onsdag 21 november 2007

Aktion på Facebook för Bromölla

Sedan IT-avdelningen i Bromölla fått bibliotek et att stänga sina konton på Facebook och Myspace har många engagerat sig för bibliotekets rätt att finnas på communities.

På Facebook finns en aktiongrupp för Bromölla biblioteks rätt att finnas på Facebook. Den som på det här sättet kan ansluta sig till Vi vill ha tillbaks Bromölla på Facebook. Har du inget konto måste du registrera dig först. Uppropet hittar du under gruppen Bibliotek och bibliotekarier på Facebook.

http://apps.facebook.com/causes/view_cause/38596

tisdag 20 november 2007

Interactive city

Kollegan Uli tipsade mig om Interactive city, ett "Second Life" på svenska, fast (än så länge - man vet aldrig) mycket mindre.

"Interactive City öppnar en rad nya möjligheter för både nytta och nöje: Starta företag och testa din affärsidé. Samla bonuspoäng som du kan handla för - eller omvandla till pengar. Spela eller dejta virtuellt. Umgås med goda vänner och knyt nya spännande kontakter över hela världen. Hitta en publik till ditt band. Samla kollegor till virtuella möten och spara både tid och pengar. Shoppa prylar till din avatar eller din lägenhet, men även produkter för det verkliga livet! "

Uppbyggnaden av Interactive City är i full gång. Det är inte klart när staden öppnar, men man uppmanas delta i forum och att investera i lägenheter. Man kan redan idag köpa en 2-rummare för introduktionspriset 50 Euro.
Interactive City lockar också företag med möjligheten att öppna virtuella butiker med verklig försäljning.

Bakom sajten står företaget IcYouAB, som grundades 2007 av entreprenören Fredrik Nilsson. Affärsidén är att utveckla och tillhandahålla en virtuell Internetcommunity i form av ett globalt media- och marknadsföringskoncept. Företaget siktar på börsintroduktion 2008.

Det är intressant att se vad som händer med IC. Grafiken tycks mig vara snyggare och mer tilltalande än i Second Life. Kommer det att bli mest företag som köper in sig här eller kommer biblioteken att följa efter här också? Kommer det mest att bli en handels- och marknadsföringssajt eller kommer det också att fungera som en social mötesplats? Kanske det inte händer någonting? I vilket fall tror jag att inom en inte alltför avlägsen framtid kommer även sådana här virtuella världar att växa som svampar ur jorden.

söndag 18 november 2007

fredag 16 november 2007

Kommuner och Facebook

Bromölla kommunbibliotek är ett av de bibliotek som skaffat konto på Myspace och Facebook. Detta gillades inte av kommunens IT-avdelning. Det finns för många frågetecken till gratis webbplatser, tycker man. Kommunens E-styrgrupp har fattat ett beslut om att biblioteket inte få vara på Facebook, Myspace eller andra jämförbara sajter. Biblioteket tycker att det är viktigt att vara där brukarna/ungdomarna är - communitites är ett sätt att möta ungdomar, få kontakt och sprida information, men som en konsekvens av styrgruppens belsut, har man nu stängt sina konton på Myspace och Facebook. Läs artikel i Kristianstadsbladet!

Hur tänker andra kommuner? Är det dags att lyfta och diskutera den här frågan på ett högre plan? Jag tror att vill vi på biblioteken ha in ungdomar i våra bibliotek, så måste vi förr eller senare använda oss av de mötesplatser de använder sig av och kommunicera där.

lördag 10 november 2007

Digital kompetanse

När jag var på konferensen Ung 3.o i Sandefjord för ett tag sedan, fick jag några nummer av tidskriften Digital kompetanse- Nordic Journal of digital literacy. Den ges ut av Universitetsforlaget i Oslo. Jag har nu läst några artiklar och har hittat mycket intressant och användbart, t.ex. om datorspel och lärande. Rekommenderas!

onsdag 7 november 2007

Världens äldsta bloggare

DN:s nätupplaga skriver idag om Maria Amelia Lopez, 95 från Spanien som fått en blogg i present av sitt "snåla barnbarn". Kul tycker jag med såna kruttanter. Men enligt Radio Jönköping idag, är hon inte alls världens äldsta bloggare. Det är Olive Riley från Australien. Olive, som fyllt 108 år har en blogg som heter The Life of Riley, där hon bl.a. berättar historier från sitt långa liv. Hon klarar dock inte att skriva själv längre, men dikterar för sin vän Mike, som skriver åt henne.

Hittade också en uppgift på vem Sveriges äldste bloggare skulle vara. Det är enligt Mickey Jay Barczyks blogg Allan Lööf, som nu också ska ha fyllt 95. Fast han verkar inte varit särskilt aktiv på sistone.

Hur som helst. Det är kul med dessa gamla bloggare, särskilt om de dokumenterar sina långa liv på det här sättet. Kanske något för vår ABM-portal?

fredag 2 november 2007

Barnbiblioteket som experimentarium



Nu finns en utvärderingsrapport från projektet Børnebiblioteket som eksperimentarium tillgänglig på projektets hemsida. Projektet har bedrivits av Hjørrings och Frederikshavns bibliotek.

Något som skiljer denna rapporten från många andra jag läst om projekt är att man inte berättar om projektet från A till B, inte bara tar fram det som var postivt. Rapporten är mer i diskussionsform och har med synpunkter från brukarna och även t.ex. Deichmanske bibliotek i Oslo, som man samarbetat med och från besökande grupper.

Bilden visar en bokhylla man får klättra i och där man kan lägga sig på kudden och kika upp på en liten bokfilm under hyllan. Den finns i Runde 2 i Hjørring.