söndag 25 maj 2008

Barnboksbloggen

En ny barnboksblogg. Kanske något för bibliotek att länka till om man inte gör en egen? Enligt bloggen är Carola Lindström, som skriver i den "frilansskribent, lektör och textgranskare, med bra koll på böcker för barn".

Elever bör få lära sig retorik

Enligt en artikel i DN anser Sveriges tre retorikprofessorer att Sveriges elever bör få undervisning i retorik. Retorik ska gå som en röd tråd från grundskolan till gymnasiet. I USA har elever "speech" på schemat från år ett.
"Nu är det dags att alla återerövrar språket och lär sig att höra vad makthavarna egentligen säger", säger retorikern Christer Hanefalk. i artikeln.

Detta får mig att tänka på bibliotekens roll när det gäller barns och ungdomars språk. Hur tänker barnbibliotekarier? Och hur tänker skolan? Jag träffade länets utvecklingsledare inom skolan häromdagen. Med anledning av att en kommun gjort en språkutvecklingsplan för barn och ungdom utan att involvera biblioteket på annat sätt än att man skriver att biblioteket är en resurs, ställde jag frågan hur man tänker i denna frågan. Man tänkte inte alls - på biblioteken vill säga. Förhoppnigsvis kommer de dock framöver att involveras i de planer som är på gång. Och biblioteken måste också vara lite mer på bettet. Kolla vad som är på gång i omvärlden - och bjuda in sig själva om man inte efterfrågas.

onsdag 21 maj 2008

Alternativ till Photoshop

10 alternativa, fria webbapplikationer för bildredigering:

Picnik
Splashup
Phoenix
Photoshop Express
Snipshot
flauntR
Pic Resize
Pixenate
FotoFlexer
Phixr

via iLibrarian

Jag har registrerat mig på många sådana här sajter - både för bildredigering och för att göra slideshows. Jag vet egentligen inte vilken jag gillar bäst.

tisdag 20 maj 2008

Verklig förändring

Hittade denna slideshow på Library Bytes. Bra, talande bilder. Påminner mig om en föreläsning av Bo Ahrenfelt jag hörde en gång om förändring av första eller av andra ordningen. Mer av samma sak är oftast det vi gör när vi ska förändra. Eller byter färg på hyllorna, möblerar om.
I boken Förändring som tillstånd säger han "att förändring av andra ordningen består i ett ifrågasättande av det egna tänkandet, ditt eget och organisationens".

Förändring av andra ordningen kräver mer av den sortens tänkande som bildspelet är tänkt att förmedla. Kanske som biblioteket i Bromölla - våga bryta med invanda mönster och ge sig ut på de arenor där brukarna är. Hur ofta sker den sortens förändring på våra bibliotek? Det är den förändring som ska till för att biblioteken ska ha ett berättigande i morgondagens samhälle.

Stafettpinnen från Okuvlig bibliotekarie

Jag har fått en utmaning från den okuvliga bibliotekarien Lina Ydrefelt. Jag ska berätta om vad jag lyckats med respektive misslyckats med. Dessutom ska jag berätta vad jag låtsas! När jag läser vad Lina lyckats med (och tidigare Bibliobuster) blir jag nästan matt. Jag länner mig så oerhört vanlig och samtidigt tacksam att jag inte stått inför sådana utmaningar.
Tja vad har jag lyckats med då?

- Att från att ha varit ett barn som knappt vågat ställa sig framför klassen och prata, på stående fot antagit utmaningen att få ha ett eget radioprogram (visserligen i lokalradion, men ändå), våga göra saker om än dumdristiga som att skicka in ett "proposal" till IFLA med vetskap om att det kanske blir antaget (vilket det också blev, så nu ska Anna och jag hålla föredrag på engelska framför en massa folk).
Det verkar ju mer som jag är impulsiv och drumdristig än att jag lyckas med saker o ting. Men en sak har jag i alla fall lyckats med - att få fem underbara ungar.

Vad jag har misslyckats med? Kanske att leva efter min övertygelse. Ibland önskar jag att jag blivit biståndsarbetare i stället eller jobbat med nåt riktigt viktigt, att jag blivit barnläkare eller psykolog eller nåt sånt. Fast jag gillar ju att vara bibliotekarie och konsulent också.

Vad jag låtsas? Jag låtsas att jag kan saker som jag egentligen inte vet om jag kan, som att göra radioprogram t.ex. Sen låtsas jag att jag är så gammal som jag känner mig!

Nu skickar jag stafettpinnen till Ann Östman!

söndag 18 maj 2008

Biblioteken har för mycket böcker!

På Aalborgs bibliotek har man inrättat det nästan boklösa barn- och ungdomsbiblioteket. Man prövar att exponera mediasamlingen på ett sätt som man tror ska väcka ett större intresse hos de barn och ungdomar som besöker biblioteket. Man hoppas också på nya besökare. Biblioteket ligger i utkanten av den gamla stadskärnan och här bor och rör sig inte längre så många barn och ungdomar. I stort sett alla medier exponeras med framsidan upp. Lite provocerande har man marknadsfört detta projekt som det (nästan) boklösa biblioteket. Så boklöst är det nu inte. Lite fegar man och har placerat nästan alla böcker som inte får plats uppe i barnbiblioteket i ett öppet magasin i källaren. Här känner man igen sig! Här ser det ut som ett traditionellt bibliotek!

I barn- och ungdomsbiblioteket finns det nu olika ytor att röra sig emellan - café och spelområde, datorplatser, läshörna, läxläsningshörna och plats för småbarn och en stor mangavägg. Två personer bemannar - en A-vakt som finns mest tillgänglig bakom disk (ståplats) och en B-vakt som rör sig ute i biblioteket, sätter upp böcker när det blir en tom plats på någon hylla, pratar med besökarna.
Man har många aktiviteter som mangaklubb, läseklubb, läscafé etc. Allt sker i biblioteket i anslutning till mediasamlingen. Än har man inte märkt någon skillnad i antalet lån, men det ska bli intressant vad man kommer fram till i utvärderingen.
Biblioteket är väl värt ett besök för inspiration! Det skulle vara intressant att se vad som händer om något annat bibliotek gjorde något radikalt med boksamlingen. Jag tror inte det skulle vara så farligt att göra sig av med en massa böcker. De som inte marknadsför sig själva eller de som personalen kan förmedla är bara en död massa. Det går alltid att få tag i en bok om man skulle vilja och alla bibliotek behöver inte var små mini KB:n. Jag kommer ihåg när jag för ett tiotal år sen besökte Bollebygds bibliotek och förvånad upptäckte att de knappast hade några böcker i magisnet alls. Det kändes så befirande!

fredag 16 maj 2008

Språklektioner

Via Openculture kan man nå poddade språklektioner på hittills 35 språk - från svenska till luxemburgiska! Lätt att ladda ner till din i-pod.

tisdag 13 maj 2008

Tyst på biblioteket?


Om man vill ha tyst på biblioteket (eller läsro) kan man använda hörselskydd - som på ungdomsavdelningen i Aalborgs bibliotek.