkoden på sitt lånekort i mobilen. Skulle det vara möjligt i våra självutlåningssystem? Är det en god idé? Har inte testat själv.

söndag 16 november 2008

Meryl Streep i Dewey-film


Enligt ALA kommer Meryl Streep spela Vicki Myron, som skrev bestsellern om bibliotekskatten Dewy. Ett perfekt val om det skulle bli så!


fredag 14 november 2008

Tips på bildredigeringsprogram online

Via Mashable hittar jag bra tips på bildredigeringsprogram som jag arkiverar här på bloggen för kommande behov.
20 Great Online Image Editors

torsdag 13 november 2008

15 november - National Gaming Day @ your Library


Den 15 november kommer hundratals bibliotek i USA tillsammans med ALA, American Library Association, att anordna ett nationell speldag, National Gaming Day. Man tänker försöka slå rekord i hur många som samtidigt spelar bordsspelet Pictureka. Man ska också ha en nationell TV-spelsturnering via webben.

Rapport om de danska folkbiblioteken efter kommunreformen

Danska Kulturministeriet offentliggör idag en rapport om folkbibliotekens utveckling efter kommunreformen. Rapporten är utarbetad av Styrelsen for Bibliotek og Medier.
Av rapporten framgår bl.a.

  • Det har blivit färre och större bibliotek med längre och mer flexibla öppetttider.
  • Fler bibliotek byggs eller renoveras.
  • Användandet av biblioteken är under förändring.
  • Utlåningen av musik, film och multimedier ökar.

    Läs rapporten

onsdag 12 november 2008

Argument för bibliotek att använda sociala media

You're saying, "we don't have enough staff and don't have the time" - to that I say,
"Reorganize your staff, stop doing the same old things that aren't working any more, look at your stats to see what has been on the decline the last five years and if it doesn't work, do something different!"
skriver Curtis Rogers på sin blogg Libraries & Life. Läs mer här

Tidsresor


Idag har jag deltagit i ett seminarium om tidsresor, anordnat av Jönköpings läns museum i samarbete med Kultur för barn och unga i Jönköpings län. Britt-Marie Borgström från Jamtli i Östersund och Ebbe Westergren från Kalmar läns museum berättade inspirerande om pedagogiken kring tidsresor. Båda dessa museer började oberoende av varandra för ett tjugotal år sen utarbeta ett koncept kring Tidsresor. Man har inte gjort så stor marknadsföring, men efterfrågan har ändå blivit väldigt stor. Ebbe Westergren och Kalmar läns museum har också fått sprida pedagogiken internationellt i ett flertal länder, bl.a. i Sydafrika, Minnesota och New Mexico i USA.


Var vi än är finns det historiska perspektivet. I Tidsresan ger platsen den unika upplevelsen. Därför görs tidsrsor på plats i olika miljöer. Det som hände vid en viss tidpunkt på den här platsen kan alltid relateras till vad som händer idag. Tidsresor ger historiska perspektiv, kunskap och förståelse och lokal identitet - skapar reflektion. Man använder aktuella frågeställningar - Key Questions i varje tidsresa.


Kalmar läns museum skapar tidsresor på efterfrågan. Men en tidsresa är inte något man genomför med kort varsel. Minst ett års förberedelser behövs. Ebbe Westergren talar om sju steg:


  1. Välj lämplig kulturmiljö

  2. Ta fram historisk kunskap

  3. Läsa landskapet

  4. Kompetensutveckling i teori och praktik

  5. Undervisning i skolan

  6. Tidsresor genomförs

  7. Utvärdering

Ebbe Westergren visade exempel på ett regionalt läromedel om Åland. Varför gör inget ett regionalt läromedel om Småland, undrar han. ABM-portalen tänker jag!


Vi fick också praktiskt testa en minitidsresa. På grund av omständigheterna tyvärr inomhus (jag har rest med Ebbe tidigare- till järnåldern utomhus i en ekbacke utanför Vimmerby). Genom ett pedagogiskt grepp befann vi oss i eftermiddags på Södra Bruket vid Degerhamn en dag i november år 1900. Vi kläddes i tidsenliga kläder och jag tilldelades rollen Amanda Nilsson, hustru till den socialistiske agitatorn Anton Nilsson. Jag måste säga att jag levde in mig i rollen och blev nästan förbaskad på kollegan som inte ville lyssna till mitt agiterande om fackföreningar.


Detta sättet att sprida kunskap om vårt kulturarv och vår historia känns så naturligt att blir förvånad över att inte alla museer, alla skolor använder sig av den här pedagogiken. Man hade gjort jämförelser mellan klasser som fått göra en tidsresa med klasser som lärt sig på traditionellt sätt. De som gjort tidsresan visade på prov som de sedan gjorde att de lärt sig mer fakta. Vem trodde något annat?


Man talade inte så mycket om bibliotek här. Men biblioteken spelar naturligtvis en stor roll när det gäller förberedelsearbetet. Och varför skulle inte bibliotek kunna vara medarrangörer på tidsresor? Kanske t.o.m. göra en tidsresa till ett gammalt ABF- eller IOGT-bibliotek?

Jag ska väl tillägga att Jönköpings läns museum också gör tidsresor.


(Bilden är tagen vid Töllstorps industrimuseum, Gnosjö kommun)

tisdag 11 november 2008

Det intelligenta barnbiblioteket














Sitter och letar bakgrundsmaterial för ett föredrag som med utgångspunkt från 2020 Mars Express ska handla om framtidens barnbiblioteksverksamhet (läs ungdom oxå).
Hittade bl.a. denna magisteruppsats från BHS: Det intelligenta barnbiblioteket: Att skapa ett analysverktyg för barnbiblioteksmiljö av Emma Helin och Rose-Marie Lindqvist. Med Rum för barn som exempel testar man om Howard Gardners teori om människans multipla intelligenser är användbar på bibliotek.
Särskilt intressant för oss som jobbat med Mars Express där vi i flera sammanhang använde oss av och funderade kring Gardners teorier när det gäller utformningen av rummet!
Bilden är en av de illustrationer som Ebba Eriksson gjorde för att koordinera barnens önskemål med Gardners intelligenser. I detta fall lingvistisk intelligens.

Gnosjö kommun använder sig av Facebook

Enligt tidningen Dagens samhälle v.44, raggade Gnosjö kommun folk till sin medborgarpanel på Facebook! Projektledaren för medborgarpanelen upptäckte att 250 Gnosjöbor var med på Facebook och han kontaktade alla. 30 av dem är nu med i medborgarpanelen. Det tycker jag var ett bra resultat. Jag förmodar att han kontaktat dem privat för jag tror inte att kommunen har nåt konto på Facebook!

Om man inte vill/kan/får ha ett konto på Facebook kan man ju ha en fan-sida, som många bibliotek har idag. Jag har för skojs skull blivit vän med ganska många bibliotek och jag ser att en hel del har rätt många fans. På detta sätt får jag en massa inbjudningar till en massa spännande och intressanta saker som försiggår på bibliotek runt om - mest i Danmark! Jag får väl stänga av när det blir för mycket, men än så länge tycker jag att det är kul att se vad man gör.

Bloggtrötthet?

Jag läste just en artikel på Wired - Twitter, Flickr, Facebook Make Blogs Look So 2004. Bloggande ersätts mer och mer av socialt nätverkande. Många släcker ner sina privata bloggar. Det är ingen idé att lägga ner tid på att sitta och fila på bloggposter och hitta sätt att få läsare. Bloggosfären är översvämmad av skräp.

Jag använder Twitter, Flickr och Facebook, men jag läser fortfarande bloggar och skriver själv när jag tycker jag har något att skriva om. Något jag själv reflekterar över. Men jag tycker mig ha sett en nedgång även bland bibliotekariebloggarna. Inläggen kommer inte lika ofta som för ett tag sen. Beror det på att man är mer aktiv på andra ställen ?- Facebook t.ex. Eller har man tröttnat på att omvärldsbevaka. Eller händer det inte så mycket nu som det inte redan är skrivet mycket om?

Jag gillar bloggar. Idag finns det ju många möjligheter att hotta upp dem - om man tid eller kunskap. Genom bloggar når man i alla fall en del som man inte skulle nå enbart via Facebook eller något annat socialt nätverk.

lördag 8 november 2008

Snabbreflektion


Även om det nu händer mycket spännande inom biblioteksvärlden, så sker mycket av vårt arbete på rutin. Oreflekterat fortsätter vi att göra som vi alltid gjort. Vi behöver fundera över vad vi gör inte bara var och en utan också tillsammans i arbetsgrupperna. Det kanske där den största bristen är - att vi inte hinner reflektera över verksamheten tillsammans.

Jag funderar på om inte twitter skulle kunna vara ett verktyg då. Genom att använda twitter kan man fortlöpande under dagen skriva in korta reflektioner. Det går att dölja flödet för utomstående. Man bjuder bara in dem man vill att läsa det man skriver. Samtidigt som man kan dela sina tankar och reflektera tillsammans över något man gör eller som hänt, tränar man sig på att formulera sig kort.
Det skulle vara intressant att veta om någon arbetsgrupp använder sig av detta.

onsdag 5 november 2008

Läxhjälp på nätet

För att stärka tvåspråkiga elever i skolan startar danska Integrationsministeriet i samarbete med Statsbiblioteket och Kulturministeriets Styrelse for Bibliotek og Medier ett pilotprojekt med läxhjälp online. Man samarbetar redan kring fysiska läxhjälpskaféer runt om i Danmark.
Idag presenteras projektet av integrationsminister Birthe Rønn Hornbech och kulturminister Carina Christiensen på Ellebjerg Skole i Köpenhamn.

En hel del bibliotek och skolor erbjuder redan läxhjälp, men många, särskilt pojkar kommer inte för att det inte är så coolt att gå dit. I den virtuella läxhjälpen kan elever och frivilla läxhjälpare mötas via en webbkamera och tala eller chatta med varandra och dela dokument även utanför bibliotekets öppettid.
Avsikten är att erfarenheterna från pilotprojektet ska ingå i Kulturministeriets utveckling av ett landsomfattande läxcafé til nästa år.

Apropå klädkod

Apropå debatten på Biblist om klädkod på biblioteken - jag undrar varför detta är ett ämne som framkallar så mycket debatt och känslor? Min åsikt är att man ska få vara klädd hur man vill, så länge ingen besökare klagar. De allra flesta av oss äger nog så mycket sunt förnuft att det inte blir några problem.
Jag blev glad när Järfälla bibliotek gav sig in i debatten och visar att man vågar sticka ut. Kolla på Järfälla biblioteks blogg . Vem skulle inte vilja bli "betjänad" av Robin Dracula?