söndag 25 mars 2007

Need2Know

Hur når man ungdomar när de inte kommer till biblioteket? Kanske är en väg att gå dit ungdomarna är. Så har man tänkt i det danska utvecklingsprojektet "Den digitale bibliotekar". Som en del av projektet har man på försök statat frågetjänsten Need2Know som ger ungdomar och andra som använder chatprogrammet MSN Messenger möjligheten att få kontakt med en digital bibliotekarie. Många har ju MSN i mobilen idag och behöver inte ens en dator för att komma i kontakt med den digitala bibliotekarien.
Projektet är ettårigt. Även marknadsföringen av tjänsten har skett på webben. Genom ett samarbetsavtal med Microsoft har man fått visa bannerreklam längst ned i chatfönstret i form av autentiska frågor man hämtat från bibliotekens upplysningsdiskar.
Från oktober förra året till årsskiftet har tjänsten haft 27 000 besök. 700 har knutit bibliotekarien till sig som vän eller kontaktperson.
Läs mer om tjänsten i Bibliotekspressen 2007:5

lördag 24 mars 2007

Avhandling om Bibliotek 2.0

Den första avhandlingen om Bibliotek 2.0 har nu presenterats. Michael Habib, School of Information and Library Science at University of North Carolina definierar här vad Bibliotek 2.0 är. Något av det viktigaste, menar han, är att när man vill arbeta med Bibliotek 2.0 man tar sin utgångspunkt där brukaren är. Bibliotekarien ska inte vara rädd för att leka med de möjligheter som Webb 2.0 erbjuder och bör också finnas i communities som finns på nätet.
(Källa: Bibliotekspressen 2007:5)

Virtuell lekplats eller...?

I danska Bibliotekspressen 2007:5 diskuteras bibliotekens vara eller inte vara i den virtuella världen Second Life. Inspirerade av det allt större intresset för Second Life valde biblioteken i Roskilde att skapa inte ett bibliotek, men ett "hangout". Det är mer en plattform, där man enligt bibliotekutvecklingskonsulent Lars Lunde Ljungberg ska kunna komma i kontakt med biblioteket och dess brukare. Här kan man än så länge spela enkla spel och äta en virtuell glass. Under Roskildefestivalen planerar man att man här ska kunna diskutera exempelvis musik.
Frågan har också diskuterats mycket på danska bloggar. Det gäller inte bara att vara först i Second Life eller att kasta sig ut i den virtuella världen för att alla andra gör det, man måste också veta vad man vill med Second Life.

torsdag 22 mars 2007

Movers and Shakers

Varje år väljer Library Journal 50 Movers and Shakers, personer som "make a difference". Bland de utvalda är två personer som arbetar på Charlotte Public Library, ett av de bibliotek vi besökte på vår USA-resa.

Kelly Czarnecki ansvarar för bibliotekets webbsida för tonåringar, Library Loft. Hon lägger upp kurser, där ungdomar kan lära sig använda webb 2.0-verktyg som del.icio.us och LibraryThing. Hon uppmuntrar ungdomarna, personalen och sig själv att ta bra digitalfoton och göra videos som sedan laddas upp på Myspace och Youtube och producerar podcasts, arbetar med Teen Second Life och mycket mer.

Helen Blowers har gjort en kurs i webb 2.0, "23 things". Alla i personalen som fullföljde hela kursen fick en mp3-spelare. Bland alla deltagare lottades sen ut en lap-top. - En rejäl morot ! Många bibliotek världen över har sedan inspirerats av henne och vem som helst kan använda sig av kursen. Den ligger ute på webben och är fri att användas för vem som helst.

Beth Evans, Brooklyn College Library, upptäckte vilken skillnad det gjorde när det gäller kontakten med ungdomarna när biblioteket etablerade sig på My Space.

Läs om alla andra "movers and shakers" på Library Journals hemsida. Det är intressant läsning! Jag undrar, vilka är våra "movers and shakers" inom den svenska biblioteksvärlden? Vilka är de som gör en skillnad när det gäller barn- och tonårsverksamheten?

torsdag 15 mars 2007

Bibliotek 2011 (Taiga-teserna)

En grupp amerikanska bibliotek publicerade våren 2006, Taiga Forum Provocative Statements, en bild av hur man såg bibliotekens utveckling inom de närmaste fem åren:

T.ex:

  • Dagens referens- och katalogbibliotekarier kommer att försvinna
  • Mediasamlingarna halveras
  • Rättighetsadministration blir en del av utlåningssystemet
  • Bibliotekens egna hemsidor kommer att försvinna. Information läggs ut via populära portaler eller pushas direkt till låntagarna
  • Genom att det kommer att krävas mer och mer specialistkompetens inom IT på biblioteken kommer de biblioteksanställdas medålder att sjunka till 28 år

Dessa och många fler provocerande framtidsbilder som Taiga Forum presenterar av en framtid, precis om hörnet, kan man läsa om i den norska tidskriften Bibliotekaren. Tord Høivik, institutionen för Biblioteks- och Informationsvetenskap vid Högskolan i Oslo, har översatt den amerikanska visionen och anpassat den något till norska förhållanden.

Källa: www.taigaforum.org

måndag 12 mars 2007

Blattebarn

Läste i dagens Gringobilaga av Metro att av de ca 500 svenska bilderböcker som kommit ut mellan 1995-2005 återfinns s.k. blattebarn endast i 14 st. Huvudpoängen i skildringen är i de flesta fall att de är annorlunda. Föräldrarna är stränga och barnen måste lyda. Barnen framställs ofta som offer eller som förövare.
Författaren till artikeln, Linda Culibrk tycker också att illustratörerna har svårt att få in barn med olika utseenden som bikaraktärer. Om det finns något "blattebarn" är det oftast huvudkaraktären. Böckerna karaktäriseras ofta av tycka synd om-känslor.
Om årets trender i barn- och ungdomslitteraturen kan man läsa på Svenska Barnboksinstitutets hemsida.

lördag 10 mars 2007

Det var en blå bok


Hur många gånger har man inte som barnbibliotekarie försökt hitta en bok vars enda kännetecken förutom att den var bra eller spännande var att den var blå.Biblioteket i New England School of Law har gjort ett försök att indexera böckerna efter färg. Kanske finns det fler exempel i den vägen?

Till höger en bild från musikavdelningen i Nijmegens bibliotek i Holland. Jag vet inte hur man gjort, men det ser ut som om man klätt om böckerna i färg för att passa till väggarna.Och här är ett annat exempel på hur man låtit bokens färg avgöra placeringen i hyllan. Kanske inte så praktiskt, men ett annorlunda sätt att skylta. Veckans temaskyltning skulle kunna vara: Välj en blå bok!

Detta får mig också att tänka på ett litet projekt som skolbibliotekarien på Fågelforsskolan i Skillingaryd, Petra Ryman, gjorde i samarbete med Hegas förlag. Petra slog in Hegasböcker i brunt omslagspapper. På så vis blev de mer anonyma och eleverna valde inte efter omslaget. Under några veckor fick eleverna läsa böckerna och svara på frågor som finns på Hegas webbplats och fundera över omslagets betydelse för läslusten. Sedan fick de göra egna nya omslag. De finns att beskåda på förlagets webbplats www.hegas.se under rubriken Forum Läsa.

Från det Runde Rum i Fredrikshavn

För något år sedan besökte jag Det Runde Rum i Fredrikshavns bibliotek, ett rum avgränsat av spotslights, monterade i ring. Här finnas många intressanta skaer för barn, bl.a. animationsbord där även ganska små barn med enkla medel kan göra små animationer som sedan kan visas på en större skärm i biblioteket. Filmer som gjorts i workshops här i Det Runde Rum visas på bloggen BIBLOG. Titta gärna in här. En del filmer är riktigt roliga.

Podcasting

Många amerikanska bibliotek använder sig av pod casting. Så också t.ex. biblioteket i Randers i Danmark. Det kan vara biblioteksprogram man sänder ut eller boktips. Är det något svenskt bibliotek som börjat med detta?

Youtube hetast

Läste ju nyligen att Youtube stod för 35% av användadet av bandbredden på Internet i USA. Inte så konstigt då att Youtube då också är det ord som är mest omskrivet i svenska media när det gäller teknik. Som nr två kommer Second Life och trea är Myspace. Läs mer i Internet Worlds nätupplaga.

fredag 9 mars 2007

Kan Internet ta slut?

Jag har alltid tänkt mig Internet som ett nät som bara växer och växer i all oändlighet - som ett universum. Jag som inte är så kunnig på det området har inte förknippat det med bandbredd. Nu rapporterar bl.a. Ekonominyheterna att bandbreddenhåller på att ta slut. Det beror på att vi datoranändare laddar ner allt större filer. I USA stå Youtube ensamt för 35 % av den utnyttjade bandbredden.
Frågan vem det blir som får betala den nödvändiga utbyggnaden.

Läste också i dagens Metro att analysföretaget IDC gjort en undersökning där man uppskattar den information som finns i digital form till 161 miljarder gigabyte. Det skule motsvara ca sex ton böcker per människa på jorden!

torsdag 8 mars 2007

Utbildning i webb 2.0

Saxat ur Malmö stadsbiblioteks blogg MSB- bloggen

"Under våren har Malmö stadsbiblioteks personal träffar som syftar till att uppmuntra personalen att experimentera samt lära sig mer om nya tjänster och verktyg. ".....

....."De träffar vi har är inspireras av det “Learning 2.0” program som ursprungligen utvecklades av Helene Blower vid Public Library of Charlotte & Mecklenburg County. Utifrån hennes program har en rad andra bibliotek världen över startat liknande. Bland annat följande:
Yarra Plenty Regional Library, Melbourne AustraliaMissouri River Regional Library, Jefferson City, MOCombined Arms Research Library, Fort Leavenworth, KSSan Jose Public Library & San Jose State University, San Jose CALoudoun County Public Library, Leesburg, VA"

Man skriver att man tror att Malmö är först i Sverige med en sådan utbildning för bibliotek. Är det någon mer som har gjort eller gör detta eller är på G?

Bloggen är främst avsedd för Malmö stadsbiblioteks personal, men jag tycker att den är intessant att följa även för utomstående.

måndag 5 mars 2007

söndag 4 mars 2007

Skiter vi i ungdomarna så skiter ungdomarna i biblioteket

Peter Alsbjer kommenterar i sin blogg Omv[Lite] IT en magisteruppsats av Niklas Hedquist och Hannah Leo, BHS. Uppsatsen handlar om hur man arbetar på bibliotekens Unga Vuxna-avdelningar. ”Man ska kunna komma in vit i ansiktet utan att det är en massa som gnäller på en”. Läs hans kommentarer här:

Struer Børnebibliotek trænger til et spark

var rubriken på en platsannons i Bibliotekspressen för ett tag sen. Biblioteket är mitt i en förändringsprocess och annonserar efter en barnbibliotekarie, som ska vara "smækfuld af gåpåmod og gode ideer til en anderledes biblioteksformidling overfor børn".
Den traditionella barnboksförmedlingen och det fysiska rummet ska nytänkas. Personen i fråga ska också ha ett visst mått av envishet när nya idéer ska implimenteras.

Det ska bli intressant att följa utvecklingen på Struer bibliotek!

lördag 3 mars 2007

Bloggtips

På Håbo bibliotek har personalen en blogg som man kallar Barbabloggen. Där diskuterar man böcker man läst och låntagare bjuds in att vara med.

Om tio år finns det inga läroböcker

tror den holländske professorn Wim Veen. Ungdomar klarar inte att koncentrera sig på att läsa böcker toro han. Lärarna kommer att bli vägledare och inte kunskapsförmedlare. Läs mera om detta i en artikel i den norska nättidningen Bergens Tidende

Bibliotek utan böcker

Intressant artikel på Kollegiet:
Bibliotek utan böcker - går det?
Tänk dig ett bibliotek utan böcker. Tänk dig ett bibliotek verksamheten bygger på digitala medier, kollektiv intelligens och sociala nätverk. Kanske är det inte så långt borta. Peter Giger, doktorand på Blekinge tekniska högskola forskar om hur webb 2.0 påverkar våra bibliotek.

Virtuella nyheter i en virtuell värld

Tyska Bild är den första tidskrift som ger ut en tidskrift i den virtuella världen Second Life, uppger den danska nättidskriften eJour. Tidningen heter AvaStar. Följande rubriker citeras:

Sort dag for bolig-ejere
Guide til en romantisk weekend
De hotteste body-tatoveringer
Sådan bliver man rig gennem handel
Rejse-guide til de fedeste steder
Min mand er gift med en anden
Sex sælger også her


Rubriker, som hämtade ur vilken veckotidning eller kvällstidningsbilaga som helst!

torsdag 1 mars 2007

Bibliotek (nästan) utan böcker

I den danska tidskriften Bibliotekspressen 2007:4, berättar man om barnbiblioteket i Aalborg. Där ska man flytta ner 90 % avböckerna i källaren. Det är inte så att boken nedprioriteras. Den skall i stället lyftas fram och exponeras bättre. Man vill jämställa boken med nya medier och ge dem lika villkor, säger Sonja Nissen, barnbibliotekarie. Samtidigt blir det plats till utställningar och aktiviteter.
Hur mycket av våra barnbiblioteks böcker är bara hyllvärmare?

Second Life är hett

I takt med att den virtuella världen Second Life får fler och fler användare börjar också företag och institutioner etablera sig där. Svenska Institutet tänker öppna den första ambassaden där, Sydsvenskan har köpt sig en ö. Den franska presidentkandidaten Ségolène Royal finns där.

Ett stort antal bibliotek och skolor i USA finns redan där. Danska bibliotek är också på G. Roskilde bibliotek har ett andra liv. I Second life heter det Roskilde Library Hangout. 1 april finns Århusbibliotek där också.

Vilket blir det första svenska biblioteket att etablera sig i Second Life?