torsdag 31 januari 2008

Alby - nytt bibliotek att hålla koll på?

Enligt bibliotekets hemsida, ska Alby bibliotek bli unikt i hela Sverige med en ungdomlig profil.
"Det blir ett vardagsrum som är långt ifrån lagom"

Alby bibliotek är det första som ingår i "Rum som överraskar - biblioteksutveckling i Botkyrka". Erfarenheterna från Alby kommer ligga till grund för utvecklingen av fler bibliotek i Botkyrka.

Det nya biblioteket öppnar den 8 mars. Det ska bli intressant att se på vilket sätt bibliotekets ungdomliga profil ska ta sig uttryck.

onsdag 30 januari 2008

Communities bra för barns och ungas utveckling?

Medierådet uppmärkssammar en artikel av Dr Brendesha Tynes från University of Illinois, där hon menar att unga som använder sajter som Facebook och Myspace får en global och kulturell medvetenhet samt tränar förmågan att tänka kritiskt. Tynes anser till och med att man riskerar att hämma positiv kognitiv och psykosocial utveckling hos barnet om man förbjuder eller alltför nitiskt övervakar deras bruk av communites.

Ett sammandrag av artikeln på engelska kan läsas här: http://jar.sagepub.com

Lina Ydrefelt, "känd från Facebook-bråket" i Bromölla, kommer att hålla en föreläsning på 2020 Mars Express slutkonferens i Gislaved den 19 februari, där hon bl.a. kommer att beröra detta ämne.

tisdag 29 januari 2008

Intressant reserapport

Att sätta spår - ett nordiskt barnbiblioteksprojekt Studieresa till Nederländerna den 27 - 29 november 2007
Lena Lundgren, Ingrid Källström och Alice Thorburn besökte Holland i november tillsammans med danska och norska bibliotekarier inom det nordiska projektet Att sätta spår. De deltog i ett seminarium med holländska barnbibliotekarier och gjorde tre studiebesök, i Amsterdam, Velsen och Heerhugowaard.

Vi som arbetat inom projektet 2020 Mars Express, har också haft Holland och Howard Gardner som inspirationskälla. Tråkigt att inte det projekt som Marijke Troelstra var projektledare för och som också har inspirerat oss inte fick någon större påverkan på Amsterdams nya bibliotek. Det svårt att göra sig hörd i stora organisationer och i stora byggnadsprojekt. Det ska bli intressant att se hur det blir med brukarinflytande på alla nivåernär det gäller Stockholms nya stadsbibliotek. Ett exempel på där man lyckats en bit på väg i allafall, är Mölndals bibliotek, där barnbibliotekarie Lena Jonsson och dåvarande filialchefe Eva-Lotta Stenbäck lyckades att föra in ett barnbrukarperspektiv, ett Marsexpresstänk i stadsbibliotekets del av visionen för ett nytt kulturhus, Hus utan tak i Mölndal.

måndag 28 januari 2008

Videoblogg om framtidens lärande

Vilken syn har politiker, forskare och elever på IT och framtidens lärande? Några synpunkter redovisas i KK-stiftelsen blogg från riksdagens framtidsdag den 24 februari. Det är också möjligt att kommentera inläggen.


tisdag 22 januari 2008

Frukostpåsar

På morronen delade Swedbank ut frukostpåsar med skinkmacka, dricka och frukt till pendlarna vid tågstationen. En lite oväntad handling som fick positivt gensvar av många (utom av dem som undrade vad banken använder sina pengar till).
Vad som genast slog mig är att det här är en idé som biblioteken kan sno. Ladda upp med ett antal påsar och stoppa i en pocketbok med lite reklam för biblioteket!

onsdag 9 januari 2008

Videokanal för danska bibliotek

Igår, den 8 jan var det premiär för de danska bibliotekens videokanal, Bibstream.
Syftet med kanalen är att samla brukarnas kort- dokumentär- och lokalhistoriska filmer på ett ställe.
Läs mer om projektet på Randers biblioteks blogg iRandersbib eller på Århus biblioteks hemsida

fredag 4 januari 2008

I kristallkulan

Vad kommer att hända under året inom IT och media? BBC har tittat i kristallkulan.