fredag 31 augusti 2007

Det första verkliga 24-timmarsbiblioteket

Karlsruhe universitetsbibliotek har sedan man infört RFID, låtit studenter som har bibliotekskort använda biblioteket, låna och lämna tillbaka medier när som helst på dygnet. Alltså ett verkligt 24-timmarsbibliotek, inte bara ett virtuellt. Vakter patrullerar dock byggnaden för att förhindra studentpartaj i biblioteket!
Jag undrar vad RFID kan ha tillfört eftersom man sedan införandet tredubblat sina lån. Annars är det väl inte ovanligt med högskolebibliotek, där studenterna har tillträde när de vill?


Via kollegorna Uli Wollrab och Ulf Hölke.

måndag 27 augusti 2007

Lästips om datorspel

Nu finns det en bok på svenska om forskning kring dataspel, Datorspelandets dynamik (red. Jonas Linderoth, utg. Studentlitteratur) . Jonas Linderoth säger på webbplatsen Kollegiet att det bästa med boken är att datorspel som kulturyttring äntligen tas på allvar. Oroliga föräldrar som vill veta hur man hanterar barns spelvanor får leta någon annan stans, säger Linderoth.
I boken finns bidrag från skandinaviska forskare inom sociologi, data- och litteraturvetenskap.

Intressant läsning för bibliotek nu när många inför utlån av TV- och dataspel. Skulle man kunna använda sig av dataspel på olika sätt när det gäller verksamheter på biblioteken? Ett kapitel i boken handlar om dataspel som berättande och även skillnaden mellan gestaltning av bok som film och bok som datspel behandlas. Högintressant tycker jag!

fredag 24 augusti 2007

Facebookfeber?

Facebook är hett just nu. För ett tag sen var det Second Life som var det fenomen som det talades och skrevs om i medier och på diskussionslistor. Nu är det frågan om nyttan och användningen av Facebook som är aktuell. Företag spärrar anställdas åtkomst till sajten för att det minskar företagens säkerhet och produktivitet. Många unga människor är för oförsiktiga och lägger ut kontaktuppgifter som kan missbrukas.

Några artiklar om Facebook kan du läsa här:

Newbies guide to facebook

Dagens politik: Självklart är facebook en hype m.fl. artiklar

e24.se : Därför grasserar facebookfebern

Uppdaterat: Internet Worlds beskrivning av vad Facebook är


söndag 19 augusti 2007

1000 bästa webb 2.0 applikationerna

www.webb20searchengine.com har listat de 1000 bästa webb 2.0 applikationerna. Det börjar kännas övermäktigt att ha nån koll överhuvudtaget :-s

Populärkultur - en väg till läsning

För ett tag sen tipsade jag här i min blogg om en doktorsavhandling av Carina Fast, Sju barns väg till läsning, där författaren menar att populärkultur och medier ger barn vägar till läsning och skrivning långt innan de börjar skolan. Om avhandlingen och Carina Fasts forskning kan man läsa i en artikel i senaste numret, 2007:6 av tidskriften Förskolan.

fredag 10 augusti 2007

Kärlek på bibliotek?

The Ubiquitous Librarian berättar om Speed Dating på biblioteket, närmare bestämt på Georgia Tech Library. Studenterna klagar på att det inte finns tillräckligt med singeltjejer på campus, så biblioteket beslöt sig för att dra sitt strå till stacken. Det finns en lång lista med tips och råd till den som vill försöka sig på denna verksamhet.
Han länkar också till ett annat exempel på Speed Dating, fast kanske mer med anknytning till bibliotek, s.k. bib-dating, som man testat på ett par bibliotek i Belgien redan för över ett år sen. Kanske något för svenska bibliotek att pröva!? - Eller är det någon som gjort det?

Får i tankarna den gamla ungdomsboken Kärlek på bibliotek, som jag aldrig läste för att den såg så tråkig ut.

fredag 3 augusti 2007

Bushs bästa tal?

PC för alla tipsar om en video på Youtube, där ett tal av George Bush fixats till. Det är fantastiskt vad man kan manipulera med media. Kanske ett exempel att användas i undervisningen i källkritik på gymnasiet?

Inte bara boktips

Norrköpings stadsbibliotek tipsar inte bara på olika sätt om böcker. På sidan Christina bläddrar i veckans anlända tidskrifter kan den som använder sig av det virtuella biblioteket få tips om saker som kanske intresserar i tidskrifter han eller hon vanligtvis inte brukar läsa. Bra också med sökfunktionen. Detta kanske har funnits jättelänge på deras hemsida och det kanske är många bibliotek som gör på liknande sätt, men jag tycker det är kul att man tipsar även om innehållet i tidskrifter.

torsdag 2 augusti 2007

Ungdomsprojekt i Rödovre

Rödovre bibliotek har med hjälp av medel från Biblioteksstyrelsen genomfört ett projekt kallat "Så ka' de lære det! - bibliotekstilbud til unge". Hur kan man knyta ungdomar till biblioteket? Hur erbjuder man ungdomar ett tilltalande utbud? Resultatet av projektet redovisas i rapporten "Et år med fordybelse og dialog på Rødovre Bibliotek" . Jag tror inte danska ungdomar är särskilt annorlunda mot hur svenska är, så den som jobbar med ungdomsfrågor på bibliotek har säkert en del att hämta här.

Biblioteksengelska

En stor eloge till Sue Dodd som publicerar ordlista med engelska och amerikanska bibliotekstermer på Uppsala universitetsbiblioteks webbplats. Till skillnad från tidigare listor jag sett, är den sökbar från båda håll så att säga - från svenska till engelska och tvärtom. Dessutom med förklaring på lite skillnader mellan brittisk och amerikansk engelska. Jättebra. Lägger jag genast till mina favoriter och på del.ici.ous

onsdag 1 augusti 2007

Myspace eller Facebook?

Några svenska bibliotek har ju etablerat sig på Myspace. När det gäller Facebook har jag ännu så länge bara hittat Folkbiblioteken i Halmstad . (Men några norska bibliotek hittade jag: Hammerfest, Levanger, Sör-Varanger och Musikk-og filmbiblioteket i Stavanger).
Var är det bäst att finnas för biblioteken? Måste vi kanske finnas på båda ställena? Och kanske i ännu fler communities? Olika communities attraherar olika grupper. Just nu verkar det vara en väldig uppgång för Facebook bland lite äldre ungdomar (de mellan 20 och 35). En mig närstående ungdom i denna ålder säger: Man måste ju gå med där. Alla gör det.
Både på Facebook och Myspace finns två nybildade grupper för bibliotek och bibliotekarier. Gå gärna med i dem och bidra med funderingar!
Bibliotek och bibliotekarier
(Facebook)
Bibliotek och bibliotekarier på Myspace